/Lisa F. Young, Stock.adobe.com
Hannover – Johanniter-Unfall-Hilfe, Aşağı Saksonya ve Bremen’deki okullarda yedinci sınıftan itibaren zorunlu canlandırma kurslarının zorunlu olması lehinde konuştu. Bir sözcünün duyurduğu gibi, Johanniter’ler kalp krizi geçirenlerin hayatta kalma oranını önemli ölçüde artırmayı umuyor.
Schleswig-Holstein, Bavyera ve Thüringen gibi diğer federal eyaletler, 2014’ten itibaren Eğitim ve Kültür İşleri Bakanları Konferansı’nın ilgili tavsiyesini halihazırda uygulamaya koymuştur.
Johanniter’in fikrine göre, yedinci ila onuncu sınıflardaki öğrenciler, okul yılı başına iki derste canlandırma konusunu ele almalıdır. İçerik ilk yardım eğitimi almış öğretmenler tarafından verilebilir.
Daha büyük öğrenciler ve okul sağlık hizmetleri de sürece dahil olabilir. Resüsitasyon kurslarının odak noktası, kalp durmasını doğru bir şekilde tanımak, acil çağrı yapmak ve doğru göğüs kompresyonlarını uygulamak olmalıdır.
Resüsitasyon müfredatlarda zorunlu ders olarak yer almalıdır. Ayrıca, İlk Yardım Günü münasebetiyle kaza yardım departmanı, okullara canlandırma bebekleri sağlamak için yeterli mali kaynak çağrısında bulunuyor.
Aşağı Saksonya ve Bremen’deki Johanniter eyalet kurulundan Hannes Wendler, “Çocukların ilk yardım önlemlerini yıllar sonra öğrendiklerinde uygulayabileceklerini biliyoruz” dedi. Kazaların çoğunluğu evde meydana geldiğinden ailedeki ilk yardım görevlileri özellikle önemlidir.
Kaza destek hizmeti Federal Sağlık Bakanlığı’nın güncel rakamlarını esas almaktadır. Buna göre Almanya’da her yıl en az 60.000 kişi kalp krizi geçiriyor. Bunların yüzde 64’ü evde, yüzde 18’i kamusal alanda meydana geliyor ve etkilenenlerin yalnızca yüzde 11’i hayatta kalıyor. © dpa/Haberler