Bakan ile sağlık sigortası şirketleri arasında yumruklaşma

Hasan

New member

GKV-Spitzenverband'ın yaz resepsiyonunda hararetli bir tartışma yaşandı: Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) ve GKV-Spitzenverband Başkanı Doris Pfeiffer. /picture Alliance, Boris Roessler (Laurerbach), Kpenicker/stock.adobe.com (boks eldivenleri), Kolaj: D

Berlin Sağlık Sigortaları Birliği'nin yaz partisinde GKV-Spitzenverband ile Federal Sağlık Bakanı arasında sözlü tartışma: GKV-Spitzenverband Başkanı Doris Pfeiffer, politikaları nedeniyle Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'a (SPD) saldırdı .

Pfeiffer, Lauterbach yönündeki birçok yasaya atıfta bulunarak, “Size koalisyon anlaşmasını hatırlatmaktan asla yorulmayacağım. Durum zor, ancak sigortalılar adına sizden daha fazla taahhüt görmek isterdim” dedi. öncelikle yasal sağlık sigortası (GKV) kapsamındaki sigortalıların primlerinden ödenecektir.

Pfeiffer'in başını belaya sokan önemli bir sorun da Hastane Bakımını İyileştirme Yasası'nın (KHVVG) dönüşüm fonu; bunun yarısı yasal sağlık sigortası planları tarafından ödenecek (25 milyar Avro). Evet, dönüşümün bir maliyeti var ve bu tüm vatandaşların hizmetinde ve hayır, bunun yarısı katkıda bulunanlara aktarılamaz, diye devam etti Pfeiffer.

KHVVG'nin birkaç olumlu yönü vardı ancak bir yıldır yapılan tartışmalarda parçalandı. Bugünkü haliyle pahalı tedbirleri olan bir taslaktır. Aynı durum, bakımda ciddi bir iyileşme sağlamayan, sadece kentsel alanlardaki aile hekimlerini teşvik eden GVSG için de geçerli.

Onlara göre sağlık sisteminde de ekonomi ilkesinin korunması gerekmektedir. Sağlık sisteminin ekonomiden arındırılmasından bahsediyorlar. Pfeiffer, sistemde verimliliği sağlayacak daha fazla ekonomik yönelime ihtiyacımız olduğunu söyledi. Dolayısıyla tüm yasalar yanlış yöne gidiyor.

Ayrıca, Sağlıklı Kalp Yasası için yakın zamanda sunulan yasa taslağı hakkında da kötü bir söz söyledi. Önleme dündü, bugün doktora gidiyoruz, Pfeiffer niyetini böyle anlattı. Önleme bütçeleri politikacılar tarafından kasıtlı olarak kısıtlanıyor. Artık önleme daha da gizli hale getiriliyor. Pfeiffer, sağlık sigortası şirketleri tarafından yürütülen tüm önleme kurslarının sertifikalı olduğunu, bağlayıcı önlemlerin bulunduğunu ve pazarlama etkisinin olmadığını vurguladı.

Federal Hükümet'in, Kalp Yasası çerçevesinde uyuşturucu onayı, önleme ve anamnez testlerinin tasarımı konularındaki temel yeterlilikleri kendi kendine idareden federal siyasete aktarma planına yönelik de açık eleştiriler var.

Pfeiffer, bu yetkilerin artık Federal Ortak Komite'ye ait olmaması durumunda bunun kanıt açısından bir geri adım olacağını söyledi. Plan artık özyönetimli sağlık sistemini baltalayan uzun yasa dizisinin devamı niteliğinde.

Ve delil ilkesini hesaba katmadığınız için kişisel olarak hayal kırıklığına uğradım. Özyönetim ilkelerine zarar veriyorsunuz. Ben sizin seleflerinizde bunu şaşırtıcı bulmazdım ama sizden de beklemezdim, diyerek konuşmasını özyönetim toplantısında hazır bulunanlardan alkış alarak bitirdi.

Ertesi gün GKV yönetim kurulu toplantısında Pfeiffer'i bir kez daha desteklediler ve sağlık bakanına karşı bu net konuşmasından dolayı Pfeiffer'ı övdüler.

Lauterbach kendini savunuyor

Lauterbach, hükümetinin eylemlerine yönelik sert eleştirilerin gözden kaçmasına izin vermedi. 15 dakikalık cevabının hemen başında, insanların açık ve net bir şekilde fikir alışverişinde bulunmasının iyi olduğunu düşünüyorum, boş yere konuşamazsınız, dedi.

Burada veya orada farklı bir şey yapsak bile, açıkça özyönetim fikrinin arkasındayım. Bakan, özyönetim sisteminin Avrupa'daki en iyi sistem olduğunu ve böyle kalması gerektiğini vurguladı. Ama ülkenin şu anda geldiği noktaya bakmak lazım. Lauterbach, öz yönetimin iyi iş çıkardığı, komitelerin çalıştığı izleniminin edinilebileceğini söyledi.

