/Yarım Nokta, Stock.adobe.com
Berlin – Federal yasama organı, dar bir çerçeve içerisinde federal bakım odası için düzenlemeler yapma olanağına sahiptir. Bu öncelikle sağlık mesleğine ilişkin lisans düzenlemeleri, mesleki eğitim alanındaki iş hukuku düzenlemeleri ve hemşirelik personelinin ileri eğitimi ve kalite güvencesi ile ilgilidir.
Federal hükümetin amacının bakıma muhtaç kişileri uygunsuz bakımdan korumak olması koşuluyla, hemşirelik personeli için zorunlu bir mesleki kayıt federal hükümet tarafından da oluşturulabilir.
Bu, Federal Meclis Bilimsel Servisi'nin bir raporundan ortaya çıkıyor: Alman tıp dergisi mevcut. Rapor, Yeşiller Partisi parlamento grubunun sağlık politikası sözcüsü Janosch Dahmen tarafından hazırlandı.
Raporda yer alan hususlar şu anda planlanan Hemşirelik Yardımına Giriş Yasasına dahil edilebilir.
Tasarı taslağı, Federal Hemşirelik Odasının görevleri hakkında şunları belirtmektedir: “Hemşirelik mesleklerini federal düzeyde temsil etmenin önemli bir görevi, genişletilmiş tıbbi bakım da dahil olmak üzere hemşirelik profesyonellerinin görevlerinin sistematik ve kapsamlı bir tanımına yönelik bir önerinin geliştirilmesidir. görevler. İlgili görevlerin dayandığı ileri eğitim için asgari gerekliliklere ilişkin tavsiyeler de açıklanmalıdır. Federal Hemşirelik Sigorta Fonları merkez birliğinde örnek bir program oluşturulması planlanıyor.
Ayrıca federal düzeyde hemşirelik mesleği ile ilgili ilgili kuruluşların sürece katılımı Federal Konseyin onayı ile yasal bir yönetmelik ile oluşturulacaktır.
Bir hatırlatma olarak: Mevcut Federal Hemşirelik Odası kayıtlı bir dernektir ve yalnızca Rhineland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya'daki bakım odalarını temsil eder. Baden-Württemberg gibi diğer ülkelerdeki bakım odaları bugüne kadar çeşitli nedenlerden dolayı başarısız oldu. Schleswig-Holstein ve Aşağı Saksonya'da odalar artık feshedildi.
Federal Meclis Bilim Servisi, raporda, Federal Hemşirelik Odası ve mesleki siciller konusunda federal hükümetin ve federal eyaletlerin yasama yetkilerinin nasıl örtüştüğünü ayrıntılı olarak açıklıyor.
Raporun özetinde, federal hükümetin tıp mesleklerine kabul düzenlemelerini dar sınırlar içinde düzenlediğinin yanı sıra “işveren ile bakıma muhtaç durumda bireysel bakıcı arasındaki ilişkide mesleki eğitim ve ileri eğitime ilişkin iş hukuku düzenlemeleri” düzenlendiği belirtiliyor. gerekirse oda şeklinde de istihdam edilebilir”.
Buradaki kaldıraçlardan biri, her şeyden önce, bakıma muhtaç kişilere yönelik tekliflerin kalite güvencesidir. Çünkü: “Eyalet yasama organı ve eyalet bakım odaları, federal yasama organının bakımda kalite gerekliliklerini ve iş kanunu kapsamındaki ileri eğitim gerekliliklerini geçersiz kılamaz” diyor rapor.
Ancak Bilimsel Hizmet şöyle yazıyor: “Hizmet hukuku ile meslek hukuku açıkça birbirinden ayrılmalıdır.” Bu nedenle federal hükümet, meslek hukukunu etkileyeceği için odalara zorunlu üye olma şartını koyamaz.
Bunu yalnızca federal eyaletler kendi mevzuatlarında belirleyebilir. Ancak rapora göre federal hükümet, sosyal hukuk çerçevesinde kalite spesifikasyonlarını belirleyebilir ve kaliteyi kontrol edebilir. Bu, görevleri federal düzeyde belirlenen sağlık ve bakım sigortası şirketleri tarafından halihazırda gerçekleştirilmektedir.
Raporda özellikle şunu belirtiliyor: “Federal düzenlemeler, hizmet sağlayıcılar ile yardım almaya hak kazananlar arasındaki ilişkiyi etkiliyor ve dolayısıyla sosyal sigortanın performansına ve nüfusun sağlığının korunmasına hizmet ediyor.”
Düzenlemeler bireysel bakıcıyı değil, bakıcının işvereni olarak ilgili hizmet sağlayıcıyı ele alacaktır. Buna karşılık, bir devlet bakım odası ileri eğitim için yönetmelikler hazırlarken, personel gelişiminin ve mesleğin kamuoyu nezdindeki itibarının bir aracı olarak ileri mesleki eğitimin çıkarlarını göz önünde bulundurur.
Bu nedenle rapor, eyalet bakım odalarının hizmet sağlayıcılara bağlayıcı kalite yükümlülükleri getiremeyeceği, ancak federal hükümetin bunu yapabileceği sonucuna varıyor.
“Ancak hakim görüşe göre devlet bakım odaları, mesleğin çıkarları doğrultusunda, hemşireleri kendi üyeleri olarak doğrudan sorumlu tutma olanağına sahip” diye devam ediyor.
Bilimsel Hizmet, hemşirelik personelinin sayısını ve niteliklerini kaydeden profesyonel bir kayıt defterinin de bu dar düzenleyici çerçeve kapsamına girebileceğini yazıyor. “Sonuç olarak, bakıma muhtaç kişileri uygunsuz bakıma karşı daha iyi korumak amacıyla, federal hükümetin yasal yetkisine giren hemşirelik personeli için ulusal düzeyde bağlayıcı bir mesleki kayıt yasal olarak haklı görülebilir.” © arı/Haberler