Sybille Steiner, KBV / Lopata, Axentis’in yönetim kurulu üyesi
Berlin Telematik altyapısının (TI) finansmanı söz konusu olduğunda özyönetime ciddi bir saldırı tehdidi var. Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği’nin (KBV) yönetim kurulu üyesi Sibylle Steiner, bugün KBV temsilci toplantısında bu korkuyu dile getirdi.
Steiner, Federal Sağlık Bakanlığı’nın (BMG) özyönetim mekanizmasını baltalamayı planladığını açıkladı. BMG’nin TI finansmanını yönetmelikle belirleyebilmesini öngören dijital yasa taslağının çok önemli bir formülasyonuna değindi.
Steiner, BT üreticilerini tamamen sabit oran kapsamındaki fiyatları ödemeye zorlamak yerine, onlara bir satın alma garantisi verildiğini eleştirdi. Mevcut TI sabit oranıyla ilgili sorun şu anda belirginleşiyor. Bu hala çok düşük ve kullanılmadığı takdirde orantısız bir şekilde azaltılıyor; uygulamalar ise işlevsiz teknoloji nedeniyle ek zaman talepleri ile uğraşmak zorunda kalıyor.
Steiner, gerekenin BT üreticileri için yeterince test edilmiş, kullanıcı dostu ve işlevsel teknolojiye ilişkin bağlayıcı spesifikasyonların uygulanması olduğunu söyledi.
BT üreticilerinin fiyatlarını aşağı doğru ayarlamadıklarını ve TI sabit oranına uyarlamadıklarını açıkça belirtmek için BMG ile de görüşmelerde bulunduklarını vurguluyor. Tam tersine bazı üreticiler zaten performansı artırmadan fiyatlarını artırmış durumda. Steiner, uygulamalar pahasına iş modellerinden bahsetti.
Dijital yasa taslağıyla ilk kısmi başarılar zaten elde edildi. Teletıp miktarının sınırlandırılması ve görüntülü konsültasyonların yürütülmesinde ilerleme sağlanması konusunda bir umut ışığı var.
Ancak şu ana kadar rücu konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Steiner’ın bakış açısına göre doğru adım, diferansiyel maliyet yönteminin tutarlı bir şekilde uygulamaya konulması olacaktır. Ancak yasama organı şu ana kadar aşılar söz konusu olduğunda bile hiçbir anlayış göstermediğinden, bunun için Federal Sosyal Mahkeme önünde mücadele edilmesi gerekecekti. Steiner’a göre aşı oranlarını artırmak isteyen herkesin rücuyu kaldırması gerekiyor.
Gerileme riski aşılamanın önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. Doktorlar, kaç hastaya aşı yapılacağını güvenilir bir şekilde tahmin edemeseler de, mevsimsel grip aşısından aylar önce aşı siparişi vermek zorundalar. Ancak çok fazla aşı sipariş ederseniz, bu ekonomik olmayabilir ve inceleme süreci ve başvuru riski ortaya çıkabilir. © aha/Haberler