Laumann, devlet egemenliğinin altını çiziyor, şüpheler…

Hasan

New member

/resim ittifakı, Flashpic, Jens Krick

Düsseldorf – Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanı Karl-Josef Laumann’a (CDU) göre, federal ve eyalet hükümetleri tarafından amaçlanan büyük hastane reformuna rağmen hastane planlaması federal eyaletlerin meselesi olarak kalmalıdır. Bugün vurguladı Dünya Savaşı 5 “Sabah Yankısı” nda.

Federal eyaletlerdeki hastane manzarası çok farklı, bölgesel olarak planlanması gerekiyor, dün federal ve eyalet hükümetleri arasındaki ilk toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamaların altını çizdi.

Sağlık politikacısı, bunu “bir şablonla” yapamazsınız dedi. “Federal eyaletlerin hastane yapısında söz sahibi olması benim için önemli.” Hastaneler ve okullar en önemli kamu kurumlarıdır.

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) ve eyalet temsilcileri, Berlin’deki görüşmelerin ardından hastane manzarasının temelden yeniden tasarlanması gerektiğini duyurdu. İlk kanun taslağı yaz tatilinden önce sunulacak.

Laumann, bunun bu kadar kısa sürede mümkün olup olmayacağından şüphe duyduğunu söyledi. Kuzey Ren-Vestfalya zaten hastane reformlarını uygulamaya koydu ve “bizim için hazırlık sürelerinin ne kadar uzun olduğunu kendim biliyorum”.

Gelecekte, Almanya’daki klinikler tedavi edilen vaka sayısına göre daha az para alacaktır. Bunun yerine, yatak, personel ve belirli hizmetlerin sağlanması daha fazla ödüllendirilmelidir. Bu, çoğu büyük mali sorunlar yaşayan hastanelerin üzerindeki ekonomik baskıyı kaldırmayı amaçlamaktadır. Ek olarak, kliniklerin daha fazla uzmanlaşması planlanmaktadır.

Laumann, tüm evlerin tüm hizmetleri sunmak zorunda olmadığı doğrudur, dedi. Bununla birlikte, mevcut sistem birçok sorun yaratıyor – örneğin, bakan, kırsal alanlar için.

Yılda 500.600’den az doğum yapan bir hastanenin şu anda bir doğumhaneye sahip olmaya devam etmek için ekonomik bir teşviki yok – ancak eve yakın seçeneklere ihtiyacı var. Bu tür hastanelere, önemli ölçüde daha az vaka ile doğum servislerini tutabilmeleri ve siyahlar içinde kalabilmeleri için temel bir miktar sağlanmalıdır.

Alman bölge derneği bugün federal ve eyalet hükümetlerinin ortaklaşa bir hastane reformu geliştirme anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. Ancak kısa vadede, özellikle kırsal alanlar için daha fazla para istedi. © dpa/Haberler