/resim ittifakı, CHROMORANGE, Claudia Nass
Mainz – Rheinland-Palatinate Bilim ve Sağlık Bakanlığı’na gönderilen bir başka mektupta, Mainz Üniversitesi Tıp Kliniği müdürleri, ülkenin en büyük kliniğindeki durumu eleştirdi.
Haziran ortasında Bakan Clemens Hoch ve Devlet Sekreteri Denis Alt’a (her ikisi de SPD’li) gönderilen mektup, diğer şeylerin yanı sıra, üniversite tıbbının sağlık hizmeti yetkisinin artık tam olarak yerine getirilemeyeceğini belirtiyor.
Dışişleri Bakanı Alt sorulduğunda, Denetleme Kurulu’nun bazıları haklı olan iddiaları çok ciddiye aldığını ve bunları ilgililer ve etkilenenlerle tartıştığını belirtti.
Alt, “Denetleme Kurulu Başkanı olarak, herkesin bu çatışmayı kendi pozisyonlarına uygun şekilde ele alacağına dair net beklentim var” dedi. Denetim kurulu kısa bir süre önce üniversite kliniğindeki iletişime dışarıdan bir uzmanın bakmasına karar verdi.
Üniversite tıbbının klinik müdürleri, ekonomik durumun istikrarsız olmaktan da öte olduğunu, altyapı donanımının artık güncel olmadığını yazdı. Kötü altyapı koşulları, personel ihtiyacının artmasına ve hasta bakımı, araştırma ve öğretimde çalışanlar üzerinde artan bir yüke yol açtı.
Ayrıca tesis yönetimi ile ticaret kurulu arasındaki güven ilişkisinin geri dönülmez bir şekilde koptuğunu söylüyor. Mektuba göre, tesis yöneticileri ticari direktörle arabuluculuğa herhangi bir başarı şansı vermiyor.
Daha baharda, yaklaşık 40 klinik müdürü, ticaret kurulunun “sıkı kemer sıkma politikasını” sert bir şekilde eleştiren bakanlığa bir mektup yazmıştı, Mainz eyalet parlamentosundaki muhalefet bir “yangın mektubundan” söz etti.
CDU parlamento grubu geçtiğimiz günlerde üniversite tıbbını bir eyalet parlamentosu tartışmasının konusu yaptı. O sırada milletvekili Gerd Schreiner, ticari direktörün sözleşmesinin neden erken uzatıldığının anlaşılmaz olduğunu söyledi. Tesis müdürü ve ticari direktörün bir daha nasıl bir güven ruhu içinde birlikte çalışabilecekleri konusunda herhangi bir hayal gücünden yoksundur.
Rheinland-Pfalz Sağlık Bakanı Clemens Hoch (SPD), Haziran başında verdiği bir röportajda Rheinland-Palatinate’deki tek üniversite hastanesindeki yapısal değişiklikleri duyurdu. Üniversite Hekimliği Yasası bu yıl değiştirilecek.
Devlet Bakanı Alt yaptığı açıklamada, 2,2 milyar avroluk hacme sahip üniversite tıbbı için yapılanma planlarına değindi. “Bu, altyapı ve maliyet etkinliği ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere önemli soruları yanıtlamamızı sağlayacak. Bu proje, sorumlu herkesin tam olarak odaklanmasını gerektiriyor.”
Denetim Kurulu, Mainz Üniversitesi Tıp Yönetim Kuruluna tavsiyelerde bulunur ve yönetimini izler. Hiçbir departmanın sorumlu olmaması koşuluyla, tüm temel sorulardan sorumludur. Bugün, üniversite tıbbına yönelik 2023 ekonomik planı eyalet parlamentosunun bütçe ve finans komitesinin gündeminde. © dpa/Haberler