/ChiccoDodiFC,stock.adobe.com
Berlin – Acil bakımda reform yapılmasına yönelik yasa taslağı (Acil Durum Yasası) doktorların pek çok eleştirisiyle karşılandı. Hartmann Derneği başkanı Klaus Reinhardt, planın, hastaneler ve muayenehanelerde gereksiz mükerrer yapılar yaratarak sağlık sistemini daha verimli hale getirme çabalarına karşı koyarken, mevcut doktor eksikliğinin giderek daha az manevra alanı bıraktığı gerçeğini göz ardı ettiği konusunda uyardı. .
“Sağlık Bakanı, Sağlık Hizmetlerini Güçlendirme Yasası'nı (GVSG), ayakta tedavi hizmetlerinin, özellikle de pratisyen hekim çalışmalarının çekiciliğini büyük ölçüde artıracak bir araç olarak övdü. Artık KV'lerin günün 24 saati teletıp ve acil sosyal yardım hizmetleri sağlamasını talep ediyoruz, Reinhardt, haftanın yedi günü veya yerleşik uygulayıcıların sözde işbirlikçi uygulamalara katılmalarını önermenin kesinlikle bir uygulama kurmaya davet olmadığını vurguladı.
Günün görevi, mevcut ve giderek azalan kapasiteleri mantıklı bir şekilde koordine etmektir. Reinhardt, bunun, sınırlı kaynaklarla bile, acil durumlarda insanların mümkün olan en iyi tıbbi bakımı, doğru yerde, doğru zamanda almasını sağlayan akıllı hasta yönetimini gerektirdiğini söylüyor. Bunu sadece hastalara değil, muayenehanelerde ve kliniklerde “uzun süredir sınırda” çalışan doktorlara da borçluyuz.
Hartmannbund başkanı artık Alman Federal Meclisi üyelerinin yardım edeceğini umuyor. Artık yasanın buna göre düzeltilmesi gerektiğine ikna olmaları gerekiyor.
Aşağı Saksonya Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği'nin (KVN) yönetim kurulu da tasarı taslağını sert bir şekilde eleştirdi. KVN yönetim kurulu başkanı Mark Barjenbruch, taslağı “pratisyen hekimlerin ve yasal sağlık sigortası hekimleri birliklerinin zararına yönelik uygunsuz bir reform teklifi” olarak nitelendirdi. Prensip olarak KVN, acil durum ve akut bakımın yeniden düzenlenmesini desteklemektedir, ancak bu biçimde değildir.
KVN yönetim kurulu başkan yardımcısı Thorsten Schmidt, haftanın yedi günü ve günün 24 saati çağrı üzerine hizmet ve telemedikal hizmet planlarını açıkça reddetti. “Bu, doktorlar tarafından sağlanan düzenli temel ayakta tedavi bakımını zayıflatacak ve personel açısından karşılanamaz.” Tıp dışı asistanlık meslekleri acil bakıma entegre edilse bile mevcut ayakta ve yatarak tedavi sistemine paralel çok yönlü bir bakım sistemi kurulamaz. Personel kaynakları mevcut değildir.
Sözleşmeli doktorların aleyhine düzenleme yok
KVN ayrıca, KV'lerin 116117 numaralı telefon numarasıyla ulusal çapta bilinen randevu hizmetinin kısmen yerini alacak ve acil durum kontrol merkezleriyle ağ bağlantısı kurulacak bir acil durum merkezinin kurulması planını da eleştiriyor. “Yasal sağlık sigortası doktorlarının nöbetçi hizmetleri ile devletin acil servisleri arasındaki yakın işbirliği anlamlıdır. Ancak bu sadece acil servislerin ve hastanelerdeki yatan hasta yapılarının yükünü hafifletmeyi amaçlamamalı, böylece yasal sağlık sigortası doktorlarının masrafları” diye uyardı Schmidt.
Vatandaşları yalnızca entegre kontrol merkezleri aracılığıyla kontrol etmek gerçekçi değildir. Schmidt, “Hastalar doğrudan hastanenin acil servislerine gidiyor ve bir bakım düzeyine yönlendirilmek için önce kontrol merkezlerini aramıyorlar” diyor.
Tasarı taslağı, acil bakım hizmetlerini en küçük ayrıntısına, işbirliği anlaşmalarının içeriğine kadar düzenlemeyi amaçlıyor. Barjenbruch, “Bu, KV'ler tarafından uygulanması gereken devlet ilacı kokuyor” diye bitiriyor.
Taslak yasa 116117'nin erişilebilirliği için daha yüksek gereksinimler öngörse de, Yasal Sağlık Sigortası Merkezi Enstitüsü (Zi) Yönetim Kurulu Başkanı Dominik von Stillfried'e göre, yasal sağlık sigortası şirketleri genel giderlerin yalnızca yüzde 50'sini üstlenecek Geliştirilmiş hizmet için maliyetler.
Yasa koyucu bu nedenle “sigortalı topluluk için cömertçe ek hizmetler sipariş edecek, ancak bunların yalnızca yarısını ödemelerini sağlayacak” – çünkü geri kalan masrafların sözleşmeli doktorların KVen'e yaptığı katkılarla karşılanması gerekecek. Zi patronu, bunun acil servisler veya hastaneler için geçerli olmadığını eleştirdi. “Bu eşitsiz muamele anlayışsızlıkla karşılanıyor.”
Von Stillfried ayrıca 7/24 ulaşım hizmetinin ve nöbetçi hizmetteki ev ziyaretlerinin muayenehane açılış saatlerini de içerecek şekilde genişletilmesinin, personel sıkıntısı zamanlarında hızla sınırlarına ulaşacağına dikkat çekti. 116117 kişilik sınırlı bir dağıtımla bile muayenehaneler, acil servisler ve hastanelerle rekabet halinde önemli miktarda ek personele ihtiyaç duyulacaktır. © aha/Haberler