Svenja Schulze (SPD), Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı, Karl Lauterbach (SPD), Federal Sağlık Bakanı (ortada) ve Viktor Liashko, Ukrayna Sağlık Bakanı /resim ittifakı, Bernd von Jutrczenka
Berlin Almanya ve Ukrayna sağlık sektöründeki işbirliklerini derinleştirmek istiyor. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) ve mevkidaşı Viktor Liashko, bugün Berlin'de konuyla ilgili ortak bir bildiriye imza attı.
Liashko'ya göre Almanya, sosyal ve sağlık sektörlerinin yanı sıra askeri yardım teslimatlarında da Ukrayna'nın ikinci büyük destekçisi. Yardımın yüzde 70'i ABD kuruluşu USAID aracılığıyla, geri kalanı ise AB'den sağlanacak ve Almanya açık ara önde yer alacak.
Lauterbach, federal hükümetin Şubat 2022'den bu yana sağlık sistemi de dahil olmak üzere Ukrayna'ya toplamda yaklaşık 28 milyar avro yardım sağladığını açıkladı. Ukrayna'dan 1000'den fazla ağır yaralı burada tedavi altına alınırken, 400 kişinin tedavi edildiği Polonya ikinci sırada yer alıyor.
Lauterbach, Almanya'nın diğer ülkelere göre daha ciddi yaralıları kabul ettiğini söyledi. Rus saldırganlık savaşının kurbanları öncelikle Berlin Charit, BG Klinik Ludwigshafen ve Marzahn kaza kliniğinde tedavi edildi.
Yaralıların bakımı için burada birinci sınıf tesislerimizi kullanıyoruz” dedi. Ayrıca toplamda yaklaşık üç milyon Ukraynalıya Almanların yardımıyla tıbbi destek verildi.
Yerel destek de var. Bu sabah bir konferansta, yalnızca Federal Sağlık Bakanlığı'nın tıbbi ekipman sağladığını, yanık yaralarının tedavisine yönelik eğitimler organize ettiğini, hibrit eğitim merkezlerini finanse ettiğini ve podcast'lerin ve e-öğrenme tekliflerinin üretimini desteklediğini, bunlardan sadece birkaçı olduğunu söyledi. Sağlık sektöründe Ukrayna'ya yardım konusunda.
Ancak Liashko, Ukrayna'nın daha fazla yardıma olan ihtiyacının çok büyük olduğunu açıkladı: Şu ana kadar 1.600 hastane ve diğer sağlık tesisi hasar gördü, bunlardan 195'i tamamen yıkıldı.
133 doktor hayatını kaybetti. Ukrayna'daki her beş ambulanstan birinin Ruslar tarafından ya çalındığını ya da imha edildiğini vurguladı. Sağlık sistemine verilen mali zarar yaklaşık 7 milyar ABD dolarını buluyor.
Lauterbach konferansta tıbbi ihtiyaçların kapsamlı olduğunu ve acil servisten birinci basamak bakımına, yoğun bakımdan doğum ve pediatrik bakıma kadar uzandığını açıkladı. Liste uzar gider ve öncelik vermek neredeyse imkansızdır.
Gelecekte, özellikle çocuklar ve ergenler için ruh sağlığı bakımına daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Ukrayna hükümeti bu konuyu sağlık stratejisinde bir öncelik haline getirmiştir.
Lauterbach, bu konunun devam eden çatışmanın ortasında ele alınmasının, bu savaşın bütün bir nesli tanımlamaması gerektiği konusundaki kararlılığın bir kanıtı olduğunu vurguladı. Buna göre, yeni anlaşmanın odak noktalarından biri psikososyal bakım alanında uzman değişiminin teşvik edilmesidir.
Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı'nın (BMZ) liderliğinde, 30 Alman ve 50 Ukrayna hastanesi ve tıbbi tesisinden oluşan bir klinik ağı kurulacak.
Planlar acil yardım tekliflerinin ötesine geçiyor. Eğitim tedbirleri çerçevesinde bilgi alışverişinin yanı sıra, ulusal sağlık otoriteleri, vakıflar ve sağlık kurumları arasındaki temas da teşvik edilecektir.
Ayrıca, sağlık sistemindeki organizasyon yapıları ve reformlara ilişkin bilgi alışverişi güçlendirilmeli ve böylece Ukrayna'nın sağlık sistemini geleceğe yönelik olarak yeniden düzenlemesine yardımcı olunmalıdır. Lauterbach, bunların Ukrayna'nın AB'ye girme adımları olduğunu vurguladı. İyi bir sağlık sistemi, ülkenin katılım şansının ön koşullarından biridir. © lau/Haberler