Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD). /resim ittifakı, Serhat Koçak
Berlin – Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), birçok federal eyaletten gelen direniş nedeniyle esrarın yasallaştırılmasının ertelenmemesi konusunda uyardı. Lauterbach, “Erteleme yeni yasal belirsizlik yaratacaktır” dedi Ren Postası.
“Hukuki durum devam ederken hakim nasıl karar verecek?” O sordu. Ayrıca Lauterbach, “Hukuksal durumun değiştiğini bildiğiniz halde davayı yeniden ele almak istemediğinizde yargının yükünü hafifletmek için verilen cezaları infaz etmek adil değil” dedi. .
“Değişiklik çağrısında bulunan herkes artık başarısızlık riskiyle karşı karşıyadır.” Ancak Sağlık Bakanı “yasanın 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğinden emindi”. Bu “adaletin yararınadır”.
Birçok federal eyalet, esrarın yasallaştırılmasının 1 Nisan'da yürürlüğe girmesini engellemek ve bunu altı ay ertelemek istiyor. Diğer şeylerin yanı sıra, yasanın kabulü ile yürürlüğe girmesi arasında geçen sürenin, yargının düzenlemeleri zamanında uygulaması için yeterli olmadığını ileri sürüyorlar.
Yasa tasarısını 22 Mart'taki bir sonraki toplantısında ele alacak olan Federal Konsey, bir arabuluculuk komitesi çağırabilir.
Brandenburg İçişleri Bakanı Michael Stübgen (CDU) da esrar reformunun durdurulması çağrısında bulundu. Stübgen, “Federal Konsey'deki oy verme davranışını tahmin edemiyorum, ancak bana kalırsa esrar yasasının mevcut haliyle kesinlikle durdurulması gerekiyor” dedi.
“Tamamen teknik açıdan bakıldığında esrar yasası tamamen saçmalıktır. Karaborsayı güçlendiriyor, güvenlik ve sağlıkla ilgili temel soruları yanıtsız bırakıyor ve en önemlisi, uyumunu kimsenin kontrol edemeyeceği kurallar yaratıyor.”
Kişisel tüketim amaçlı esrarın kısmen yasallaştırılmasına ilişkin yasa, geçen hafta Cuma günü trafik ışığı koalisyonunun çoğunluğuyla Federal Meclis tarafından kabul edildi. Yasaya göre, gelecekte 25 grama kadar esrar tüketimine ve bulundurulmasına yalnızca yetişkinler için izin verilecek. İlaçların küçüklerin erişiminden korunması şartıyla, evde ekim için 50 grama kadar üç bitkiye izin veriliyor.
Aylardır tabip dernekleri ve kuruluşlarından eleştiriler geliyor. Alman Tabipler Birliği (BÄK) Başkanı Klaus Reinhardt geçtiğimiz hafta sonu eyaletlerin uygulamayı ertelemesi lehinde bir kez daha konuştu. 22 Mart'taki toplantıda devletlere yasayı arabuluculuk komitesine göndermeleri çağrısında bulundu. © afp/Haberler