/Gina Sanders, Stock.adobe.com
Berlin – 2022 yılında yasal sağlık sigortası olan 6,5 milyon kişi, şu anda Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü'nün (BfArM) teslimat sorunları listesinde yer alan bir ilacı aldı. Yasal Sağlık Sigortası Merkezi Enstitüsü (Zi) buna dikkat çekiyor.
Şu anda listelenen 470 kullanılabilirlik sorunu var. Etkilenen aktif maddeler arasında çok sayıda antibiyotik, ağrı kesici ve astım, diyabet ve kanser tedavisine yönelik ilaçlar yer alıyor.
En çok etkilenen ilaç grubu, birçok meyve suyu preparatını da içeren antibiyotiklerdir. 2022 yılında yasal sağlık sigortası olan yaklaşık 2,2 milyon kişiye, şu anda tedarik darboğazlarından etkilenen bir antibiyotik preparatı verildi. Zi değerlendirmesine göre, penisilin reçetesi verilen 980.000 hasta arasında özellikle çocuklar ve ergenler yaygındır.
Ciddi şekilde etkilenen diğer bir grup ise aktif madde salbutamol içeren inhalasyona yönelik bronkodilatörlerdir. Bunlar, yasal sağlık sigortası olan yaklaşık 1,2 milyon kişide astım ve kronik bronşit tedavisinde kullanılıyor.
Zi CEO'su Dominik von Stillfried, “Çok fazla hastayı etkilemeyen ancak etken madde grubunda alternatifi bulunmayan ilaçlar unutulmamalıdır” dedi.
Diğer şeylerin yanı sıra burada diyabet tedavisine yönelik GLP-1 agonistlerinden de bahsetmek gerekir. Bunlar kilo verme yöntemi olarak talep nedeniyle düzenli olarak satılmaktadır. Zi CEO'su, “Bu endişe yaratan bir gelişme” dedi.
Zi'ye göre, konu ilaç dağıtım darboğazları olduğunda, kesintiye uğrayan tedarik zincirleri temel sorundur. Çoğu zaman insanlar yalnızca mümkün olan en ucuz fiyatı sunan üreticiden satın alır.
Zi yönetim kurulu başkanı, “Siyasetin, coğrafi olarak Almanya'ya mümkün olduğu kadar yakın olan birçok üretici ve tedarikçiyi sözleşmeye bağlı olarak tedarik etmeye mecbur bırakarak bunu mümkün olduğu kadar çabuk değiştirmesi gerekiyor” diye talep etti.
Enstitü, Alman Federal Meclisi'nin 2023'te İlaç Tedarikindeki Darboğazlarla Mücadele ve Bakımı İyileştirme Yasasını çıkardığına dikkat çekiyor. “Sonuç olarak, mevcut kış sezonunda çocuklar ve gençler için parasetamol ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler ve ateş düşürücü ilaçlarda en azından tedarik darboğazı yaşanıyor. insanlar çözülebilir” dedi. © hil/Haberler