Milletvekili Arvas: “2022 yılı bütçesi yatırım, üretim ve kalkınma odaklıdır”

Bakec

New member
Milletvekili Arvas: “2022 yılı bütçesi yatırım, üretim ve kalkınma odaklıdır”
VAN (İHA) – AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, TBMM Genel Konseyinde görüşülmeye devam eden 2022 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanun Teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarında 2022 yılı Merkezi İdare Bütçesi’nin 84 milyon vatandaşın huzur ve refahını hedeflediğini belirten AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, görüşülen bütçenin genel olarak yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyümeyi amaçladığını söylemiş oldu. AK Parti hükümetleri devrinde hazırlanan ve uygulanan bütçelerin ekonomik, mali ve toplumsal siyasetlerin kıymetli bir aracı olduğunu tabir eden Arvas, “Gelir dağılımı adaletini sağlamaya katkı sunan, istihdamı ve üretimi destekleyen, eğitimden sıhhate, ticaretten endüstriye, tarımdan ulaşıma, adaletten güvenliğe ve tüm temel kamu hizmetlerinin erişilebilirliğini temel alan unsurlar benimsenmiştir. Bu niçinle 2022 bütçesi Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın kuvvetli bir biçimde sürdüğüne işaret etmektedir. Bugüne kadar olduğu üzere, 2022 yılı bütçesinde de yatırımlara başka bir kıymet verilmiştir. Yatırım bütçesi, dalların yenilikçi ve rekabetçi yapısını güçlendirecek, AR-GE çalışmalarını teşvik edecek, istihdamı arttıracak ve vatandaşların hayat kalitesini önceleyen projeleri temel almıştır. Bu çerçevede eğitim, sıhhat, tarım, sanayi, ulaştırma üzere kesimlere öncelik verilmiş olup, toplumsal devlet gereği toplumda dezavantajlı kesitler de gözetilmiştir” dedi.

Bütçenin içeriği ile ilgili genel ayrıntıları paylaşarak bundan evvelki yıla göre artan oranlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Arvas, eğitim yatırımlarının her yıl olduğu üzere bu vakitte de en epey artış yapılan alan olduğunu tabir etti. Arvas, “Çağın gerektirdiği her türlü bilgi ve maharetle donatılmış yetişmiş insan gücümüzü, ekonomimizin ve toplumumuzun lokomotifi olarak görüyoruz. Bu niçinle okulların fiziki imkanlarının uygunlaştırılması, yeni derslik üretimleri, eğitim yapılarının zelzeleye karşı güçlendirilmesi, okullarda internet erişiminin sağlanması üzere faaliyetlere imkan sağlamak emeliyle Ulusal Eğitim Bakanlığının yatırım bütçesi 11,3 milyar liradan 15,2 milyar liraya çıkartılmıştır. Yani Bakanlığın bütçesi bundan evvelki yıla oranla yüzde 35 arttırılmıştır. bir daha, covid-19 salgını devam ederken bu süreçte kuvvetli sıhhat altyapımız ve yüksek aşılama oranıyla sıhhat idaresi başarılı bir biçimde yürütülmektedir. bu vakitte hayati değere haiz sıhhat kesiminin gereksinimleri niçiniyle Sıhhat Bakanlığı bütçesi 2022 yılında yüzde 47,3 oranında artırarak 122,6 milyar liraya çıkarılmıştır. 2022 yılında, merkezi bütçeden tarıma ayrılan kaynak 57,6 milyar liraya çıkarılmıştır. Bu kapsamda, ziraî takviye programları için 25,8 milyar, tarım kesimi yatırım ödenekleri için 16,3 milyar, ziraî kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, ziraî KİT’lerin finansmanı ve ihracat takviyeleri için 15,5 milyar lira kaynak ayrılmıştır. Ayrıyeten ziraî sulama yatırımı ödeneği 2022 yılında da bundan evvelki yıla göre yüzde 39 artışla 12,5 milyar liraya yükseltilmiştir. DSİ’nin sulama dalı yatırımları 2022 yılında da yüzde 37 arttırılarak 12,2 milyar liraya yükseltilmiştir. OSB ve KSS yatırımlarına ayrılan kaynak yükseltilerek 2022 yılında 1 milyar 270 milyon lira olarak belirlenmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının toplam sermaye sarfiyatları ödeneğini 17,8 milyar liraya çıkartılmış, kent içi ulaştırma ve demir yolu yatırımlarına verilen takviyeler arttırılmıştır” tabirlerini kullandı.

“Vekalet savaşlarının yaşandığı coğrafyamızda karşı karşıya kaldığımız tehditler, yerli ve ulusal savunma endüstrimizin geliştirilmesini mecburî kılmıştır” diyen Arvas, “Ülkemize uygulanan ambargo ve engellemeler bizi bu alanda üretime yönlendirmiştir. Çok şükür geldiğimiz noktada yerlilik, ulusallık oranımız yüzde 20’den yüzde 80’lere çıkarak kendi kendine kâfi hale gelmiştir. Toplumsal devlet anlayışı ile toplumsal harcamalara ayrılan kaynak 2022 bütçesinin yüzde 6’sına denk gelecek biçimde 104,2 milyar liraya yükseltilmiştir” diye konuştu.

Açıklamalarında muhalefet partilerini eleştiren Arvas, “Son vakit içindera iktisattaki gelişmeleri münasebet göstererek, kriz tellallığı yapan ve erken seçim talebinde bulunan CHP, İP ve öbür muhalefet partilerinin tek emeli siyasi rant elde etmektir. 20 yıldır her seçimde sandıkta ezilen CHP, bugüne kadar her türlü gayrı yasal yolu denemekten geri kalmamıştır. Etrafına topladığı benzemezler ile kendini kuvvetli sanan bu muhalefete millet vakti geldiğinde hak ettiği yanıtı elbette verecektir. Dün olduğu üzere bugünde Türkiye ile bütünleşmiş AK Parti bu güç günlerin üstesinden gelecek ve daha da güçlenecektir. Hatırlayalım, Sayın Cumhurbaşkanımız daha evvel ABD’de başlayan ve tüm dünyayı tesiri altına alan 2008 ekonomik krizinde ‘Kriz bizi teğet geçecek’ söylemişti. Öylede oldu. Türkiye’de kriz bekleyen çevrelerce bu telaffuz sıkça gündeme getirilip eleştirilmişti. Lakin sonuçta Türkiye bu süreci en az hasarla atlatan ülke oldu ve birileri hayal kırıklığına uğramıştı. Bu vesile ile 2022 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanunun şimdiden ülkemize ve milletimize güzel olmasını diliyorum” dedi. – VAN

İhlas Haber Ajansı – Son Dakika Haberleri