Hedef Paritt olmaya devam ediyor

Hasan

New member

/Andrey Popov, Stock.adobe.com

Berlin Almanya'da çalışan yaklaşık 428.000 doktorun bugün neredeyse yarısı kadındır. Almanya'da yalnızca 2.500 kadın doktorun bulunduğu 1924 yılına kıyasla çok büyük bir gelişme. Onlarca yıldır kadınların tıp okumasına izin verilmiyordu; uygun olmadıkları düşünülüyordu ve bu, geleneksel kadın ve erkek rollerine uymuyordu.

Ancak 20. yüzyılın başında tıbbi çalışmalara erişim olmasına rağmen hala gidilecek uzun bir yol vardı. Bazı kadın doktorlar bu durumu değiştirmek istediler ve 25 Ekim 1924'te Alman Kadın Tabipler Birliği'ni (BD) kurdular. Şimdiki adı Alman Tabipler Birliği (DB) olan dernek, bu yıl 100. kuruluş yılını kutluyor. BD 1936'da feshedildi ve 1950'de DB olarak yeniden kuruldu.

DB Başkanı Christiane Gro, güncel yıldönümü dergisinde, o zamandan bu yana ve yeni şirketin kurulmasından bu yana doktorlar ve diş hekimleri için çok şey değiştiğini yazıyor. Dernek, 20. yüzyılın ortalarında kadın doktorların yasal sağlık sigortası hekimliği yapabilmeleri için kampanya yürüttü.

Anneliği koruma yasasında değişiklik yapılmasına yardımcı oldu, tıbbi eğitimin sonundaki pratik yılın yarı zamanlı olarak tamamlanabilmesi için çalıştı ve bugüne kadar kürtajın yasallığı için mücadele etmeye devam ediyor. Hastalıkları araştırırken ve tedavi ederken kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıkların dikkate alınması da doktorlar için önemli bir rol oynamaktadır.

Alman rzteblatt, Alman Tabipler Birliği'nin 25 Ekim 1924 kuruluş gününün görkemli anma törenini 25 Ekim 2024'te canlı yayınla yayınlayacak.

Başarılara rağmen: DB Başkan Yardımcısı Barbara Puhahn-Schmeiser'in bakış açısına göre eşitlik hakim olmaktan çok uzak. Freiburg Üniversite Hastanesi'nde beyin cerrahı olan doktor, tıpla ilgili çarpıcı olan şeyin, tıp öğrencileri arasında çok fazla kadın olmasına rağmen liderlik pozisyonlarında çok az kadın bulunması olduğunu söyledi.

Kadın tıp öğrencilerinin oranı yüzde 60'ın üzerindedir. DB'nin değerlendirmesine göre, 2022 yılında üniversite hastanelerindeki en önemli klinik üst pozisyonların yüzde 13'ü kadınlar tarafından üstlenildi. Bu, aynı zamanda sandalye sahibi olan klinik direktörlerini ifade eder.

Değerlendirmeden sorumlu doktor ve DB üyesi Gabriele Kaczmarczyk, bunların klinik tıbbın daha da geliştirilmesi için kilit pozisyonlar olduğunu vurguladı. Yüzde 87'sinin erkeklerden oluşması kesinlikle mümkün değil. Yıl sonunda güncel bir değerlendirme ortaya çıkmalıdır. Ancak Kaczmarczyk, ileriye doğru büyük bir adım atılmamış gibi göründüğünü söylüyor.

Federal İstatistik Ofisi'ne göre, geçen yıl Almanya'daki üç yöneticiden yalnızca biri (yüzde 28,7) kadındı. Yönetim pozisyonları arasında yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürlerin yanı sıra ticaret, üretim ve hizmetlerdeki yöneticiler de yer alıyor. Kadınların oranında son yıllarda neredeyse hiç değişmedi.

Kaczmarczyk, hastanelerde kadın doktorlara yönelik hem yapısal hem de ince ayrımcılığın suç olduğunu söylüyor. Çocuklu kadın doktorların başvuruları bazen reddediliyor, çalışma saatleri esnek değil ve birçok üniversite hastanesinde çocuk bakımının iyileştirilmesi gerekiyor.

Ayrıca atama komiteleri ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor. Kadınların genellikle işlerinin dışında pek çok ek görevi olduğu ve ortalama olarak erkeklerden önemli ölçüde daha fazla bakım işi üstlendikleri gerçeğini çok az anlıyorlar.

Bilim adamını eleştiren bilim insanı, incelikli ayrımcılığın genellikle, özellikle cerrahi alanlarda kadınlara iş yapma konusunda güvenilmemesinden kaynaklandığını söyledi. Araştırmalarına göre cerrahi alanlarda üst sıralarda yer alan kadınların oranı sadece yüzde beş.

Haberler

Alman tıp dergisi baskısı

Kendi ifadelerine göre cerrah Puhahn-Schmeiser, erkek doktorlar tarafından hiçbir zaman ayrımcılığa uğramadığını hissetmedi. Çok çalışan ve sabah 7'den akşam 22'ye kadar istasyonda olan herkese destek verildi. Ancak habilitasyonunu tamamladıktan sonra yalnızca dört çocuğu oldu. Kadınlar doktora ile habilitasyon arasındaki yolda kayboluyor. O zamanlar genellikle 30 ila 40 yaşları arasındadırlar ve ailelerini planlamaya başlıyorlar.

Hamile doktorların hastalarla çalışmaya devam etmelerine sıklıkla izin verilmemesinden rahatsız. Hamileyken hemen ameliyathaneden atıldım. Bazı durumlarda başhekimler, Anneliği Koruma Kanunu'nun nasıl ele alınacağı konusundaki belirsizlik nedeniyle hamile doktorların çalışmasını yasakladı veya belirli işlevsel alanlardan uzaklaştırdı. Bu çok büyük bir sorun çünkü doktorların ileri eğitimini engelliyor.

Kaczmarczyk, bazı kadınların liderlik pozisyonunu üstlenebileceklerine inanmadığını söylüyor. Bu aynı zamanda muazzam gerginlikten de kaynaklanmaktadır. Yönetim, öğretim, araştırma ve hasta bakımından siz sorumlusunuz. Çalışma günleri uzundur. Çok sayıda nitelikli kıdemli doktor var. Birçoğu üst sıralarda yer almak için gereken niteliklere sahip kadın profesörlerdir.

DB, 2030'ların ortalarına kadar tıptaki tüm yönetim seviyelerinde eşitlik çağrısında bulunuyor. Kaczmarczyk'a göre bunun sihirli kelimesi üst paylaşımı, yani üst konumları paylaşmaktır. 2020'de nitelikli dahiliye uzmanları arasında yaptığı bir anket, büyük çoğunluğun ortak bir üst pozisyona başvuracağını gösterdi. Elbette sadece kadınlar değil erkekler de bu tür yeni çalışma modellerinden faydalanacaktır.

Puhahn-Schmeiser, artık yarı zamanlı seçenekler sunan giderek daha fazla klinik bulunduğunu söylüyor. Aile ve iş arasında denge kurmak inanılmaz derecede zordur. Ama buna değer: doktor olmak inanılmaz güzel bir iştir. © dpa/Haberler