Hükümet vasıflı işgücü stratejisini teşvik ediyor

Hasan

New member

/dpa

Berlin – Federal hükümet, daha fazla eğitim ve ileri eğitim, hedeflenen göç ve tam zamanlı işlerde daha fazla kadın ile artan vasıflı işçi eksikliğini gidermek istiyor. Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) bugün Bundestag’da vasıflı işgücü stratejisi konulu ilk istişare toplantısında, “Nitelikli işçileri güvence altına almak, refahı güvence altına almaktır,” dedi.

Muhalefet saflarından, diğer şeylerin yanı sıra, çok yüksek bürokratik engeller olarak gördükleri şeyler için eleştiriler geldi. Heil’e göre, Alman işgücü piyasası 2035 yılına kadar yedi milyon vasıflı işçiden yoksun kalacak. Bunun nedeni, baby boomer kuşağının önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla emekli olacak olmasıdır.

Hükümet şimdi, örneğin çocuklu kadınlar veya engelli insanlar için, eğitimi ve ileri eğitimi hedefli bir şekilde teşvik etmek ve iş fırsatlarını iyileştirmek istiyor. Heil, “Ve tüm bu yerel kayıtları çıkardıktan sonra, ekonomimizi çalışır durumda tutmak için hala ek nitelikli göçmenliğe ihtiyacımız var” dedi. Heil, hükümetin ek göç için planladığı yasayı Mart ayında federal kabineye getireceğini zaten duyurmuştu.

AfD’den göçmenlik planlarına sert eleştiriler geldi. AfD Milletvekili René Springer, “Bu sol-liberal politika sadece dar görüşlü değil, toplumumuzu bölüyor ve toplumsal barışı tehlikeye atıyor” dedi. “Federal hükümetin göç politikası vasıflı işçi açığını çözmez, aksine şiddetlendirir.” Springer, birçok göçmenin vergi mükellefleri pahasına yaşadığını iddia etti.

CDU Milletvekili Marc Biadacz, hükümeti “yanlış araçlarla” planlama yapmakla suçladı. Bu büyük bir hit değil. “Gerçek şu ki, gereksiz bürokrasi, dijitalleşme eksikliği ve uzun bekleme süreleri çok fazla hayal kırıklığına neden oluyor. Bu da iş piyasamızı daha az çekici kılıyor.”

Sol, planlarda fırsatlar görüyor. Sol işgücü piyasası uzmanı Susanne Ferschl, “Federal hükümet nihayet vasıflı işçi stratejisiyle insanlara işgücü piyasasında gerçek bir şans ve iyi iş verirse, o zaman sol onun tarafındadır” dedi.

Nitelikli işçilerin göçüyle ilgili planlarla ilgili olarak şunları eleştirdi: “İnsanları ekonomik kullanılabilirliklerine göre yargılamayı bırakın. Sahip olmak istediklerin ve en çok denizden geri göndermek istediklerin.”

Yeşiller eğitim uzmanı Kai Gehring, ileri eğitimin daha güçlü bir şekilde teşvik edilmesinin planlandığını vurguladı. “Bu koalisyon nihayet yaşam boyu öğrenme için daha iyi koşullar yaratıyor.” Ancak Natalie Pawlik (SPD), şirketlerin kendilerine de ileri eğitim sorulduğunu söyledi.

Diğer şeylerin yanı sıra, vasıflı çalışanlara yönelik strateji, yaşı ne olursa olsun herkesin ileri eğitime daha kolay erişmesini sağlar. Mevcut teklifler daha şeffaf hale getirilecek. Çalışanların daha fazla eğitim alabilecekleri ve Federal İstihdam Bürosundan bakım alabilecekleri yeni bir eğitim dönemi başlatılacaktır.

Hükümet, istihdam potansiyelini artırmak için net bir çaba göstermek istiyor. Artık birçok kadın çocuklara bakmak zorunda oldukları için yarı zamanlı çalışıyor. Hükümete göre, özellikle Doğu Almanya’da yarı zamanlı çalışan birçok kadın çalışma saatlerini artırmak istiyor.

Almanya Sosyal Derneği (SoVD), sosyal sektördeki personel eksikliğine daha yakından bakılması çağrısında bulundu. Sosyal derneğin başkanı Michaela Engelmeier, nitelikli eğitim ve ileri eğitimin sağlık, bakım ve eğitim mesleklerindeki personel eksikliğine karşı da bir anahtar olduğunu söyledi. Funk medya grubu. Giderek önemi artan bu meslek grupları, federal hükümetin reform planlarında merkezi bir rol oynamalıdır. © afp/dpa/Haberler