Care Relief Act: Kanun taslağı şu şekilde duruşmada…

Hasan

New member

/resim ittifakı, Jens Kalaene

Berlin – Bakım Destekleme ve Yardım Yasası (PUEG) taslağına yönelik çok sayıda eleştiri, bugün Federal Meclis Sağlık Komisyonu’nun yasa taslağı hakkındaki duruşmasında sağlık sigortası, kendi kendine yardım ve bakım dernekleri tarafından dile getirildi.

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’a (SPD) göre, reformun amacı bakıma muhtaç olanları rahatlatmak ve bakım sigortasının gelirini istikrara kavuşturmaktır. Yasa taslağı, bakım katkı payının 0,35 puan artarak 1 Temmuz itibarıyla yüzde 3,4’e çıkmasını öngörüyor – çocuksuz insanlar için bu oran önceki yüzde 3,4’ten yüzde 4’e çıkacak.

Bu, yılda yaklaşık 6,6 milyar avro ek gelir getirmelidir. Bu fonlarla bakım hizmetleri daha dinamik hale getirilecek ve evlerde bakım maliyetleri azaltılacaktır. Ayrıca 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bakım ödeneği ve ayakta tedavi ayni yardımları yüzde beş oranında artırılacak.

AOK federal derneğinin yönetim kurulu başkanı Carola Reimann, bu planların yalnızca uzun vadeli bakım sigortasının “kısa vadeli istikrarını” sağlayacağını eleştirdi. Ayrıca, yalnızca katkıda bulunanlardan ücret alınacaktır. Acil olarak ihtiyaç duyulan “güvenilir finansmanı” sağlamak için, özellikle sigorta dışı hizmetleri finanse etmek için uzun vadeli bakım sigortası için ek vergi gelirine ihtiyaç duyulacaktır.

Duruşma öncesinde Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği Yönetim Kurulu Başkanları Susanne Wagenmann ve Uwe Klemens, sigortalıya mali açıdan aşırı yük bineceği konusunda uyardı. Kanun taslağı “katkıda bulunanlara daha yüksek katkı payları üzerinden yeni yükler getirmektedir”. Taslak, “sürdürülebilir ve uygulanabilir bir bakım istikrarı için hiçbir çözüm” sunmuyor.

Mevcut yasa tasarısında hizmetlerin dinamizasyonunun yüzde beş ile sınırlandırılması reel fiyat gelişmelerini yansıtmamaktadır. Ayrıca, bakım sigortasıyla hiçbir ilgisi olmayan yardımlar – örneğin bakım veren akrabalar için emeklilik katkı payları – federal fonlar tarafından karşılanmalıdır.

Hemşirelik işverenleri derneğinin (AGVP) başkanı Thomas Greiner de federal hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. “Koalisyon komitesinde parti liderleri ortalama bir başarı ile 30 saat boyunca ısınmayı tartışabilirler, bakıma muhtaç beş milyon insanımız için bir dakikaları bile yoktur.” Sonuç olarak, bakıma muhtaç insanlar “bu reform olsa da olmasa da” bakımsız kalacaktı.

Federal Tüketici Derneği (vzbv) duruşmada, yasa taslağının evde bakımı güçlendirme hedefine adalet sağlamayacağını söyledi. Örneğin, bakım ödeneğinde planlanan yüzde beşlik artış “çok kısa”. Koalisyon anlaşmasının içeriği kesin olarak tanımlamasına rağmen, hizmet yelpazesini genişletmek için uzun vadeli bir strateji eksikliği de var.

İkame Sağlık Sigortası Fonları Derneği (vdek) Yönetim Kurulu Başkanı Ulrike Elsner, Almanya’da bakıma muhtaç yaklaşık 5 milyon kişinin yaklaşık 4 milyonunun evde tedavi edildiğine dikkat çekti. Kabine taslağında koruyucu sağlık ve kısa süreli bakım bütçelerinin birleştirilmesini içermemesi, devam eden meclis sürecinde düzeltilmelidir. Ayrıca, uzun vadeli bakım sigortasının finanse edilmesi amacıyla, koalisyon anlaşmasında öngörüldüğü gibi, sigorta dışı hizmetlerin vergi gelirleriyle tazmin edilmesi gerekecektir.

Bakım ve kendi kendine yardım derneklerinin temsilcileri de yasa tasarısında parlamenterler tarafından yapılacak değişikliklere güveniyorlar. Caritas derneği, BAG kendi kendine yardım ve Federal Bakım Akrabaları Birliği bu konuda uyardı.

Diğer şeylerin yanı sıra, evde bakımı destekleyen teklif yapılarının büyük ölçüde genişletilmesi, önleyici bakım ve kısa süreli bakım için ortak bütçenin uygulanması ve ayni yardımların miktarının önemli ölçüde artırılması gerekecektir.

Alman Hemşirelik Konseyi (DPR) yaptığı açıklamada, gelecekte hemşireliğin gerekli yeniden yapılandırılmasının ertelenmemesi konusunda uyarıda bulundu. “Kanun taslağı, yerelde acil olarak ihtiyaç duyulan hizmet ve desteğin nasıl sağlanabileceği konusunda da herhangi bir çözüm sunmuyor. DPR Başkanı Christine Vogler, “Politik olarak, bakıma muhtaç olanlar ve bakıcılar üzerindeki mali baskı göz ardı ediliyor” dedi.

Vogler’e göre, politikacılardan bakım reformu konusunda “mali maşayı” bırakmaları ve bakım sağlanmasını sağlamak için sürdürülebilir çerçeve koşulları yaratmaları isteniyor. © aha/afp/Haberler