Teşebbüsçü bayan gümüş sanatıyla hayata tutundu

Bakec

New member
Teşebbüsçü bayan gümüş sanatıyla hayata tutundu
VAN (İHA) – Teşebbüsçü bayan gümüş sanatıyla hayata tutundu

VAN Vanlı teşebbüsçü bayan Gül Tunuç, gümüş sanat işçiliğiyle Selçuklu ve Osmanlı figürlerini doğal taşlar eşliğinde takılarla birleştirip alışılmadık dizaynlar yapıyor.

Van‘da 2011 yılında meydana gelen sarsıntısı fırsata dönüştüren ve 15 lirayla başladığı takı tasarımı işini geliştirerek ilerleten 3 çocuk annesi Gül Tunuç (40), alışılmadık takılarını Türkiye’nin dört bir köşesine gönderiyor. Van‘da başta Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere Urartu’nun savatlı gümüş işçiliğini takılarına yansıtan Tunuç, dizaynlarıyla takdir topluyor. Büyük bir özveriyle tasarladığı takılarını her kesitin beğenisine sunan ve Türkiye’nin her bölgesine gönderen Tunuç, hem kendi ailesine tıpkı vakitte kentin iktisadına katkı sağlıyor. Vali Ali Paşa Mesleksel Eğitim Okulu’nda ustalık dokümanı için eğitim alan Tunuç, kendisi üzere bayanların dizaynlarla iş sahibi bulunmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

“Ürünler büsbütün olağan dışı”

İHA muhabirine konuşan takı dizayncısı Gül Tunuç, 2011 yılında meydana gelen sarsıntıda sıkıntı günler geçirdiğini ve çocuklarının geçimini sağlamak için takı tasarlayıp sattığını belirtti. Yalnızca çocuklarının geçimi için başladığı işi ilerlettiğini anlatan Tunuç, “ondan sonrasında kendi ömrümde severek yapabileceğim bir iş ararken, takı işine bir daha geri döndüm. Bu sefer hem kaliteli savatlı gümüşlere hem tarihimizi birebir vakitte sanatımızı göz önüne bulundurarak çalışma başlattım. Bir hocamızın teklifiyle burada savatlı gümüş, Urartu, Selçuklu ve Osmanlı figürleri hepsini bir ortaya getirip doğal taşlarla birleştirip insanlara sunuyorum. Lakin yaptığım bu eserler büsbütün alışılmadık, yani bir düzeneğe bağlı değil, her takıda farklı bir şeyleri anlatmaya çalışıyorum” dedi.

“Takıları hayranlıkla alıyorlar”

“Elite World Van Otel ortasında gelen konuklara hizmet veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde 150 büyükelçi Van’a gelmişti. Gelen elçilerin birçoğuna satış yaptım ve takıları epey beğendiler. Buraya gelen bakanlar, amirler takıları goren herkes fazlaca beğeniyor ve olağan dışı olduğunu söylüyor. Taşlarla dizaynları bir birine uyarlayarak yapıyorum. Her bir motifin hislerini da anlattığım takıları hayranlıkla alıyorlar” diye konuştu.

“Kadınların yeteneklerini ortaya çıkarması gerekiyor”

Tüm bayanların sevdiği alanda çalışması ve kazanması gerektiği konusunda teklifte bulunan Tunuç, “Takı işi biraz keyif işidir, beşerler sevdikleri alanda çalışmalılar. Bu manada bayanlarında merakı var ise, elinde ki materyalleri değerlendirmeye başlasınlar. Bir şey yapmaya başladıkları vakit, yeterli şeylerin ortaya çıktığını bakılırsacekler. Çıkan bu eserleri satışa sunup, parasını alacakları vakit daha keyif duyacaklar. Gerek ekonomik açıdan, gerekse de ruhsal açıdan rahatlıyorsunuz. Bayanlara muhakkak tavsiye ediyorum; hangi alanda kendilerine güveniyorlarsa o alanda çalışınlar. Bayanların yeteneklerini ortaya çıkarması gerekiyor” halinde konuştu.

“15 lira boncukla girdim, 10 bin TL ile çıktım”

Van’da 2011 yılında meydana gelen zelzelesi bir fırsata dönüştürdüğünü anlatan Tunuç, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Ben sarsıntı devri yani o kriz periyodunda 15 lira boncukla girdim, 10 bin TL ile çıktım. Daima yeni dizaynlar yapıp sattım. Birikim yapıp kendi gereksinimlerimi ve çocuklarımın muhtaçlıklarını giderdim. Bu bir bayanın yapabileceği fazlaca şey manasına geliyor. hiç bir şey yokken, epeyce şey üretebiliyoruz. Savatlı gümüş 750 derecelik sıcaklıkta oluşan bir çamurdan gümüşe işlenmesidir. Bu gümüşün tarihi 3 bin yıla dayanıyor. Urartu figürlerinin yanı sıra, Selçuklu ve Osmanlı figürleri savatlı gümüşe işleyip, Türkiye’nin her yerine şahsa özel üretip, hem kendi sanatımızı tıpkı vakitte vilayetimizin tarihini Türkiye’nin 81 vilayetinde sergileyip, ekonomik gelişmenine katkı sunuyoruz. Bu manada bu işte gelişmeme, kurs evraklarımı almama yardımcı olan Vali Ali Paşa Mesleksel Eğitim Okulu Metal Teknolojisi Öğretmeni Hakan Köroğlu’na teşekkür ediyorum.”

İhlas Haber Ajansı / Yılmaz Sönmez – Son Dakika Haberleri