62 kuruluş, mültecilerin yasal kurumlara kabul edilmesini istiyor…

Hasan

New member

/YK, stock.adobe.com

Berlin – Almanya’daki mülteciler yasal sağlık ve bakım sigortasına dahil edilmeli ve vatandaşlık ödeneği kadar yüksek yardımlar almalıdır. Bunu insan hakları örgütleri, hayır kurumları ve avukatlar dernekleri de dahil olmak üzere 62 kuruluş ve dernek talep ediyor.

Ortak bir mektuba göre, 1 Ocak 2023’ten bu yana önceki sözde Hartz IV yardımlarının yerini alan vatandaş ödeneğinin başlangıcında, mülteciler de buna göre dahil edilmelidir.

Diğerlerinin yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü, Yoksulluk ve Sağlık, Dünyanın Doktorları derneklerinin yanı sıra tıbbi mülteci yardımı ve takas odaları gibi eyalet veya belediye düzeyindeki kuruluşlar da imza attı.

“Birçok mülteci, yalnızca Sığınmacılara Yardım Yasası kapsamında yardım alıyor – ve bu nedenle, yasaya göre makul bir geçim düzeyi sağlamayı amaçlayan yeni vatandaş yardımından daha az” diyor. Ancak insan onuru çifte standart bilmez. “Almanya’da yaşayan tüm insanlar için ayrım gözetmeksizin aynı sosyal yardım hakkını talep ediyoruz” talep ediliyor.

Mültecilerin yasal sağlık ve bakım sigortası kapsamına alınmasına ek olarak, belgesiz kişilerin sınır dışı edilme korkusu olmadan sağlık sistemine her zaman erişebilmeleri sağlanmalıdır. Ek olarak, sağlık hizmetleri kullanılırken dil aracılığıyla aracılık etme hakkı sabitlenmelidir.

Hastalık, travma, sakatlık veya bakım ihtiyacından etkilenenler ile hamile kadınlar, bekar ebeveynler, yaşlılar ve kaçan çocuklar da ek yardımlardan yararlanma hakkına sahip olmalıdır. Bu, AB Kabul Yönergesi kapsamındaki haklarına karşılık gelir.

Sığınmacılar yalnızca sınırlı tıbbi hizmetlerden yararlanma hakkına sahiptir.

Mülteciler şu anda Sığınmacılara Yardım Yasası kapsamında tıbbi yardım alma hakkına sahiptir. Ancak bu hak, örneğin ağrı veya acil durumlarda akut bakımla sınırlıdır ve bu nedenle yasal sağlık sigortası (GKV) kataloğundaki hizmetlerden önemli ölçüde daha kısıtlıdır.

Almanya’da 18 ay geçirdikten sonra, mülteciler bir elektronik sağlık kartı (eGK) alırlar ve yasal sağlık sigortası kapsamında sigortalılar için de mevcut olan hemen hemen tüm yardımlardan yararlanma hakkına sahip olurlar. Ukrayna’dan gelen mülteciler bir istisnadır: Yasal sağlık sigortası yardımlarına anında erişebilirler ve Almanya’ya vardıklarından birkaç hafta sonra bir eGK alırlar.

Sığınmacılara Yardım Yasası 1993’ten beri yürürlüktedir. 2012’de Federal Anayasa Mahkemesi, yardımların düzeyinin yetersiz olduğuna ve Almanya’da ikamet eden Alman ve yabancı uyrukluların makul bir geçim düzeyi temel hakkına eşit olarak sahip olduğuna karar verdi.

Bununla birlikte, CDU/CSU ve SPD’den oluşan büyük koalisyon, 2014’ten 2019’a kadar olan yardımları azalttı ve mültecilerin tüm yasal sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilecekleri süreyi 15’ten 18 aya çıkardı. Federal Anayasa Mahkemesi 2022’de bazı sosyal yardım kesintilerinin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Trafik ışığı kanunu daha da geliştirmek istiyor

Koalisyon anlaşmasına göre, mevcut trafik ışığı hükümeti, Federal Anayasa Mahkemesi içtihatları ışığında Sığınmacılara Yardım Yasasını daha da geliştirmek istiyor. Ancak insan hakları örgütleri bunun yeterli olmadığını söylüyor. Yasa tamamen kaldırılmalı, kulüpler talep ediyor.

Trafik ışığı, 2021’de kabul edilen koalisyon anlaşmasında da belirtiliyor: “Sığınmacılar için sağlık hizmetlerine erişimi daha az bürokratik hale getirmek istiyoruz. Reşit olmayan çocuklar, yardım kısıtlamalarından veya indirimlerinden muaf tutulacaktır.”

Alman tıp dergisi baskısı

Haberler

Federal İstatistik Ofisi’ne göre, sığınmacı yardımlarından yararlananların sayısı 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 4,3 (17.000 kişi) artarak 399.000’e yükseldi. Bu, 2015’ten bu yana yardım alanların sayısındaki ilk artış.

Buna göre 2021 yılı sonunda standart yardım alanların yüzde 61’i erkek, yüzde 39’u kadındı. Yüzde 34’ü küçük, yüzde 65’i 18 ile 64 yaşları arasında, yaklaşık yüzde biri 65 yaş ve üzerindeydi.

Yararlanıcıların çoğu yüzde 56 ile Asya’dan, yüzde 20’şer Afrika ve Avrupa’dan geldi. En yaygın üç menşe ülke, her biri yüzde 13 ile Afganistan ve Irak ve yüzde on iki ile Suriye idi. © cmk/Haberler