Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach / resim ittifakı, Hannes P. Albert
Berlin – Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’a (SPD) göre, bu hafta federal eyaletlerle hastane reformu üzerinde anlaşmaya varılmayacak. Alman Hastane Derneği’nin (DKG) yaz resepsiyonunda konuşan Lauterbach, “Konstanz Gölü konusunda bir anlaşmaya varacağımızı sanmıyorum.”
Federal Devletlerin Sağlık Bakanları Konferansı (GMK), yarın Çarşamba gününden itibaren Bodensee kıyısındaki Friedrichshafen’de gerçekleştirilecek. Federal eyaletler, federal hükümetle planlanan hastane reformu konusunda bir anlaşmaya varmak istiyor ancak masada hala birçok çekişme noktası var.
Lauterbach dün gece “Reform kesin değil, ancak reformun geleceğine inanıyorum.” dedi. Reform sürecine olumlu bir bakış açısına sahip: “Çok önemli olan birkaç fikir birliğine sahibiz: Tüm federal eyaletler arasında ve ayrıca federal düzeyde, sabit oranların dava başına sabit oranların yerini alması gerektiği konusunda fikir birliği var. Uygun kriterlerle.”
Bakan ayrıca bunun günlük hastane işlerinde bürokrasiyi azaltmada büyük bir adım olmasını bekliyor. “Kalite kriterleri, sabit oranlarla birlikte geliyorsa, o zaman her bir vakanın kalitesini kontrol etmem gerekmez. Örneğin, sabit oranlı ücret yoluyla daha fazla vaka yapma teşvikini önemli ölçüde azaltırsam, artık her yanlış yerleşimi kontrol etmek zorundayım.”
Hızlı bir anlaşmaya varmak için pek çok tartışmaya ihtiyaç vardı, Lauterach şöyle devam etti: “Hala yapacak çok şeyimiz var: sonunda kaç tane performans grubu olması gerektiği konusunda hâlâ anlaşmamız gerekiyor. Performans gruplarının nasıl daha da geliştirileceği konusunda anlaşmamız gerekecek. Performans grupları sağlanırsa, ancak kalite başlangıçta belirtilen biçimde sağlanmazsa ne yapılacağı konusunda anlaşmak zorunda kalacağız.”
Bu konu federal eyaletlerle tartışılacak, ancak son sözü 10 Temmuz’da federal hükümet, parlamento grupları ve federal eyaletler söyleyecek. Bakana göre, bundan sonra federal hükümet için çalışma gerçekten başlıyor.
“Federal Sağlık Bakanlığı olarak bir daha yaz tatili yapmayacağız. Geçen sene sonbahar için korona önlemlerini hazırlamıştık. Şimdi yaz aylarında hastane reformu için yasa taslağını yazacağız” diyor. Bakanlığın aylardır üzerinde çalıştığı hastanelere gelecek ödemeler için hesaplama sistemini getiriyoruz.
Alman tıp dergisi baskısı
Haberler
“Yaz boyunca, stopaj oranlarının, sistemin vaka sayısına karşı etkisiz, ancak vakaların ciddiyetine duyarlı olacağı şekilde hesaplandığı karmaşık bir sistem geliştireceğiz” diye açıkladı.
Ve ayrıca: “Devlet bütçelerini ve devlet temel durum değerlerini, her hüküm sabit oranındaki maddi maliyet paylarını, sabit maliyet indirim tazminatını dikkate alacağız, teminat ek ücretlerini buna entegre edeceğiz. Yaz aylarında gelecek çok karmaşık bir sistem” diye vurguladı Lauterbach. Daha sonra bu hesaplama sistemini hastanelerin temsilcileriyle görüşmek istedi. “Ben de tartışmayı dört gözle bekliyorum.”
Hastane sektöründeki kalite açıklarından açıkça memnun olmadığını bir kez daha vurguladı. “Bunun yanındayım, önemli kalite açıklarımız var. Bu gerçekle de yüzleşmek benim görevim.” Bunu yaparken, öncelikle Almanya’yı bir Avrupa karşılaştırmasında 60 yaşın üzerindeki insanların ortalama yaşam süresinde çok geride gören yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya atıfta bulundu.
Lauterbach, reform sırasında sağlık hizmetinin kalitesini de dikkate aldığını belirterek, “Bununla suçlanamam, bu benim görevim” dedi. inme, kanser ve endoprostetiklere odaklanın.
DKG, raporu “bilimsel olmadığı” gerekçesiyle reddetmişti. Lauterbach, tartışmada, komisyonun bilimsel çalışmalarını eleştiren veya hastanelerdeki durumun muhtemelen tamamen farklı olduğu durumlarda “ata ve biniciye isim vermeli veya kendi raporunu sunmalıdır” uyarısında bulundu.
Çalışmasında hastane reformu gerçekleştirmeye çalışır. “Çünkü anlaşamazsak ne olacak? Sonra soğuk yapısal değişim geliyor ve ben bunu engellemeye çalışıyorum.” © arı/Haberler