Sosyal seçimlere geniş katılım umuduyla

Hasan

New member

/ dpa, Lino Mirgeler

Berlin – Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın (BMAS) Devlet Sekreteri Rolf Schmachtenberg, yaklaşan toplumsal seçimlere mümkün olan en geniş katılımı umuyor. Bugün yüzde 30 artı bir katılımı hedef olarak açıkladı.

İkame Sağlık Sigortası Fonları Derneği (vdek) tarafından düzenlenen bir etkinlikte Schmachtenberg, sağlık ve emeklilik sigortasında sosyal özyönetimin toplumu bir arada tutmaya yardımcı olduğunu vurguladı. Bu nedenle, toplumsal seçimler “muazzam bir demokratik değere” sahiptir.

Özerk yapılar gelecekteki önemli konularda söz sahibi olacak ve politikacıları birçok uygulama ve idari süreçten kurtaracak – Schmachtenberg’e göre bunu genellikle o kadar “sessizce” yapıyorlar ki, çoğu zaman sistemin nasıl çalıştığını dışarıya açıklamak zorunda kalıyorlar.

Vdek başkanı Uwe Klemens, kişinin “daha yüksek sesle ve daha görünür hale gelmesi” gerektiğini söyledi. Bu bağlamda, ikame fonlar ve emeklilik sigortası tarafından ortak bir kampanyaya atıfta bulundu. Özyönetim, sosyal güvenlik sisteminin “direğidir”. Dayanışmaya dayalı özyönetim modeli, tamamen devlet sağlık sistemlerine veya ağırlıklı olarak piyasa tarafından dikte edilenlere daha iyi bir alternatiftir.

Tam da bu nedenle, çözümlerin şekillendirilmesine yardımcı olmaya ve politikacıların çok fazla etki yaratma girişimlerine karşı kendini savunmaya devam edilmelidir. Klemens, geçmişte bunun özyönetimi güçlendirme sözü verdiğini, ancak somut siyasi eylemin genellikle farklı göründüğünü söyledi. Örnek olarak, özyönetim tarafından sağlık fonuna başvurulmasından söz etti – bu “sigortalıların parasıdır”.

Sosyal güvenlik seçimlerinden sorumlu Federal Seçim Komiseri Peter Weiß (CDU), sağlık sigortası şirketlerinin “devlete değil sigortalılara” ait olduğunu açıkça vurguladı. Tüm alternatifler daha kötüyken, özyönetim sistemi genellikle hafife alınır. Sosyal seçimlerin sözünü ve önemini daha geniş bir şekilde yaymak çok daha önemlidir.

Çevrimiçi seçim modeli projesinin toplumsal seçimlere ve özyönetime daha fazla dikkat çekmesini umuyor. Ek olarak, başarılı bir çevrimiçi sosyal seçim, gelecekteki seçim prosedürleri için önemli bir gösterge olabilir. Weiß, siyasi arenada bir süredir çevrimiçi seçimlerin mümkün olup olmadığı konusunda bir tartışma olduğuna dikkat çekti.

Vdek’ten söylendi Alman Tıp Dergisi2023 sosyal seçimlerinde online seçimlere hazırlık çalışmaları tamamlanmak üzere. Bunun için gerekli olan online oylama sisteminin şu anda planlanan, önemli kabulleri ve testleri yapılıyor. Daha sonra, elde edilen bilgi ve değerlendirmelere dayalı olarak nihai bir karar vermek, ilgili sağlık sigortası şirketlerinin seçim komitelerine kalmıştır. Bu, Şubat ayının sonuna kadar yapılmalıdır.

Arka plan: Şimdiye kadar, sosyal seçimler yalnızca postayla oylama yoluyla gerçekleştirilmiştir. Ancak oy kullanma hakkı olan üyelerin 2023 sosyal seçimlerinde ilk kez çevrimiçi olarak da oy kullanabilmeleri gerekiyor.

Sosyal seçimlerde sigortalılar sağlık, bakım, emeklilik ve kaza sigortası karar organlarını seçerler. Diğer şeylerin yanı sıra, bu komiteler daha sonra bütçeyi hazırlar, sağlık sigortası şirketlerinin faydaları hakkında karar verir ve yönetim kurulunu veya yönetimi seçer. © aha/Haberler