Fatih Terim: “Ghezzal’ı ben de hayli istedim lider da”

Bakec

New member
Fatih Terim: “Ghezzal’ı ben de hayli istedim lider da”
Galatasaray Teknik Yöneticisi Fatih Terim, PSV Eindhoven maçı öncesinde Beşiktaş’ın mutabakata vardığı Rachid Ghezzal’ı fazlaca istediğini ve gündemdeki öbür isimler hakkında da açıklamalar yaptı. 3 yıllık planıyla ilgili de “En büyük muvaffakiyetim, 3 yıl sonunda hoş bir Galatasaray bırakmak olacak” dedi.

“BEN 3 YIL DEDİM LAKİN BU 3 YILDAN DA VAZGEÇMEDİM”

Ekipten ayrılan ve eksik olan isimlerle ilgili kelamlarını sürdüren Terim, “Sağ bekimiz yok, orta alanımız sıfır, bir tane var o da 6 değil 8 numara. Denedim deniyorum. Savunmanın üçlü yahut dörtlü olmasıyla alakası yok. Bir dönem öncesinden bu biçimde çıktığınız vakit, fazlaca kısa müddette 14 Haziran’da açtığınız dönemde, bir ay ortasında, 15 gün ortasında hala seçim yapılmamıştı. Açıkçası ben ve liderimiz tıpkı fikirde. Kısa vadede kalite eklemek için bu finansal yükün altına girecek durumda değil Galatasaray. Vakit zaman okuyorum, şu oyuncular gelmiş ‘hayır’ demişim. Alioski 3 sene için 7.5 milyon artı bonus olursa bu biçimde olmaz. Olağan sol bek de değil, bu sene oynadı, orta saha oyuncusu. Doğal ki kabul etmem. Maçtan daha sonra boşuna üç yıl demedim, Galatasaraylılar beni anlayacaktır, bu kelam, 3 yıldan vazgeçtik demek değildir. Ben Galatasaraylılara 1 gün bile biz bir şeyden vazgeçeceğiz demedim. PSV karşısına çıkıyoruz, hiç de şikayet etmeden kendi elimizdeki takımın en uygununu yapmaya çalışıyoruz. Bir maç ortasında kimsenin başına gelmeyecek işler bizim başımıza geldi. Buna karşın oyunu dengeledik. 3-1’e kadar rakibin durumu yoktu. Ancak biz de durum bulmakta zorlandık. Temel söylemem gereken, nazaranvde olduğumuz müddette iki kere üst üste şampiyon olduk. Bu ortada Türkiye Kupası’nı ve Üstün Kupa’yı aldık. Unutmayalım ve hatırlatalım. Üçüncü dönemde üst üste 8 galibiyetle gelen bir Galatasaray varken pandemi denk geldi. O günden bugüne Galatasaray’da bir türlü istikrarı oturtamadık. sebebini söyleyelim, birtakım mevkilerde iki oyuncumuz varken onları kaybettik, üçüncüyü monte etmek zorunda kaldık. Bunlar istikrardan uzak işlerdir. Buna karşın iki golle şampiyonluğu kaybettik. Geçen sene başladığı anda hepinizin ortak sonucuyla zevk veren bir Galatasaray var idi. ötürüsıyla pandemi niçiniyle bir türlü istikrarı temin edemedik. Bundan daha sonraki takım planlamamız için üç transfer yapıldı dediniz. Lider, idare ve ben, grubumla birlikte kalan müddette takım planlamamıza birebir mantaliteyle devam edeceğiz. Bu üç transfer bir tanesi Sacha Boey, sağ bek. Bir tanesi Alexandru Rumen orta saha oyuncumuz. Bugün de van Aanholt bugün geldi, o da sol bekimiz. goreceksiniz ki deneyimli oyuncular olacak fakat temel ana tema 20-25 yaş ortası yetenekli olan, ben takımım ve scout kümemizin ortaklaşa fazlaca uzun vakittir seyrettiğimiz oyuncuları almaya devam edeceğiz. Burada genç oyuncularımızın alacağı sayıları da dikkatlice izlemenizi rica ederim” açıklamasını yaptı.

