Ötenazi konusunda üzücü bir düzenleme eksikliği, ki burada…

Hasan

New member

Federal Şansölye Olaf Scholz (SPD)/resim ittifakı, İLİŞKİLİ BASIN, Markus Schreiber

Berlin – Şansölye Olaf Scholz (SPD), Federal Meclis’in ötenazi ile ilgili bir düzenleme üzerinde anlaşamamasından üzüntü duyuyor. Scholz bugün Berlin’de düzenlenen yaz basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, kararın “milletvekilleri tarafından vicdani bir karar olarak verilmesi gerektiği” için konuyla ilgili “kasıtlı olarak geri çekildi”.

Bu, Parlamentoya saygıyı gerektirir. Geçen hafta yaz tatilinden önce, Federal Meclis intihar yardımını düzenleyen iki yasa tasarısını reddetti. Aynı zamanda, parlamento büyük bir çoğunlukla intihar önlemeyi artırmak için bir karar aldı.

Federal Anayasa Mahkemesi’nin içtihatları artık geçerlidir. 2020’de bu, mahkemenin ticari ötanaziye ilişkin daha önce kabul edilmiş bir ceza yasası yasağını bozmasının ardından yasama meclisinin yeni bir ötenazi yasasını geçirmesini önerdi.

Scholz, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararının etkililiği ve açıklığı konusunda hiçbir şüphe olamayacağını söyledi. Scholz, bir yasa olsaydı “daha güzel ve daha iyi” olurdu dedi. Artık mahkemeler, “Bundestag bir karar vermeyi başaramadığı sürece”, belirli münferit davalarda içtihat hukukunun açıklığının altını çizmek zorunda kalacaktı.

Scholz, Federal Meclis’teki oylamaya kendisinin katılmadığını doğruladı. Aynı zamanda Berlin’de ressam Anselm Kiefer’e Alman Ulusal Ödülü’nü vermişti. Ancak, daha önce oyu için oylamanın çoğunluk anlamına gelip gelmeyeceğini sormuştu. Öyle olmadı, “aksi takdirde etkinlikten ayrılmak zorunda kalırdım”.

Bakımla ilgili olarak, Şansölye bugün hükümetin finansman sağlaması ve insanları rahatlatması gerektiğini vurguladı. Bu, örneğin yatan hasta bakımı için adım adım bir konseptte sağlanmıştır. Ayrıca, yeterli sayıda erkek ve kadının bakımda çalışması ve orada meslekte daha uzun süre kalması sağlanmalıdır.

Scholz, “büyük bir meydan okumadan” bahsetti. Bakımdaki dalgalanma “oldukça büyük”. Şansölye, “İnsanlar orada yıllarca zor bir iş öğreniyor ve sonra sekiz ila dokuz yıl kalıyorlar” dedi. Ama tam rakamı hatırlamıyordu.

“Ama çalışma koşullarını birçok insanın orada kalacağı şekilde tasarlayabilseydik güzel olurdu.” Uygun ücret ve aile dostu iyi çalışma koşulları ile ilgilidir. Bu “çok zor” çünkü bakım sürekli mevcut olmalıdır. “Benim için bu, peşini bırakmamamız gereken bir konu.” © kna/may/Haberler