/sasun Bughdaryan, stock.adobe.com
Essen Federal Sağlık Bakanlığı’nın (BMG) dijitalleştirme stratejisinin bakım süreçlerinin, kullanıcı odaklı teknolojilerin ve kullanıcı dostu uygulamaların iyileştirilmesine yönelik duyurulan yönlendirmesi, 127. Alman Doktorlar Kongresi’nde memnuniyetle karşılandı. Ancak, bugün Berlin Tabipler Odası Başkanı Peter Bobbert, bu sözlerin ardından artık eylemlerin gelmesi gerektiğini talep etti.
Doktorlar Günü, stratejide açıkça duyurulan ve tıp mesleği tarafından tekrar tekrar talep edilen, uygulama geliştirmenin tutarlı bir şekilde yönlendirilmesini ve kullanıcının bakış açısından teknoloji kullanımını, kullanıcı dostu daha fazla geliştirme için olumlu bir itici güç olarak görmektedir. Bremen’de 126. Alman Doktorlar Günü 2022’nin ilgili kararına uygun olarak pratik telematik altyapısı (TI).
Bobbert, geçmişte, sağlık sistemini dijitalleştirirken idari süreçlere çok fazla odaklanmak gibi büyük bir hata yapıldığını açıkladı. Federal hükümetin dijital stratejisinde, yine hastalara sağlanan faydalara odaklanıldığı görülmektedir. İnsanlar bu dijital stratejinin merkezinde yer alıyor ve bunu ancak destekleyebiliriz.
Şimdi birlik olma ve Almanya’nın Avrupalı komşularıyla karşılaştırıldığında sahip olduğu muazzam açığı kapatma zamanı. Elektronik reçeteler (e-reçeteler) ve elektronik hasta dosyaları (ePA’lar) birçok ülkede on, 15 veya 20 yıldır kullanılmaktadır. Dijital çağda 20 yıl bir asırdır uyarısında bulundu.
Bununla birlikte sorunlu bir sinyal, Gematik’in Federal Sağlık Bakanlığı tarafından federal hükümetin yüzde 100 sponsorluğu anlamında yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Dürüst olmak gerekirse, neden bu şekilde yapıldığını anlamıyorum. Bu yanlış bir işaret, diye eleştirdi Bobbert.
Delegeler, önceki hissedarların Gematik’ten tamamen çıkarılmasının, duyurulan kullanıcı odaklılık güçlendirmesine uymadığını vurguladılar. Tabipler Birliği bunu kesinlikle reddediyor. Bunun yerine, TI projeleriyle özdeşleşmelerini güçlendirmek için TI’nin daha da geliştirilmesine sektöre özgü yeterlilik ve sorumluluğu dahil etmek önemlidir.
Bu, örneğin, yeni başvuruların seçimine ve önceliklendirilmesine sorumlu katılım, bu tür başvurular için kalite kriterleri ve ülke çapında tanıtımın zaman noktası için geçerlidir. Geleceğin dijital ajansı, uygun danışma ve karar alma yapılarına ihtiyaç duyacaktır.
Dijital stratejinin kullanıcı ve uygulama oryantasyonu açısından Tabipler Birliği ayrıca, öncelikli dijital uygulamaların tanımlanmasına, gereksinimlerin toplanmasına ve uygulanan gereksinimlerin herhangi bir şekilde yeniden ayarlanmasına eşlik etmesi gereken, doktorlardan ve hastalardan oluşan bir kullanıcı panelinin oluşturulmasını talep eder. içerik açısından.
Gematik tarafından gerçekçi planlama varsayımları ve öncelikli tıbbi uygulamalar içeren bir yol haritası geliştirilmelidir. Bu planlama daha sonra, bireysel dijital uygulamalara ilişkin daha önce yasal olarak belirlenmiş tanıtım tarihlerinin ve teknik ve içerikle ilgili şartnamelerin yerini almalıdır.
Ek olarak, dijitalleştirme stratejisine bir uygulama ve iletişim stratejisi eşlik etmelidir. Doktorlar Birliği’ne göre, genel projenin boyutları göz önüne alındığında, geniş bir tanıtım kampanyasına ihtiyaç var.
Bobbert, bunun, algılanan bazı tartışmalara ilişkin kamuoyu algılarını değiştirmeyi de içerdiğini söyledi. Örneğin planlanan Avrupa Sağlık Veri Alanı’nda (EHDS) ePA’dan alınan sağlık verilerinin kullanımına ilişkin tartışmalarda yanlış kategoriler öne sürülüyor.
Verilerin planlı kullanımına karşı olanlar, ilaç endüstrisi tarafından kullanım veya politikacıların bu verilere teorik erişimi gibi sloganlarla bitirmeli: Bunu bu şekilde yapmaya karşı uyarıyorum. Bunu şeytanlaştırmanın akıllıca olduğunu düşünmüyorum, dedi.
Örneğin, farmasötik araştırmaların veri kullanımı reddedilirse, bu veriler yurt dışına daha da fazla kayacaktır: O zaman verileri oradan almalıyız. © aha/ lau/Haberler