“İtiraz yönetmeliğinin…

Hasan

New member
Berlin – Organ bağışı, dijitalleşme ve ısınma planları söz konusu olduğunda Almanya İspanya'dan çok şey öğrenebilir. Tina Rudolph (SPD), Alman Federal Meclisi'ne verdiği röportajda İspanya'nın bu konuda nasıl öncü olduğunu tam olarak açıkladı. Alman Tıp Dergisi.

Geçtiğimiz hafta doktor, Federal Meclis Sağlık Komitesi'nin diğer üyeleriyle birlikte İspanya'nın başkenti Madrid'deydi ve oradaki sağlık sistemi hakkında fikir sahibi oldu. Örneğin, yalnızca İspanya'daki devre dışı bırakma çözümünün değil, aynı zamanda diğer tıbbi prosedürlerin de yüksek organ bağışı oranlarına katkıda bulunduğunu öğrendi. Rudolph ayrıca Almanya'da organ bağışı konusunda yeni bir yasal girişimin duyurusunu yaptı.

Ayrıca Rudolph, İspanya'daki doktor-personel oranının Almanya'dakinden daha iyi göründüğünü söyledi. Ancak buradaki duruma çok benzeyen şey, genç İspanyol doktorların giderek daha iyi bir iş-yaşam dengesi vaat eden tıbbi uzmanlıklara yönelmesidir.

Tina Rudolph (SPD), /Maximilian Bubinger

Tina Rudolph'a (SPD) 5 soru

İspanya'da hangi deneyimleriniz oldu ve İspanyol sağlık sisteminin hangi bölümlerini özellikle etkileyici buldunuz?baskı?

En etkileyici şey ise İspanyol organ bağışı sistemine daha yakından bakabilmekti. İspanya, Avrupa'da organ bağışında öncüdür ve milyon kişi başına 40'tan fazla organ bağışı kaydetmektedir. Almanya'da bu rakam milyon kişi başına on civarında. Bu rakamları okurken öğrendim ve o zamandan beri pek değişmediler.

Dijitalleşme düzeyi de etkileyiciydi. İspanya bu konuda bizden bir adım önde. Bir süredir elektronik hasta kayıtlarına sahipler ve halk, COVID-19 salgınından bu yana bir sağlık uygulaması (Tarjeta Sanitaria) kullanıyor.

Bu, doktor randevuları almak, formları doldurmak, iş göremezlik belgeleri gibi sertifikaları indirmek, aşıları görüntülemek ve kendi tıbbi geçmişinizi yönetmek için kullanılabilir. Organ bağışına yönelik kişisel tutumunuz da buraya kaydedilebilir. Birinci basamak sağlık merkezleri yani ayakta tedavi sektörü bu sisteme bağlıdır.

İspanya, bu dijitalleştirmeyi geliştirmek için öncelikle özel sağlayıcılara güveniyordu, ancak dijital uygulamalar – Madrid'in özerk bölgesi için öğrendiğim gibi – bakanlığın ilgili departmanıyla birlikte geliştiriliyor. Her durumda, sağlık verileri merkezi olarak (riski azaltmak için iki konumdaki iki sunucuda) depolanır. Almanya'da bu pek düşünülemezdi ve ben de bundan hoşlanmazdım ve burada daha merkezi olmayan çözümleri tercih ettiğimiz için mutluyum.

Almanya'nın aksine İspanya'da organ bağışı konusunda vazgeçme çözümü bulunmaktadır. Almanya'da genişletilmiş rıza çözümü geçerli ve organ bağışı kaydı yakın zamanda çevrimiçi hale geldi. Almanya doğru yolda mı yoksa bağışçı sayısının artması için bu ülkede neyin değişmesi gerekiyor?
Devre dışı kalma kuralının çok şey başarabileceğine inanıyorum ama yine de bizi İspanya seviyesine getirmeyecek. Yüksek bağış oranına yol açan farklı bileşenlere bakmalısınız.

İspanya, Franco diktatörlüğünün yalnızca dört yıl önce sona ermesine rağmen, 1979'da devre dışı bırakma çözümünü uygulamaya koydu. Bundan sonra toplumun devlete olan güvenini yeniden kazanmak zorunda kalacağını düşünürdüm. Ancak o dönemde yasa çok iyi geçti çünkü İspanyol halkı erişilebilir sağlık sistemiyle gurur duyuyordu ve hâlâ da gurur duyuyor.

İspanya'da herkesin sigortalı olduğu ve aynı hizmetleri aldığı, vergilerle finanse edilen bir sağlık sistemi vardır. O zamanın inancı şuydu: Organ bağışı gibi pahalı ve karmaşık hizmetler de dahil olmak üzere herkes hizmet alıyor.

O halde halkın konuyu ele almasını ve organ bağışlamak istemeyenlerin sadece buna karşı olduklarını belirtmelerini istemek çok fazla olamaz, aksi takdirde çok sayıda bağış yapılmasının her bireyin çıkarına olacağı varsayılabilir. yapılabilir, çünkü herkesi de etkileyebilir. Bu tutum ve iddia o zaman da geçerliydi, bugün de geçerli.

Bağış oranının yüksek olmasına katkıda bulunan başka faktörler de var. İspanya'da kalp kaynaklı ölüme dayalı organ bağışına birkaç yıldır izin veriliyor. Bağışların yaklaşık yüzde 45'i buna dayanıyor. Almanya'da buna ancak beyin ölümünden sonra izin veriliyor. Organ bağışının organize edilme şekli de bunun iyi düşünülmüş olduğunu gösteriyor.

