/picture Alliance, İLİŞKİLİ BASIN, Hüseyin Malla
Berlin Uluslararası yardım Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen şiddetli depremin ardından başladı. Federal hükümet ve Alman yardım kuruluşları da destek seferber etti. Türk ve Suriyeli kaynaklara göre, şiddetli depremde Türkiye ve Suriye’de birkaç bin kişi öldü.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), Federal Teknik Yardım Ajansı’nın kamplara acil durum sığınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabileceğini açıkladı. Ayrıca acil durum jeneratörleri, çadırları ve battaniyeleri olan yardım malzemeleri de istedi. Almanya, yardımı Türk makamları ve AB ortaklarıyla koordine ediyor.
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, yoğun dayanışma dalgası için Almanlara teşekkür etti. Yardım ve kurtarma çalışmaları için acilen sağlık ekiplerine, tıbbi ekipmana ve arama köpekleriyle birlikte kurtarma ekiplerine ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Alman Kızıl Haç’ına (DRK) göre, Federal Dışişleri Bakanlığı ilk acil yardımı 500.000 avro ile destekledi. DRK, yardım tedbirlerini Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’ndeki ortaklarla koordine etmek için çok çalıştığını söyledi.
Action Germany Helps ittifakı bir milyon avroluk acil durum yardımını duyurdu. En az 5.000 kişinin tıbbi yardıma ek olarak, partner kuruluşların sağlaması gereken çadır, radyant ısıtıcı, battaniye, termal giysi ve temel gıda maddelerine acilen ihtiyacı var.
İlk adımda, Diakonie Katastrophenhilfe acil yardım önlemleri için 500.000 Euro sağladı. Türk ortaktan bir ekip, ağır darbe alan Hatay bölgesine doğru yola çıktı. Hayatta kalanların mevcut tek haneli sıcaklıklarda kalacak yer bulmaları sağlanmalıdır. Suriye tarafındaki yıkım da çok büyük. Bölgelere bir de ortak kuruluş gönderildi.
Caritas Almanya 250.000 avro sağladı. Alman Caritas Derneği’nin yardım kuruluşu, etkilenen her iki ülkedeki ortak kuruluşlarımızın kesin ihtiyaçları belirlemek için yüksek baskı altında çalıştığını açıkladı. Yıkıcı depremin tam boyutu belirsiz. Özellikle Suriye’den gelen bilgiler çok gecikmeli.
Yardım kuruluşu Misereor, Welthungerhilfe’nin yaptığı gibi başlangıçta 100.000 avroluk acil yardım sözü verdi. Welthungerhilfe, depremin Suriye’den gelen milyonlarca iç savaş mültecisinin koruma aradığı bir bölgeyi vurduğunu duyurdu. Çok sayıda kurbanın enkaz altında kalması bekleniyor.
Yeşiller lideri Omid Nouripour, yalnızca Türkiye’deki depremzedeler için değil, Suriye’deki, özellikle de büyük ölçüde kesik İdlib bölgesindeki depremzedeler için yardım çağrısında bulundu. Özellikle Rusya, şu anda dört milyon insanın mahsur kaldığı İdlib’e daha fazla insani yardım sağlamak için sınır kapılarındaki ablukayı sonlandırmalı.
Kapsam giderek daha görünür hale geliyor
Yerel makamlara göre, Türkiye’de 4.500’den fazla insan öldü. Suriye’de, Şam’da hükümet kontrolündeki bölgelerde ve isyancıların kontrolündeki bölgelerde yetkililer ve kurtarma görevlileri 1.700’den fazla kişinin öldürüldüğünü söyledi. Geçici kurban sayısı böylece 6.000 ölü sınırını aştı.
Üst düzey DSÖ temsilcisi Adelheid Marschang, Cenevre’deki BM örgütünün Yürütme Komitesi’ne, Türkiye ve Suriye’deki etkilenen bölgelere genel bir bakışın, depremden etkilenen beş milyon insan da dahil olmak üzere potansiyel olarak 23 milyon insanın depremin sonuçlarına maruz kaldığını gösterdiğini bildirdi. zaten özellikle savunmasız. DSÖ, etkilenen bölgelere uzun vadeli destek garantisi verdi.
