Sosyal tıp uzmanı Gerhard Trabert ve Carola Rackete, çevre ve mülteci aktivisti / resim ittifakı, Britta Pedersen
Berlin Doktor Gerhard Trabert, gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde listede dördüncü sırada Sol Parti’nin yanında yer alacak. Bunu dün Sol Parti yönetim kurulu açıkladı. Ayrıca iklim ve mülteci aktivisti Carola Rackete’yi önerdi. Aday listesinde ikinci sırada yer alması planlanıyor.
Resmi olarak adaylar, Kasım ayı ortasında Augsburg’da yapılacak Sol Parti Kongresi’nde aday gösterilecek.
Eş parti lideri Janine Wissler, Trabert ve Rackete’nin katılımıyla solun toplumsal hareketler ve sivil toplum temsilcilerine açılmak istediğini söyledi. Personel kararı aynı zamanda solun taleplerinin doğru olduğunu düşünen ancak parti ile şu veya bu noktada husumeti olmuş herkese bir davet niteliğindedir.
Listenin ilk sırasında yer alan parti eşbaşkanı Martin Schirdewan, adaylık önerisini toplumsal eşitsizlik, iklim krizi, demokrasi krizi ve sağdan gelen tehditler gibi dönemin zorluklarına bir yanıt olarak nitelendirdi.
Sol Parti’nin şu anda Avrupa Parlamentosu’nda, yaklaşan seçimlerde listede üçüncü olacak olan Schirdewan ve MEP Özlem Demirel de dahil olmak üzere beş milletvekili bulunuyor.
Geçen yıl Sol Parti adına 2022 Federal Başkanı adayı olan Trabert, basın toplantısında AB’nin Avrupa’daki yoksulluğu ve zengin ile fakir arasındaki uçurumu azaltmak için çok daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
Fazlalık ve servet vergisini savundu. Yeniden bir dağıtım olması gerekiyordu. Hiçbir parti bu konuyu sol kadar özgün bir şekilde ele almıyor. Ancak bağımsızlığını korumak ve partiye katılmamak istedi. Rackete de benzer bir açıklama yaptı.
Trabert, “Adaylığı toplumsal eşitsizlik ve adaletsizlik konusuna odaklanmak için bir fırsat olarak görüyorum” dedi. Alman Tıp Dergisi. Çünkü 2022’de Federal Başkan adaylığından bu yana durum düzelmedi.
Yoksulluk ve çocuk yoksulluğu konusu sosyal tıp doktorları için özellikle önemlidir. AB içinde büyük bir yoksulluk uçurumu var. Bulgaristan ve Romanya’da yoksulluk oranı yüzde 20’nin üzerinde.
AB Parlamentosu’na seçilmesi halinde, AB’de yoksullukla mücadele için daha fazlasının yapılmasını sağlamak için çalışmak istiyor. Örneğin, AB içinde iç göç şu anda hiç sorun değil, diye eleştirdi. Ayrıca herkesin erişebileceği kapsamlı sağlık hizmetleri için çalışmak istiyorum, diyor Trabert.
Ayrıca, Mainz doktoru daha insan hakları dostu bir iltica politikası için çalışmak istiyor. Sığınma kamplarının çoğunda, özellikle kadınlar için olduğu kadar engelli insanlar için de koruma kavramları yoktur. Bunun artık insan haklarıyla hiçbir ilgisi yok, diye eleştirdi.
AB’nin siyasi seviyesini, diğer ülkelerdeki insanlarla bağlantı kurmak ve diğer ülkelerdeki sorunların nasıl çözüldüğünü birbirinden öğrenmek için bir fırsat olarak görüyor.
Trabert Parlamento’ya seçilseydi tıbbi işlerinden vazgeçmek isterdi ama tamamen değil. Doktor olmak konusunda fazla tutkuluyum. Doktorun cep telefonuyla yaptığı iş sayesinde insanlara yakın olmak onun için önemli. Bundan çok şey öğreniyorum ve doktor olarak işim sayesinde yoksulluktan etkilenen insanların sorunlarını da biliyorum.
Trabert, Mainz’de evsizler için bir doktor cep telefonu kurdu, geçici olarak deniz kurtarma işlerinde yer aldı ve kendini hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki mültecilere yardım etmeye adadı. Sosyal tıp uzmanı ayrıca yakın zamanda yoksulluk ve sağlık konusunda bölümler arası bir çalışma grubunun kurulması için kampanya yürütmüş, ancak başarılı olamamıştı.
Rackete, ortak basın toplantısında adaylığı hakkında, insanın sağlıklı bir çevre, yaşayabilir ekosistemler ve istikrarlı bir dünya iklimi hakkını tehdit ettiğini gördüğünü söyledi. İklim krizi aynı zamanda dünyadaki en büyük adalet krizidir.
Kendi kendine en büyük farkı nerede yaratabileceğini sordu. Hedeflerine ulaşabilmeleri için kurumlarda iyi bir networking gereklidir. Seçim olması durumunda Avrupa Parlamentosu’nun çevre komitesinde çalışmak istiyor.
Rackete, deniz kurtarma gemisi Sea Watch’ın kaptanı olarak Haziran 2019’da Libya açıklarında Akdeniz’den 53 kişiyi kurtardığında ve haftalarca bekledikten sonra, İtalyan makamlarının yasağına rağmen limanına uğrayınca tanındı. Lampedusa adası. © cmk/afp/Haberler