AB TÜRKİYE DELEGASYONU LİDERİ LANDRUT BİZ DE TÜRKİYE ÜZERE YASA DIŞI GÖÇÜN ENGELLENMESİNİ İSTİYORUZ

Bakec

New member
AB TÜRKİYE DELEGASYONU LİDERİ LANDRUT BİZ DE TÜRKİYE ÜZERE YASA DIŞI GÖÇÜN ENGELLENMESİNİ İSTİYORUZ
AVRUPA Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Lideri Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, çeşitli ziyaretler ve hudut bölgesinde inceleme yapmak üzere Van‘a geldi. Landrut, Biz de Türkiye üzere yasa dışı göçün engellenmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra göç idaresi kapasitesinin artırılması ve güçlendirilmesini, insan kapakçığının, uyuşturucu ve silah kaçakçılığının engellenmesini istiyoruz dedi.

Van’daki hudut sınırında incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Lideri Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, incelemelerinin akabinde Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ile bir arada basın toplantısı düzenledi. görüşmede konuşan Landrut, Afganistan’da yaşanan olayları ve bilhassa idarenin Taliban’a geçmesiyle göç ve güvenlik alanındaki durumu yakinen izlediklerini belirterek, şu biçimde konuştu

Bu zorluklar Türkiye’nin, bölgenin, Avrupa’nın ve dünyanın karşı karşıya olduğu ortak zorluklardır. Bugün Cenevre’de Birleşmiş Milletler himayesinde değerli bir konferans gerçekleştiriliyor. Bu konferansın hedefi Afganistan’da artan insani yardım gereksinimi için fon geliştirmek. Bu çerçevede Avrupa kurulu da Afganistan ortasında, Afgan halkına yönelik insani yardımlarını arttıracağı tarafında bir açıklamada bulundu. Bu kapsamda Avrupa Kurulu, insani yardımı dört katını çıkaracak ve yıl sonu itibariyle 200 milyon Euro’yu aşıyor olacak. Bu ölçü ayrıyeten üye devletlerin münferit olarak yaptığı taahhütlerle de desteklenecek. İkinci gayemiz Türk yetkilileriyle paylaştığımız ortak bir amaç, oda Afganistan’ın komşu ülkelerine dayanak olarak Afgan mültecilerine muhafaza sağlanması, onların inançlı bir ortama alınması konusunda komşu ülkelere yardımcı olmak. Türkiye ve Avrupa Birliği uzun yıllardır göç ve hudut idaresi alanında ortaklar. Bilhassa de bu vakitte doğu hududunda bu hususun daha da kıymet kazandığını görüyoruz. esasen ben de burada bu sebeple bir ziyarette bulunuyorum. Biz de Türkiye üzere yasa dışı göçün engellenmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra göç idaresi kapasitesinin artırılması ve güçlendirilmesini, insan kapakçığının, uyuşturucu ve silah kaçakçılığının engellenmesini istiyoruz.

‘DAHA FAZLA İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ’

Hudut güvenliği ve göç hususlarında daha fazla iş birliği yapmak istediklerini söyleyen, Landrut, Geçtiğimiz senelerda Avrupa Birliği Türkiye’ye memleketler arası müdafaa standartları doğrultusunda hudut güvenliği çalışmalarının yürütülmesi için 350 milyon Euro’ya aşkın bir dayanak sağladı. Bu çerçevede bizim bu iş birliğimizi ve takviyemizi sürdürmeye hazır olduğumuzu tabir etmek istiyorum. Ben yine bu fırsata sahip olduğumuz için Sayın Valiye ve Türk yetkililerine teşekkür ederim. Onların yardımıyla kendi gözümle buradaki durumu görme imkanına sahip oldum. Ayrıyeten onların açıklamalarını dinledim. Bu sayede gelecekte Türkiye’ye yönelik dayanaklarımızı ve yardımlarımızı en aktif ve en âlâ biçimde planlama imkanına sahip olacağız dedi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ise Türkiye Cumhuriyeti olarak birinci maksadımız herkesin kendi ülkesinde barış ve güvenlik içerisinde ömrünü sürdürebilmesini sağlamak. Kendi ülkesinde sorun yaşayanların, kendi ülkelerinde tahlili konusunda hem Türkiye’nin tıpkı vakitte Avrupa’nın el ele verip o sorunu gidermesi gerektiğine inanıyorum. Hatta yerinden edilmiş insanların kendi memleketlerine dönüşü konusunda da iş birliği yapmamız gerektiğini değerlendiriyorum. Daha fazlaca iş birliği yapmamız gerektiğine inanıyorum diye konuştu.