Lauterbach akıl hastalıklarında artış bekliyor, bakım…

Hasan

New member

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach / resim ittifakı, Hannes P. Albert

Berlin – Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, özellikle çocuklar ve gençler arasında akıl hastalıklarının daha da artmasını bekliyor. Bugün Berlin’de düzenlenen 2. Psikoterapi Kongresi’nde “Korona pandemisi ve buna bağlı stres faktörlerinin etkisi devam ediyor” dedi.

Lauterbach, “iklim krizinin çocuklarımızda yarattığı çaresizliğin” önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla gerçek bir nükleer savaş tehlikesi de arttı. Bakan, “Ve artık demokrasinin siyasi sisteminin var olmaya devam edeceğine dair hiçbir garanti yok” dedi.

Kongre Başkanı Eva-Lotta Brakemeier, psikolojik ve psikoterapötik uzmanlığa “her zamankinden daha fazla talep olduğunu” vurguladı. Mevcut krizler toplumu benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Greifswald Üniversitesi’ndeki psikoloji profesörü de bilim ve uygulama arasında artan bir alışverişi savundu.

2. Psikoterapi Kongresi’nin patronu olan Federal Sağlık Bakanı’na göre, tüm bu faktörler insanlar üzerindeki baskıyı artıracak. En çok çocuklar ve gençler etkilenir.

Lauterbach, “Pandemide en çok kaybedenler onlardı ve şimdi terapide bir yer için uzun bekleme sürelerine katlanmak zorundalar” dedi. Bu bağlamda bazı sağlık sigortası raporları dışında çocukların ve gençlerin ruhsal durumlarına ilişkin epidemiyolojik verilerin olmamasını eleştirmiştir. “Ancak karşı önlem alabilmek için verilere ihtiyacımız var” diye vurguladı.

Tedarik daha iyi kontrol edilmelidir

Sayısal olarak, Federal Sağlık Bakanı psikoterapötik bakımı iyi bir konumda görüyor – “durum iyi”. “Ancak bakımı uygun şekilde kontrol etmeliyiz: çok ciddi akıl hastaları, muhtemelen bağımlılıkları olan, daha iyi tekliflere ihtiyaç duyuyor” diye vurguladı.

Psikoterapötik konsültasyon saatleri temelde önemli bir unsurdur. Ancak bundan sonra, özellikle ciddi vakaların bakıma entegre edilmesi zordur. Ayrıca, ülkede yetersiz hizmet alan geniş alanlar var.

Lauterbach: “Yeni eğitim için düzenlemelerle çok meşgulüz”

Gelecekte akıl hastalarına güvenilir bakım sunabilmek için Federal Sağlık Bakanı, psikoterapi eğitimi ve daha fazla eğitim pozisyonu için yeterli finansmanı savunmak istiyor.

Psikoterapi kongresi öncesi “Sorumluluğun tamamen bilincindeyim ve yeni eğitim için düzenlemelerle çok meşgulüz” dedi. Lauterbach, “Demografik gelişme nedeniyle, yeni eğitim kursuna katılmaya karar veren her psikoterapiste minnettar olacağız” dedi.

Hafta sonu Frankfurt’ta düzenlenen 42. Alman Psikoterapistler Konferansı’nda daha ileri eğitim için yeterli finansman ve yeterli ek eğitim pozisyonu için çağrılar yapıldı; Geçen hafta, öğrenciler (PsyfaKo) psikoterapi okuduktan sonra belirsiz duruma dikkat çekmek için protesto gösterisi yaptı.

Psikoterapistler için eğitim reformundan sonra, klinik psikoloji ve psikoterapi uygulama lisansının ardından, yerleşebilmek için ayakta tedavi, yatarak tedavi ve kurumsal sektörlerde beş yıllık ileri eğitim verilir. Yeterli finansman henüz netlik kazanmadı.

Zihinsel olarak stresli çocuklara ve gençlere yönelik olarak, Federal Sağlık Bakanı ayrıca mevcut psikoterapistleri okullarda özellikle savunmasız ergenleri nasıl daha iyi belirleyecekleri ve onlara nasıl ulaşabilecekleri konusunda fikirler geliştirmeye çağırdı. Ona göre öğretmenler de buna göre yetiştirilmelidir.

Psikoterapi kongresi ikinci kez düzenleniyor ve Cumartesi gününe kadar devam edecek. Kongre, Alman Psikoloji Derneği (DGP), üniversitelerde psikoterapi eğitim kursları derneği (unith) ve kongre başkanları Eva-Lotta Brakemeier ve Jan Richter tarafından düzenlenmektedir. Organizatörlere göre, yüz yüze etkinliğe 1.240 katılımcı kaydoldu. Bir de dijital konuklar var. © PB/Haberler