“Günümüzde futbol antrenmanı çok bireysel bir şey”

Hasan

New member
Berlin – 2023/24 sezonunun Alman futbol şampiyonları ve DFB Kupası kazananlarıyla ilgileniyor: Dahiliye Uzmanı Karl-Heinrich Dittmar, 2009'dan beri Bayer 04 Leverkusen'de Tıp Direktörü olarak görev yapıyor ve kulübün yönetiminin bir üyesi.

Alman Tıp Dergisi Almanya'da erkeklerde Avrupa Futbol Şampiyonası'nın başlamasından kısa bir süre önce onunla profesyonellerin bugünlerde nasıl antrenman yaptığı, maç öncesinde, maç sırasında ve sonrasında en uygun beslenmenin nasıl olduğu ve stadyumdaki “atölyesinin” ne olduğu hakkında konuştuk. hakkında.

Dittmar, Alman takımının bir sürpriz yapıp finale çıkabileceğine inansa da Fransa veya İspanya'nın kazanacağına inanıyor.

Karl-Heinrich Dittmar / Bayer 04

Bayer 04 Leverkusen Medikal Direktörü Karl-Heinrich Dittmar'a 5 soru

Avrupa Şampiyonası ile ilgili özellikle ilgilendiğiniz şey nedir? Ortalama TV izleyicisinden farklı olarak neyi göreceksiniz?

Bir yandan Avrupa Şampiyonası'na sadece futbolla ilgilenen bir taraftar olarak bakıyorum; spora olan tutkum olmadan işimi yapamazdım. Öte yandan tabii ki tıbbi açıdan da endişelerim var. Bu kendi oyuncularımızın sağlığıyla ilgili. Bunun arkasında turnuvadan döndüklerinde ne kadar formda olacakları ve bunun gelecek sezon için ne anlama geldiği soruları var.

Bayer 04 Leverkusen'in sadece Alman milli takımında değil, diğer birçok milli takımda da oyuncuları var. Güney Amerika şampiyonası Copa América da Avrupa Şampiyonasına paralel olarak gerçekleşiyor. Oyuncularımızın görev yaptığı tüm milli takımlarla iletişim halindeyiz. Takım doktorlarına önceden kondisyon verilerini sağlıyoruz.

Maç sırasında oyuncunun daha uzun süre yerde kalıp kalmadığına çok dikkat ederim. Bunun ne tür bir yaralanma olabileceği sorusu hemen ortaya çıkıyor. Eğer oyuncularımızdan biriyse bunu özellikle eleştiririm. Böyle durumlarda, ne olduğunu ve her şeyin yolunda olup olmadığını öğrenmek için daha sonra takım doktoruyla iletişime geçerim.

Bazen çapraz bağ yırtığı gibi tipik yaralanma paternlerinin olup olmadığını TV görüntülerinden anlayabilirsiniz. Böyle durumlarda, Leverkusen oyuncusu ya da başka bir oyuncu olmasına bakmaksızın, oyuncuya acıyorum.

Bazen oyuncuların sahaya çıkmadan önce aceleyle renkli bir sıvı veya jel tükettiklerini görürsünüz. Bütün bunlar neyle ilgili? Bunun arkasında tıbbi bir kavram var mı ve onların diyetini ne ölçüde etkiliyorsunuz?
Oyuncuların aldığı şey, hızla sindirilebilen karbonhidrat ve mineraller içeren jellerdir. İçecekler izotonik elektrolit solüsyonlardır, renginin önemi yoktur. Kafanıza ve ruhunuza iyi gelir ama kesinlikle ihtiyacınız olan bir şey değildir. Belki 85 dakikalık oyundan sonra yorulduğunuz zamanlar hariç. Ama yeni değiştirildiğinde değil.

Maçtan önce doğru beslenmeye çok dikkat ediyoruz: Birlikte yemek yiyoruz. Pizza yok, çikolata yok ama klasik makarna veya sütlaç gibi hafif, kaliteli yemekler. Şeflerimiz deplasman maçlarında bize eşlik ediyor ve yüksek kalite standardını sağlıyor.

Süper gıdalara ihtiyacınız yok. İyileşmenize yardımcı olacak her türlü toz toz vardır; ancak bunu abartmamalısınız. Maçtan sonra karbonhidrat depolarınızı yenilemek için ideal yiyecek kakao ve muz olacaktır.

Ayrıca günümüzün profesyonel sirklerine, yüksek oyun yoğunluğuna ve kısa yenilenme aşamalarına yönelik eleştiriler de var. Bunu nasıl görüyorsunuz ve bir takım doktoru tıbbi olmayan çıkarlara karşı kendini savunabilir mi?
Yüksek performanslı sporun eğlence amaçlı sporla hiçbir ilgisi yoktur. Oyuncular yüksek düzeyde strese maruz kalıyor ve hiç şüphe yok ki nispeten genç yaşta sağlık sorunları yaşayabiliyorlar. Stres ve hız önemli ölçüde arttı.

1974'te Dünya Kupası'nı kazanan Alman milli takımı muhtemelen yetenekleriyle günümüzün en iyi takımlarına yetişemeyecekti, ancak o zamanki rakip takımların hiçbiri bunu başaramayacaktı.