“10 OYUNCU DA ALSAK ELENEBİLİRDİK”

Yapılan transferlerin PSV ile oynanan birinci maçta forma giymesi halinde durumun farklı olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Terim, “10 oyuncu da alsak elenebilirdik. Bu kadroyla da 5-1 olur muydu ancak sonunda elenebilirdik. Manchester elenmese şu an hazırlık dönemindeydik. Olabilecek ne var ise bizim aleyhimize oldu. Galatasaraylıların bilmesini isterim ki 3 yılı işaret ederken ben bunu işaret ettim. Üç yıl bana müsaade edin demedim, hiç bir şeyden vazgeçmeyiz, genel anlayışımız Galatasaray’ın geleceğini inşa etmek üzerine. Yarın kendi ismimi taşıyan statta olacağız. Ne kendi ismimi taşıyan statta ne de yıllarımı verdiğim Ali Sami Yen’de de hiç yenilmek istemem. Ümit ediyorum yarın ekibimiz düzgün bir gayret edecek ve tutkulu bir oyun oynayıp ‘Olsun elendik lakin çıkıp mükemmel bir gayret örneği gösterdiler, çağdaş futbol örneği verdiler’ denilmesi için oynayacak. Olağan ki hiç bir şeyi bırakacak halimiz yok, her şeyi deneyeceğiz. Rakibimizin aldığı sonuç, neredeyse bize fazlaca az bir baht bırakıyor lakin bunu da deneyeceğiz” sözlerini kullandı.

“GEDSON’UN TÜRKİYE’DE DİĞER KADRODA OYNAYACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Gedson Fernandes transferiyle ilgili konuşan Fatih Terim, “Gedson, Galatasaray’da epeyce memnun oldu, biz de onu seviyoruz fakat bu sene Gedson’u vermek istemediklerini söylemiş olduler. Buna karşın ayın 1 Eylül’e kadar kimi şeylerin değişmesini bekliyoruz. Her an her şey olabilir lakin son cümle buydu. Hatta Türkiye’den öbür kulüplerin de talip olma durumu vardı fakat onun Galatasaray’dan öbür yerde oynayacağını açıkçası düşünmüyorum. Biz her şeye hazırlıklıyız, cezamız da bitti. O denli 3-4 transferle kalmayacağımızı da söylemek isterim. Zira aşağı üst 20’ye yakın oyuncu boşalttık. Daha da olacak, ben epey net olarak natürel ki muvaffakiyet istiyorum. Galatasaray ile her sene şampiyon olsam yetmez, hatta bunun da esprisini yaparız, her sene şampiyonluklar kıymetlidir lakin en kıymetlisi bu yıldır deriz. Doğal ki muvaffakiyet hayli kıymetli ancak bizim anlayışımız Galatasaray’ın geleceğini inşa etmek. Yol üstündeki kilometre taşlarından önemli bir miras bırakmak istiyorum. Önemli bir nesil bırakmak istiyorum” diye konuştu.

“GHEZZAL’I ÇOK İSTEDİM, LİDER DA İSTEDİ”

Geçtiğimiz dönem Beşiktaş’ta kiralık olarak forma giyen Rachid Ghezzal’ı istemediği istikametinde çıkan haberlerle ilgili de konuşan Fatih Terim, “Hayır tam aksisi fazlaca istedim, hatta lider da istedi. Şahsi oyunculara girmek istemiyorum lakin bu tip şeylerin spekülasyonu epeyce oluyor. Geçen sene her gittiğimiz deplasmanda yasak bulunmasına rağmen olağanüstü seyirciyle karşılaştık. Hatta Beşiktaş maçı öncesinde ‘Bizim seyircimizi niçin almıyoruz’ dedim, rica ettim, ne olursunuz dedim, lakin ben istememişim dediler. Benden teyit ettirmeden bu tip dolaşan şeylere ne siz ne de Galatasaraylılar prestij etmesin. Sonunda bu biçimde dediğiniz vakit doğrusu meydana çıkıyor. Zira ben kamuoyu önünde konuşuyorum” dedi. Transferlerle ilgili konuşmayı sürdüren Terim, “İsimlere girersek sonu olmaz. Galatasaray’ın 1 Eylül’e kadar neler yapacağın nazaranceksiniz, nasıl bir anlayışla devam edeceğini bakılırsaceksiniz. Hangi teknik adam Ghezzal’ı istemez de istemedi diye bir şey çıkar. Söylemem gereken kimi şeyler var lakin şu an söyleyemiyorum. Futbol dinamiktir, transfer de bu biçimdedir. Bugün istediğiniz bir oyuncuyu yarın istemezsiniz ancak dün vazgeçtiğiniz oyuncuyu bir gün daha sonra alırsınız. Listenizde olmayan ancak sizin için fırsat transfer haline gelmiş oyuncuyu da alabilirsiniz. Ben size ana çizgilerini söylüyorum, kulübümüzün birtakım tasarruflarını söylemem yanlış olur. Morutan, epey düzgün bir futbolcu, fazlaca da beğeniyorum. O nasıl bize haber yollamış, bizim az paramız olduğunu biliyor herbiçimde, ‘Zayıf oynuyorum ki az paraya beni alsınlar’ demiş. Makul bir paraya herbiçimde Galatasaray yok demez. Gerçekten zevk verecek oyunculardan bir tanesi. O zevki de daha evvel ağabeyleri burada verdi. Hagi, Popescu, Ilie hala buradalar. Top ayağındayken her insanın kesinlikle oynamasını isteyeceği bir oyuncu, gelişeceğini de düşünüyorum, ben de onu beğeniyorum” diyerek transferlerle ilgili kanılarını aktardı.

