391 ilaç için teslimat darboğazları

Hasan

New member

/stu12, stock.adobe.com

Berlin – Almanya’da şu anda 391 ilaç için teslimat darboğazları var. Bu, Federal İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü’nün (BfArM) veri tabanından ortaya çıkar. Bu arada Yeşiller’le ilgili tartışma sürüyor. Lonca Sağlık Sigortası Sandıkları Derneği (İKK) bu konuda sağlık sigortası sandıklarında bir suç görmüyor.

Dernek, “İndirim anlaşmaları – ilaç şirketlerinin sıklıkla öne sürdüğü ve politikacıların alıntı yaptığı gibi – tedarik darboğazlarının nedeni değil” dedi. IKK CEO’su Hans-Jürgen Müller, sağlık sigortası şirketlerinin indirim anlaşmalarının burada geçerli olmamasına rağmen darboğazların hastane sektörünü de etkilediğine dikkat çekti.

Ayrıca, reçetesiz satılan birçok ilaç da tedarik darboğazlarından etkilenmektedir. IKK CEO’su, “Küreselleşmiş üretim ve dağıtım zincirlerinin, depolama eksikliğinin ve hızla gelişen bir hastalık sürecinin etkileşimi karmaşıktır” dedi.

Özyönetimi zayıflatmak için darboğazlarla ilgili tartışmanın siyasi olarak istismar edilmesine karşı uyarıda bulundu. “Çözümün bir halk sağlığı sistemi olduğu fikri ortalıkta dolaşıyorsa, o zaman İngiliz komşularımızın sağlık sistemine işaret etmek isterim.”

Derneğe göre, lonca sağlık sigortası şirketlerinin değiştirilmesi gerektiğine inandıkları ilaç tedarikinde yapısal sorunlar var.

IKK CEO’su Hans Peter Wollseifer, “Üreticiler için erken, zorunlu bilgi yükümlülüğü ve tedarik darboğazları için bir erken uyarı sisteminin kurulması yoluyla federal hükümetten daha fazla şeffaflık yönünde daha fazla adım talep ediyoruz” dedi.

Teslim edilememe durumunda üreticilere karşı yeni stoklama yönergeleri ve para cezaları da gereklidir. Lonca sağlık sigortası şirketleri de Avrupa’da ilaç üretiminin güçlendirilmesini öneriyor.

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın (SPD) geçtiğimiz günlerde Berlin’de söylediği gibi, kendi bilgilerine göre, federal hükümet ilaç tedarik darboğazlarına karşı daha fazla adım atmak için çalışıyor.

Ana nokta, sağlık sigortası şirketlerinin de Avrupa partilerini satın alması gerektiğidir. Ayrıca ileride yapılacak indirim anlaşmalarında müsaitlik durumu da dikkate alınmalıdır. “Ay boyu stoklama” da zorunlu hale gelmelidir. © hil/Haberler