Yine de oyuncularımızın sağlığı için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Her oyuncuyla, her antrenörle güven ilişkisi kurmalıyız. Ve temelde aynı çıkarlara sahibiz: Oyuncuları mümkün olduğu kadar formda ve mümkün olduğunca sık kullanılabilir hale getirmek istiyoruz.

Bayer Leverkusen'de diğer bazı kulüplere (örneğin Premier Lig'e) göre daha küçük bir kadromuz olduğundan, en iyi oyuncularımızı kadromuzda bulundurduğumuzdan emin olmalıyız. Bu, en iyi oyuncularımızın yüksek mevcudiyetine son derece bağımlı olduğumuz anlamına geliyor, çünkü onları yedek kulübesinden kolayca değiştiremeyiz.

Kulüpte geçirdiğim son 20 yıldan edindiğim tecrübeye göre, katılanlar arasında genellikle bir fikir birliği var. Bazen kendi sakatlıklarına rağmen mutlaka sahaya çıkmak isteyen oyuncuları korumamız gerekir; ancak onları zorlamanız gereken durumlar da vardır. Örneğin bir sinirin sadece tahriş olması gibi küçük şikayetlere rağmen yaralanma riski olmadığında.

Ağrı genellikle hangi hareketlerden kaçınılması gerektiğini çok iyi gösterir. Ağrı kesicilerden uzak durmaya çalışıyoruz.

Yaklaşık 15 yıl önce Bayarena modernize edildiğinde kulüp, tasarımına yardım ettiğiniz, yüksek teknolojili ekipmanlar, soğuk oda ve yer çekimine dayanıklı koşu bandı gibi bir alanı işaret etmişti. Bu tür ekipmanların avantajları nelerdir? Bugünlerde tüm profesyonel kulüplerde bu var mı?
Bu alana “atölye” diyoruz: burası teşhis, tıp, önleme ve eğitim merkezidir. Sezon başında ilk teşhis sırasında bireysel oyunculardaki eksiklikleri tespit etmeye çalışıyoruz. Örneğin birisinin kalça kaçırma sorunu varsa sezon boyunca bunun üzerinde çalışıyoruz.

Bugünkü antrenmanlar artık eskisi gibi değil; tüm oyuncular sabah 11'de sahaya çıkıyor, üç tur ısınıyor ve ardından aynı programı yapıyor. Bugün futbolda antrenman yapmak çok bireysel bir şey.

Takım hâlâ bazı antrenmanları birlikte yapıyor, bazı şeyleri takımın bazı bölümleri yapıyor. Atletizm antrenörleri sağlık ekibiyle birlikte her birey için belirli şeyleri organize ediyor.

“Atölyede” çeşitli cihazlarımız var. Bu bugün hala devam eden bir süreçtir: Bazen denediğimiz bir şeyin gerçekten işe yaramadığını görürüz. Daha sonra ayarlamalar yapıyoruz. Örneğin başlangıçta yaralanmalarda biyomekaniğin, yani fonksiyonel teşhisin rolünün daha az farkındaydık. Geçmişte klinik konuların yanı sıra öncelikle görüntülemeye (sonografi/MRI…) odaklanıyorduk.

Diğer birçok kulüp de bu tür ekipmanlara sahiptir, ancak her zaman kendi bünyesinde değildir. Spor bilimi enstitüleri veya diğer hizmet sağlayıcılar gibi harici kurumlarla işbirliği yapabilirsiniz.

Tam burada, stadyumumuzdaki çözüm, tekliflerden fiilen yararlanma eşiğini düşürüyor. En üst seviyedeyiz ama bunu daha da geliştirebiliriz. Maliyet-fayda oranı iyi görünüyor: Sakatlanan üst düzey bir oyuncuyu iki hafta önce sahaya geri döndürmeyi başarırsak, bu çok paraya değer.

Bir dahiliye uzmanı olarak spor yaralanmalarıyla çok fazla uğraşmak sizin için nasıl bir şey?
Çoğu takım doktorunun aslında ortopedi veya (travma) cerrahisinde geçmişi vardır. Kulübün tıbbi bakımında geçirdiğim 23 yılın ardından kendimi hobi olarak ortopedi uzmanı olarak adlandırmayı seviyorum: Sanırım çoğu futbol sakatlığını biliyorum ve onlarla baş edebilirim, ancak bu durumda yine de takımdaki uzmana güveniyorum.

Benim işimde, diz veya ayak bileği travmasının tedavisi daha az, daha çok büyük resimle ilgilidir: lojistik, önleme, kontrol ve stres yönetimi.

Her şeyi birleştirmek önemlidir. Tıbbi departman daha sonra özellikle yaralanmaların önlenmesi ve kondisyon söz konusu olduğunda takımın başarısına katkıda bulunur. Mayıs ayında %100 kadro mevcudiyetimiz vardı: yaralanma yok, oyundan ayrılma yok. Bu alışılmadık bir durum.

Kulüpteki birçok görevi devretmek zorundayım. Dahiliye uzmanı olarak işime ek olarak, bu pozisyon çok zaman alıyor ve boş zamanım ve ailem pahasına geliyor.

Sanırım son birkaç yılda Bayer Leverkusen'in iki maçını kaçırdım. 2002 yılında takımın dahiliye doktoru olmadan önce de tribünlerde taraftar olarak oturuyordum. © ggr/Haberler