“TARAFTARI ÇOK ÖZLEDİK”

Galatasaray taraftarına bildiri gönderen Fatih Terim, “En az onlar kadar biz de onları epeyce özledik. Taraftarlı oynasaydık tahminen de şampiyonluğu kaçırmazdık. Biz taraftarlarımızla bütünleştiğimizde epeyce daha tesirli, yenilmez oluyoruz. Bir de heyecanlıyız. Teknik heyetimle maç daha sonrası tahlil yaparken ‘Acaba Eindhoven’daki seyirci, 1,5 sene daha sonra bu kadar sessiz oynayan bir kümesi rahatsız mı etti’ diye düşündük. Bu iş taraftarla hoş, galibiyetler de taraftarla daha hoş kutlanıyor. Makûs sonuçlar da taraftarın takviyesiyle daha rahat atlatılıyor. Biz de onları özledik, inşallah yarın kavuşacağız. olağan olarak başarılı olmak için uğraşıyoruz, başarılı olmak için çalışıyoruz. Ben burada bir mantalite, burada bir sistem ve burada benim aklımdakileri alana yansıtabilen bir ekip ve bir nesil bırakmak istiyorum. Giderken bu biçimde bir şey bırakmak istiyorum. Bana göre alınacak kupalar, kazanılacak şampiyonluklardan daha büyük olan budur. Şayet bunu başarabilirsem bana göre benim en büyük muvaffakiyetim bu olacak. 2000 yılında giderken bu biçimde bir grup bırakmıştım, bir daha bu biçimde bir kadro bırakmayı kendime en büyük muvaffakiyet olarak addediyorum. Onun için de bizim taraftarımıza muhtaçlığımız var” dedi.

“AVRUPA’YA YETİŞME İMKANIMIZ YOK”

Avrupa’yla ortadaki makasın açıldığını kelamlarına ekleyen Terim, “Özellikle ekonomik olarak epey açıldı. ötürüsıyla yönetim ve teknik olarak da etkilerini görüyoruz. Oyunun 75. saniyesine bakarsan bir sonuç lakin geneline bakarsan sonuç değil, bu bir niyetin karşılığı olarak karşımıza çıkıyor. Şu gerçeği kabul edelim, ekonomik olarak yetişme imkanımız yok. Sizin 2’ye alamadığınızı 20’ye alıyorlar. Bu oyuncuyu onlar buluyorlar da biz niçin bulmuyoruz diyoruz lakin biz de buluyoruz. Lakin 15-16 yaşındaki bir oyuncuya 20 milyon Euro verebilir miyiz, veremeyiz. 8 yaşındaki oyuncuya 4 milyon Euro versek kıyamet kopar. Bugünlere geldiğimiz vakit üste çıkabiliriz. Onlar da biz de buluyoruz. Tahminen tarihte birinci kere altyapımıza bütçe koyacağız. Tarihte yok. her insanın bütçesi yok. 8-10 milyon vermek hiç bir şey onlar için, sonuçta 100-150 kazanma ihtimalleri var. Bunların yarısından birçoklarını da kaybediyorlar” diyerek devam etti.

TERİM BİRİNCİ 11’İ AÇIKLADI

3 sene daha sonrası için kendisinin de planları olduğunu söz eden Terim, “Galatasaray planım var. İdaremizin de müddeti üç sene, benim de üç sene. Giderken, yapacağım en büyük düzgünlüğün bu olduğunu söylüyorum. Yoksa bir şey için değil. Galatasaray’da gitsek nereye gideceğiz. Galatasaray bizim, Galatasaray bizim meskenimiz, yuvamız. Ayrılsak da kalbimiz onlarla. Gerçek kontrat bu. İleriki senelera bakacağız” diyerek kelamlarını tamamladı. Terim son olarak yarın oynanacak olan müsabakada alana süreceği 11’i açıklarken, Emre Akbaba’nın Covid-19 niçiniyle hastanede olduğunu ve hastalığı berbat geçirdiğini söz etti. Galatasaray’ın PSV Eindhoven karşısında yarın alana çıkacağı 11 şöyle:

“Muslera-Yedlin, Luyindama, Marcao, Ömer – Emre Kılınç, Aytaç, Sekidika, Kerem – Muhammed, Barış.

(Bozhan Memiş/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı