/picture Alliance, Zoonar, hazır fotoğraflar-mg
Berlin – Geleneksel olarak yıl sonunda sağlık sigortası şirketlerinin yönetim kurulları olası ek katkılar konusunda oylama yapar. Bu yıl neredeyse 95 sağlık sigortası şirketinin tamamı katkı paylarını artırmak zorunda kaldı, bazıları önemli ölçüde; bunun nedeni sağlık sistemindeki önemli maliyet artışları ve rezervlerde politik olarak istenen azalmadır.
2025 yılında en pahalı sağlık sigortası şirketleri genel yerel sağlık sigortası şirketleri (AOKen) arasında yer alacak. Yüzde 14,6'lık genel katkı payına ek olarak bireysel fonlar için yüzde 3,5'lik ek katkı payı talep edecek olan AOK Nordost, toplamı yüzde 18,1'e çıkarıyor.
İkame sigorta şirketleri arasında KKH (Ticari Sağlık Sigortası Fonu), yüzde 3,78'lik bireysel ek katkı payı ve toplam yüzde 18,38 ile en pahalı sağlık sigortası şirketidir. Knappschaft, Aralık ayı başında bireysel katkısını yüzde 4,4'e çıkaracağını, gelecekte ise genel katkıyı yüzde 19'a çıkaracağını açıklamıştı.
Uzmanlar, işveren ve çalışanların paylaştığı yüzde 14,6'lık genel katkı payına ek olarak, 2025 yılı ortalama ek katkı payını Kasım ayı başında yüzde 2,5 olarak belirledi. Bu aynı zamanda işverenler ve çalışanlar tarafından da paylaşılmaktadır. Ancak sağlık sistemindeki maliyet gelişimi göz önüne alındığında sağlık uzmanları, birçok sağlık sigortası şirketinin önümüzdeki yıl katkı paylarını yeniden artırmak zorunda kalacağını öngörüyor.
Daha önce bireysel katkı payları düşük olan sağlık sigorta şirketleri de 2025 için ciddi oranda artış gösteriyor: 11,7 milyon sigortalıyla en büyük sağlık sigortası şirketi Techniker Krankenkasse (TK), ek katkı payını ikiye katlayacak. Daha önce yüzde 1,2 olan bireysel katkı, 2025'te yüzde 2,45 olacak.
Toplamda TK üyeleri artık brüt ücretlerinin yüzde 17,05'ini ödüyor. Bremen'den gelen HKK, ikame sağlık sigortası şirketleri (vdek) kampında olumlu olmaya devam ediyor: Her ne kadar önemli ölçüde yüzde 0,98'den yüzde 2,19'a çıksa da – genel katkı o zaman 16,79 ile neredeyse tüm diğer sağlık sigortası şirketlerinin oldukça altında kalıyor.
Katkı paylarının gelişimi de on bir yerel sağlık sigortası şirketinde yakından izlendi. Yönetim kurulu toplantılarının ardından AOK'ların çoğu ortalama yüzde 2,5'lik ek katkı dahilinde kalıyor. AOK Sachsen-Anhalt yüzde 2,5 seviyesinde, AOK Bremen (2,49), AOK Hessen (2,49) ve AOK Rheinland-Pfalz/Saarland (2,47) hemen altında kalıyor.
Bavyera ve Baden-Württemberg'deki büyük AOK'lar ortalamanın biraz üzerinde: Gelecekte, AOK Baden-Württemberg'in bireysel ek katkısı yüzde 2,6 (toplamda 17,2) olacak; bu da öncekinden bir puan daha fazla. AOK Bayern de yüzde 2,69'a (önceden 1,58) yükseldi ve yüzde 17,29 seviyesinde bulunuyor. Onları AOK Niedersachsen (2,7) ve AOK NordWest (2,79) takip ediyor.
AOK Rheinland/Hamburg, AOK Plus ve AOK Nordost önemli ölçüde daha yüksek: Rheinland ve Hamburg'da AOK sigortalıları gelecekte yüzde 2,99'luk bireysel ek katkı payı ödeyecek – toplam 17,59.
