/dpa
Berlin – Aralarında Sınır Tanımayan Doktorlar ve Alman derneği Sea-Watch’ın da bulunduğu 20 yardım kuruluşu, İtalyan hükümetinin yeni bir kararname yayınlamasının ardından Akdeniz’de daha fazla ölümden korkuyor.
Örgütler bugün yeni kurallara göre, sivil kurtarma gemilerinin her kurtarmadan hemen sonra belirlenen limana gitmesi ve diğer açık deniz acil durumlarını dikkate almaması gerektiğini söyledi. Ancak bu, uluslararası deniz hukukuna göre kurtarma yükümlülüğü ile çelişir ve acil bir durumda daha fazla ölüme neden olur.
Kararnameye göre, kurtarma gemilerinde de iltica işlemlerinin başlatılması gerektiği belirtildi. Yeni düzenlemeler böylece deniz kurtarıcılarının işini daha da zorlaştırdı. Yeni düzenlemelerin ihlali durumunda Roma, sivil gemilerin kaptanlarını 50.000 avroya varan yüksek para cezalarıyla tehdit ediyor. Ayrıca gemilere yetkililer tarafından el konulabilir ve alıkonulabilir. Yardım kuruluşlarına göre kararname uluslararası denizcilik hukuku, insan hakları ve Avrupa hukukunu ihlal ediyor.
Sivil gemilerin kullanılması, Roma’daki sağcı politikacılar için uzun zamandır bir diken olmuştur. Geçen yıl Kasım ayında hükümet, iki geminin kurtarılan insanları karaya çıkarmasını yasaklamaya çalıştı. Son zamanlarda yetkililer, yardımcılara göre gemileri taciz etmek için yalnızca çok uzak limanlara gönderdiler.
İtalyan hükümeti, örgütlere yönelik eylemini, yasadışı göçü teşvik ettikleri ve Akdeniz’de kaçakçılara yardım ettikleri gerçeğiyle haklı çıkarıyor. STK’lar bunu reddediyor. © dpa/Haberler