Doktorlar yapay zeka konusunda daha fazla eğitime büyük ihtiyaç olduğunu düşünüyor

Hasan

New member

/fotomek,stock.adobe.com

Berlin – Almanya'daki doktorların çoğunluğu yapay zekanın (AI) gelecekte tıpta vazgeçilmez olduğunu düşünüyor ancak karşılanmamış büyük bir bilgi ihtiyacı görüyor. Berlin'dekiler (KV Berlin) gibi yasal sağlık sigortası doktorları birlikleri, yeni eğitim teklifleriyle bu sorunu çözmek istiyor.

Berlin sağlık şehri derneği ve Doctolib'in yaklaşık 300 doktorla anket yaptığı güncel bir anketin gösterdiği gibi, bu ülkedeki doktorların üçte biri, özellikle görüntüleme, teşhis ve belgeleme alanlarında halihazırda yapay zeka uygulamalarını kullanıyor.

KV Berlin'in CEO yardımcısı Christiane Wessel anketi sunarken “Yapay zeka, insanların bunun yapay zeka olduğunu bilmeden uygulamalarda sıklıkla kullanılıyor” dedi. Özellikle randevu almaya yönelik uygulamalar veya sesli asistanlar giderek daha popüler hale geliyor ancak yapay zeka tabanlı uygulamalar da anamnez kaydında yükselişe geçiyor.

Ankete katılanların neredeyse üçte ikisi, yapay zekayı tıbbın geleceği için vazgeçilmez, hasta bakımının kalitesini artırmanın ve muayenehanelerdeki yükü hafifletmenin anahtarı olarak gördüklerini söyledi.

Yapay zeka uygulamasının gelecekte en faydalı olması beklenen alanlar arasında idari görevlerin hafifletilmesi (yüzde 82), teşhis desteği (yüzde 72), kılavuza dayalı tedavi yoluyla kalitenin iyileştirilmesi (yüzde 53) ve kişiselleştirilmiş tıbbın güçlendirilmesi (yüzde 35) yer alıyor. . ) isminde.

“Demografik değişim, daha yüksek vaka sayıları, daha az vasıflı işçi ve daha fazla kronik hasta insan anlamına geliyor. Bu nedenle, dijital uygulamalar, yapay zeka ve teletıp dahil olmak üzere sağlık sisteminde yeni bir çığır açmamız ve daha fazla verimlilik elde etmemiz kaçınılmazdır. Anketin yazarları, KV Baden-Württemberg'in başkanı Karsten Braun'dan “Başka alternatif göremiyorum” diyor.

Ankete katılanların üçte ikisi, yapay zekanın bürokratik görevleri otomatikleştirerek vasıflı işçi eksikliğini gidermeye yardımcı olacağını da varsayıyor. Ancak hem doktorların hem de tıbbi asistanların (MFA) bilgisine hâlâ ciddi bir ihtiyaç var.

Yüzde 80'i yapay zekanın güvenli kullanımını sağlamak için daha fazla bilgi ve eğitim istediklerini söyledi. Wessel, KV Berlin'in de bu ihtiyacın farkında olduğunu vurguladı ve geçen yıl ilk kez tıbbi uygulamalar ve psikoterapötik uygulamalarda dijitalleştirme görevlilerinin kurulması için dijital yönetici olmak üzere ileri eğitim sunan KV Westfalen-Lippe'ye atıfta bulundu. kendi içinde tıbbi olmayan uygulama personeli.

Wessel, “Bunu kopyaladık ve benzer bir şeyi Berlin'de uygulamak istiyoruz” diye açıkladı. Aktif olarak ele alacağımız konulardan biri de bu.” Yapay zeka konusu yakın gelecekte MFA ileri eğitiminin bir parçası olarak giderek daha fazla ele alınmalıdır.

Ankete katılan doktorlar sorumluluk konusunda en fazla endişe duyanlar oldu; yaklaşık yüzde 60'ı bu konudaki risklerden korkuyordu. Kontrol kaybı korkusu (yüzde 40) ve uygulama çabası (yüzde 37) de endişe yaratıyor.

Berlin Tabipler Birliği başkanı Peter Bobbert, tıp mesleğinin yapay zekanın kurulmasının kendileri üzerinde ne gibi etkileri olacağına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini talep etti. “Benim için mesele yapay zekanın doktorların yerini alıp almayacağı değil, çünkü bu zaten oluyor” dedi. Örneğin dermatolojideki teşhis uygulamalarıyla işin tıbbi kısmının giderek azaldığı zaten görülüyor.

Önümüzdeki yıllarda, bu alanda o kadar iyi teklifler olacak ki, uygulamalar – olası maliyetlere rağmen – bir uzmanla randevu almaktan daha hızlı ve daha kolay olduğundan, hastalar doktor bakış açısından giderek daha fazla vazgeçecek.

Bobbert, doktorların gereksiz olmayacağını, bunun yerine yapay zekayı verimli ve güvenli bir şekilde yönetebilenlerin, yapamayanların yerini alacağını vurguladı. Bununla birlikte, doktorların rollerindeki değişikliğe uyum sağlamaları gerekecektir.

Bobbert, “Bilgi artık benzersiz bir satış noktası ya da temel yeterlilik değildir” diye vurguladı ve örneğin teşhiste, bilginin saf uygulamasının zaten çoğu zaman daha hızlı ve daha düşük bir hata oranıyla bir uzman tarafından gerçekleştirilebileceği gerçeğini göz önünde bulundurarak vurguladı. Yapay zeka, bir insan doktordan daha iyidir.

“O zaman soru şu: Temel tıbbi yeterlilik nedir? Cevaplardan biri şu olabilir: güven” diye açıkladı Oda Başkanı. Sonuçta doktorun yapay zeka sonuçları konusunda üstlendiği sorumluluğa güvenmek gerekir.

“Kendimizi, benim görüşüme göre esas olan nihai sorumluluğu üstlenebileceğimiz bir konuma koymalıyız” diye talep etti. Bunu yapabilmek için doktorların yapay zekanın nasıl çalıştığını, potansiyelini ve sınırlamalarını daha iyi anlaması gerekiyor. © lau/aha/Haberler