Biraz daha fazla vergi parasının gelir tarafını iyileştireceği ve bize büyük reformlar için zaman kazandıracağı sonucu bir yanılgıdır. Ama gerçek şu ki, gelir sorunumuz yok, ciddi kalite ve verimlilik sorunlarımız var. Bunlar ancak tıbbi sorunlara daha fazla odaklanırsak ve ekonominin bunları çözebileceğine inanmazsak çözülebilir.

Bu nedenle onun sloganı şu: Almanya'nın sisteme daha fazla vergi koyma şeklindeki çözümünü artık takip etmeyen çok temel reformlar yapıyoruz ve böylece her şey olduğu gibi kalacak, diye devam etti Lauterbach. Bunun yanlış olduğuna inanıyor.

Bu nedenle, önleme ile başlamalıyız: Lauterbach, çocuklar ve ergenler için statin reçetesini basitleştirme planlarıyla ilgili olarak, elbette, gençlerin daha fazla spor yapması gerektiğini, böylece statine ihtiyaç duymadıklarını söylemek basit ve makul olduğunu söyledi.

Ama doğuştan yağ metabolizması bozukluğu olan çocuklar var, istedikleri kadar spor yapabiliyorlar ve 25 yaşında damarları 80 yaşındakiler kadar iyi durumda. Bunlara çözüm bulunması gerekiyor. Eğer önlemeyi ciddiye alırsak, ilaçla önlemeyi yaşam tarzıyla önlemeyle değiştiremeyiz.

Genel olarak bakıldığında, Almanya'da neden bu kadar çok kalp-damar hastalığının olduğu sorusu ortaya çıkıyor. Sadece tekrar tekrar söyleyebilirim: Daha sağlıklı beslenin, vegan olun, sınıfta daha fazla spor yapın. Ancak bunu ciddi bir şekilde yapmak istiyorsam, sürekli olarak kan basıncı düzeylerine ve lipit metabolizması bozukluklarına değinmem gerekiyor, diye devam etti Lauterbach. Bu sadece bakanın görüşü ya da kanıta dayalı tıbba ihanet değil, aynı zamanda kılavuzlardaki tavsiyelere de karşılık geliyor.

Kanıta dayalı tıbbın kendi kendine uygulama yoluyla uygulanması çok yaygındır. Ancak öz-yönetim söz konusu olduğunda yalnızca kanıta dayalı tıbbın var olduğunu söylemek doğru değildir, diye devam eden Lauterbach, öz-yönetimin hukukta hâlâ ne kadar yer aldığı sorusuna değindi. O kadar ileri gitmemeliyiz. Bu istisnai durumda kanıtları doğrudan bilimden alırsak, o zaman bunu zaman kazanmak için yapıyoruz çünkü gençlerle daha fazla zaman kaybetmek istemiyorum.

Hastane reformu konusunda ise dönüşüm fonunun finansmanını savundu: Tabii bunun için 25 milyar euro vergi paramız olsaydı tercih ederdim. Gerçek şu ki şu anda vergi paramız yok. Bana sürekli hatırlattığınız koalisyon anlaşması müzakere edilirken Ukrayna'da savaş yoktu. Eğer reformu şimdi yeniden para bulununcaya kadar ertelersem, o zaman her zaman yaptığımızı yapacağız: Alman sistemini yapacağız, sisteme giderek daha fazla para yatıracağız, ancak yapısal olarak çok az şey değişecek. Lauterbach bunu istemiyor.

Tıbbi Araştırma Yasası (MFG) için, Alman Tıp Dergisi Gelecek hafta parlamentoda tamamlanacak ve oylanacak parlamento tartışmasında Lauterbach bazı değişikliklerin ipuçlarını verdi.

Burada araştırma yapan firmaların AMNOG fiyatlandırması açısından avantajlı olması gerekir. İkisinin nasıl birleştirilebileceğine dair haykırışınızı şimdiden görebiliyorum. Ama bana göre bu bir kazan-kazan durumu. Önemli klinik araştırmaların yeniden yapılmasını sağlamak için teşvikler yaratıyoruz. Onun görüşüne göre Almanya, bir çalışma yeri olarak önemli ölçüde geride kaldı. Bu Avrupa için de iyiye işaret değil.

Genel olarak federal hükümetin hastalar için reformlar yaptığı sonucuna vardı. Federal Maliye Bakanı maliyetlerin çok yüksek olmamasını sağlamakla ilgileniyor ve ben de bakımın iyileştirilmesiyle ilgileniyorum. Bu aynı zamanda çok sayıda doktor-hasta temasının (Lauterbach şimdi yılda bir milyar doktor teması olduğunu tahmin ediyor) önemli ölçüde azaltılması gerektiği anlamına geliyor.

Aynı zamanda uzmanlar ve psikoterapide de uzun bekleme süreleri var: Bu, bakanın yardımı olmadan öz yönetimin ilerleme kaydedemediği bir konu. İlk adım olarak, pratisyen hekimler için üç aylık sabit ücret kaldırılacak, dijital seçenekler günlük uygulamalarda yardımcı olacak ve Lauterbach, uzmanlık muayenehanelerine yönelik önerileri incelemek istiyor. © arı/Haberler