Merkezi Saksonya ve Thüringen'de bulunan AOK Plus'ın yönetim kurulu, ek katkıyı yüzde 3,1 (önceden 1,8) olarak belirledi ve bu nedenle yüzde 17,7 ücret alacak. AOK Nordost bölgesinde (buna Berlin, Brandenburg ve Mecklenburg-Batı Pomeranya dahildir) yüzde 3,5'lik bireysel ek katkı, dolayısıyla toplam yüzde 18,1'dir.
TK, hkk, KKH'nin yanı sıra Barmer ve DAK'ı da içeren ikame fonlar kampında açıkça farklı bir tablo ortaya çıkıyor: Artışa rağmen TK ve hkk, açıklandığı gibi ikame fonlar olmaya devam ediyor: diğerlerinin katkılarının önemli ölçüde altındadır. DAK katkısını 1,1 puan artırarak toplamı yüzde 17,4'e çıkaracak. Akşam, Barmer yönetim kurulu ek katkının yüzde 1,1 oranında artırılmasını da onayladı; geçen yıl zaten önemli bir artış olduğu için gelecekte fonun yüzde 17,89'luk ek katkısı olacak. Ve HEK – Hansa Sağlık Sigortası Fonu – katkısını yüzde 2,5'e çıkardı ve gelecekte yüzde 17,1 olacak. Açıklandığı gibi KKH 18,38'dir ve bu nedenle ikame fonlar arasında en pahalı fondur.
48 şirketli sağlık sigortası fonu (BKK) da oldukça heterojen bir tabloya sahip: En büyük BKK'lardan biri olan Siemens şirket sağlık sigortası fonu (SBK), katkısını yüzde 2,9 olarak belirledi ve gelecekte yüzde 17,5'e ulaşacak. Veriler zaten mevcutsa sahadaki BKK'lar da yüzde 16,44 (BKK Firmus) ile yüzde 18,5 (BKK Pfalz) arasında değişiyor. Şirket bağlantılı ve dolayısıyla açık olmayan 21 sağlık sigortası şirketi için de benzer bir tablo ortaya çıkıyor.
Lonca sağlık sigortası şirketlerinin katkı payları da yüksek kalıyor: Burada altı sağlık sigortası şirketinin tamamı yüzde 17,7'nin üzerinde. Yüzde 3,4 ile IKK klasiği bugüne kadarki en yüksek bireysel ek katkı payına sahip ve yüzde 18 ücret alacak. BIG doğrudan sağlıklı ve IKK sağlıklı artı toplamda yüzde 17,99 seviyesinde kalıyor. IKK Südwest, 2024'e göre yüzde 1,6 daha fazla, toplamda yüzde 17,85 ücret alıyor.
Katkı payı artışlarını duyuran tüm basın açıklamalarına sağlık politikasına yönelik eleştiriler de eşlik ediyor. Yönetim kurulu alternatif başkanı ve sigortalıların temsilcisi Knut Lambertin, “Sağlık sistemindeki harcamaların artması ve büyük ölçüde tamamen yanlış olan bir sağlık politikası, yasal sağlık sigortası şirketleri üzerinde çok büyük bir maliyet baskısına yol açıyor” dedi. AOK Nordost'un.
Önceki hükümet koalisyonu da koalisyon anlaşmasındaki duyuruya rağmen yapısal açığı çözemedi. Açıklama şöyle devam ediyor: “Örneğin, yasal sağlık sigortasında ilaç net harcaması on yıl içinde yüzde 74 arttı, ancak gayri safi yurtiçi hasıla aynı dönemde yalnızca yüzde 40 arttı.”
TK yönetim kurulundan da eleştirel tonlar geliyor. Ocak ayından itibaren TK yönetim kurulunun yedek başkanı olacak Dominik Kruchen, “Yeni hükümetten, devlet görevlerinin finansmanını da devletin karşılamasını ve maliyetlerin artık katkı payı ödeyenlere yansıtılmamasını talep ediyoruz” dedi. ve işveren temsilcilerinin bir temsilcisi.
Kruchen şöyle devam etti: “Özyönetim olarak, politikacıların sağlık sigortası fonlarının katkı payı özerkliğini giderek katılaşan kurallarla kısıtlamasını ve sağlık sigortası fonlarının rezervlerini kullanmasını da sert bir şekilde eleştiriyoruz.” © arı/Haberler