/Maybaum
Berlin – Sağlık sigortası şirketleri, Federal Sağlık Bakanlığı’nın (BMG) GKV finansmanını istikrara kavuşturmak için önümüzdeki yıl için katkı oranlarını artırma duyurularını eleştiriyor. Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği’nin bugün kabul edilen bir yönetim kurulu kararı, “Katkı paylarını artırmak sürdürülebilir çözümler getirmez” diyor.
Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) dün, sağlık sigortası primlerinin 2024’te artması gerekeceğini açıkladı. Performans kesintilerini önlemek istedi. Akşam, Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği’nin yaz partisinde, daha yüksek bir federal sübvansiyon için federal bütçede daha fazla para olmadığını tekrarladı. Federal maliyenin “küresel durumu” değişirse, muhtemelen 2025’te yeni bir durum ortaya çıkabilir ve o zaman koalisyon anlaşmasındaki sözler tutulabilir.
Bakan, “O zaman hakkımız olanı talep edeceğiz” dedi. Buradaki asıl mesele, vatandaşın gelirinden yararlananlar için yapılan katkıların yeterli şekilde finanse edilmesidir. Ancak, primlerde planlanan artış, her GKV sigortalısı ve işveren için kişi başına üç avro anlamına geliyor. Bakan, “Bu bizim için istikrarlı bir sağlık sistemine değmeli” dedi.
Kararda, Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği Yönetim Kurulu, federal hükümetin gelecekteki yasal sağlık sigortası fonu konusunda Parlamentonun taleplerine uymadığı gerçeğini eleştirdi. Alman Federal Meclisi, yasal sağlık sigortasının gelecekteki istikrarlı finansmanı için ilgili tavsiyelerin 31 Mayıs 2023’e kadar sunulması gerektiğine zaten geçen yıl karar vermişti.
GKV’nin kararında, “Yasama organı böylece, sürekli artan katkı oranlarından kaçınmanın yalnızca bir defaya mahsus vergi sübvansiyonları veya yardım kesintileri yoluyla sağlanamayacağını kabul etti” diyor. Ancak Federal Sağlık Bakanlığı bu sürenin dolmasına izin verdi; bir strateji veya kilit noktalar mevcut değildir.
Karara göre, “Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği Yönetim Kurulu, Federal Sağlık Bakanlığı’nın bu yasal yetkiye uyması ve sürdürülebilir, kalıcı olarak harcamaları sınırlayan reform önlemleri için uygun teklifler sunması konusunda açık bir beklentiye sahiptir.” . © arı/Haberler