Türkiye ile yaşanan gerginliğe rağmen Yunanistan, deprem bölgesine sprey köpekli bir kurtarma ekibi gönderdi. AB ülkeleri birbirleriyle koordineli çalışmak istiyor. Rusya ve ABD’nin saldırısına uğrayan İngiltere, Hindistan, Pakistan, Finlandiya, İsveç, Rusya, Ukrayna’dan da yardım sözü geldi.
ABD Başkanı Joe Biden, Erdoğan’a desteğini bizzat temin etti. Beyaz Saray, ikilinin telefonda görüştüğünü söyledi. Görüşmede Biden, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’ye trajediyle başa çıkmak için gerekli tüm desteği sağladığına dair güvence verdi. ABD’den kurtarma ekipleri, deprem bölgesindeki kurtarma ve kurtarma çalışmalarına destek vermek ve yerel halka yardım etmek için hızla Türkiye’ye gönderilecekti.
Depremden en çok etkilenen bölgelerden biri de Suriye’nin muhaliflerin kontrolündeki İdlib bölgesi oldu. Bu muhtemelen oradaki hükümet acil durum yardımını zorlaştıracaktır. Suriye’de on bir yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın ardından, Suriye hükümdarı Beşar Esad’ın hükümet birlikleri yeniden ülkenin yaklaşık üçte ikisinin kontrolünü ele geçirdi.
depreme yoğun talep
Médecins Sans Frontières, yerel ortaklarla birlikte bir ekip seferber etti ve bölgede artan ihtiyaca cevap verdi. Tıbbi yardım kuruluşunun şikayet edeceği kendi kurbanları var. MSF çalışanlarından biri İdlib’deki evinin enkazı altında ölü bulundu ve diğerleri aile üyelerini kaybetti.
MSF’nin Suriye ülke koordinatörü Sebastien Gay, sağlık tesislerinin vurulduğuna ve dolup taştığına dikkat çekti. Kuzey Suriye’deki sağlık personeli, tesislere gelecek olan çok sayıda yaralıya müdahale etmek için gece gündüz çalışıyordu.
Kuzey İdlib’de işlettiğimiz veya desteklediğimiz tesis ve kliniklerde ilk saatlerde ekiplerimiz 200 civarında yaralıyı tedavi etti ve 160 yaralıyı teslim aldık. Ambulanslarımız da halka yardım etmek için görev başında” diyor Gay.
Bağış için KBV çağrısı
Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Doktorları Derneği’nin (KBV) yönetim kurulu üyeleri Andreas Gassen, Stephan Hofmeister ve Thomas Kriedel de derinden etkilendi. Gassen, deprem bölgesinden gelen kötü haberin özel muayenehanedeki tüm doktor ve psikoterapistleri çok kötü etkilediğini söyledi. Düşüncelerimiz kurbanlar ve tüm aileleriyle birlikte.
Binlerce ölü, on binlerce yaralı ve daha da fazlası artık soğukta elektriksiz, yiyeceksiz ve başlarını sokacak bir çatı olmadan dayanmak zorunda. Hofmeister, hepsine hızlı ve bürokratik olmayan bir şekilde yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Yapabiliyorsan yardım et. Her euro yardımcı olur!
KBV yöneticileri, yardım için Almanya’dan afet bölgesine giden tüm doktorlara ve kurtarma görevlilerine yürekten teşekkürlerini dile getirdi. Çeşitli yardım kuruluşları, örneğin Aktion Deutschland Hilft veya afet yardımı için eylem ittifakı dahil olmak üzere, parasal bağışlar şeklinde doğrudan yardım sunar.
Bağışla, diğer şeylerin yanı sıra, gömülü insanların kurtarılması, yaralılar için tıbbi acil yardım, yiyecek, içme suyu, ilaç ve sıcak giysiler için finansman sağlıyorlar. Bağış formları kullanılarak küçük miktarlarda para da hızlı ve kolay bir şekilde gönderilebilir. © dpa/afp/may/Haberler