Ağır hastaların palyatif bakımında hastanın rızası ile olası bir organ bağışı da dikkate alınır. Almanya'da bu fikre aşina değilim. Bu ülkede hastaların, sağlık personelinin insanları tedavi etmekten çok organ bağışıyla ilgilendiğini düşünmeleri endişesi sıklıkla yaşanıyor. Bu elbette saçmalıktır.

Vazgeçme çözümüne ilişkin olarak, genellikle akrabaların ölümden sonra artık karar veremeyeceği endişesi bulunmaktadır. Ancak örneğin İspanya'da ve Avusturya'da, kapsam dışında kalma düzenlemesine rağmen aile bu konuyla çok yakından ilgileniyor.

İspanya'da yardımlı intihar istiyorsanız organ bağışını zorunlu kılma olasılığı bile vardır. Bu 2021'den beri mümkün ve o zamandan beri bu şekilde çift haneli sayıda organ bağışı yapıldı. Bu muhtemelen ilk başta Almanya için zor bir zihinsel adım olacaktır.

Almanya'da devre dışı bırakma çözümünü uygulamaya koymak için yeni bir girişim olacak mı?
Böyle bir planın çok mantıklı olduğunu düşünüyorum ve bu görüşte yalnız olmadığımı da biliyorum. Muhtemelen Federal Meclis'ten partiler arası bir taslak daha çıkacak.

Bundesrat da zaten bir pozisyon aldı ve hem Federal Meclis'in yapısının hem de bazı meslektaşların konuya ilişkin tutumunun, bir çekilme düzenlemesini destekleme yönünde temelden değiştiğini fark ettim.

Ancak oylama yine etik bir konu olduğu için vicdan meselesi olacak.

Aynı zamanda, son yasama döneminde kararlaştırılan yapısal iyileştirmelerin (örneğin nakil koordinatörlerinin muafiyet olasılığı) uygulanmasını da takip etmeye devam etmeliyiz. Bu henüz her yerde ideal değil ve özellikle küçük hastaneler istatistiksel olarak beklendiği kadar çok potansiyel bağışçı kaydetmiyor.

Heyetin gezisinde sıcaklık konusu da ele alındı. İspanya bununla nasıl başa çıkıyor? İspanya ulusal ısı koruma planının hangi yönleri Almanya'da da uygulanmalıdır?
İspanya bir süredir çok hassas, bölgesel ısı haritalaması yapıyor. Bu, yetkililerin sıcak hava olayları hakkında bölgesel ve yerel uyarılar yayınlamasına olanak tanıyor. İspanya ulusal eylem planı her yıl mayıs ayından eylül ayına kadar yürürlüğe giriyor ve bir tür alarm durumu işlevi görüyor.

Bu süre zarfında sıcaklıklar çok yakından takip ediliyor ve yerel sıcaklık oluştuğunda yani birkaç gün üst üste belirli bir sıcaklığa ulaşıldığında halka uyarı ve tavsiyelerde bulunuluyor. Bu öneriler genellikle bol miktarda sıvı içmek veya hafif giysiler giymek gibi olağan önerilerdir.

Ancak umduğumdan daha küçük bir atılım gördüğüm nokta, örneğin kentsel planlama düzenlemeleri yoluyla şehirlerin değişen iklime sistematik olarak uyum sağlamasının sağlanmasıydı.

Madrid'de bazı meydanların boyutları küçültülmüş ve yeşil alanlar, gölge sağlayan büyük ağaçlar ve su fıskiyeleri sağlanmıştır. Ancak Almanya'da olduğu gibi bu önlemler büyük ölçüde ilgili belediyenin veya bölgenin mali gücüne bağlı, dolayısıyla büyük farklılıklar var.

Ayrıca İspanyol hastane sektörüne de baktınız. Orada ne gördünüz ve bir doktor olarak sizi ne şaşırttı?
İspanyol sağlık sistemi Almanya'ya göre daha merkezidir. 17 özerk topluluk hastane planlaması ve finansmanından sorumludur. Nüfus büyüklüğünün yanı sıra hastalık ve ölüm oranları gibi faktörleri de hesaba katan bölgesel bütçeler vardır.

Belirli bir hizmet alanında her zaman en az bir büyük hastane ve birkaç küçük hastane bulunur ve ayakta tedavi sektöründe çoğunlukla birinci basamak sağlık merkezleri bulunur. Bizim oradaki gibi çift uzmanlık pisti yok.

Doktor/personel oranının oldukça iyi olduğunu fark ettim. Ancak oradaki maaşlar buraya göre çok daha düşük. İspanya'da da doktorlar maaş zammı için zaman zaman greve gidiyor. Tıbbi hizmetler herkese açıktır ancak bazı bölgelerde ameliyatlar için uzun bekleme süreleri söz konusudur.

İspanya'daki eğilim, giderek daha fazla insanın randevularını daha hızlı alabilmek için özel ek sigorta yaptırması yönünde. Bunun da, en azından işlerine ek olarak özel sektörde çalışmanın genellikle daha kazançlı olduğu sağlık çalışanları için sonuçları oluyor.

Popüler konuların da biraz değiştiğini fark ettim. Şimdiye kadar Madrid ya da Barselona'daki cerrahi alanı özellikle İspanya'daki genç doktorlar arasında popülerdi. Artık radyoloji, dermatoloji ve oftalmoloji de burada daha popüler çünkü iyi bir kazanç potansiyeli ve iyi bir iş-yaşam dengesi sunuyorlar. © cmk/Haberler