Van’da Kovid-19 hastaları aşıyla ilgili yanlış bilgilere inanmanın pişmanlığını yaşıyor

Bakec

New member
Van’da Kovid-19 hastaları aşıyla ilgili yanlış bilgilere inanmanın pişmanlığını yaşıyor
Sıhhat çalışanlarının özverili çalışmalarıyla aşı tablosunda “turuncu” kategoriden “sarı” kategoriye geçen Van‘da ağır bakımda tedavi nazarann hastalar, çeşitli ortamlarda ortaya atılan yanlış bilgilere inanarak aşı yaptırmamanın pişmanlığını yaşıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde günlerce Kovid-19 ağır bakım ünitesinde hayat çabası veren 38 yaşındaki Tekin Dinç ve 40 yaşındaki Süleyman Taş‘ın tedavileri, kritik süreçlerin akabinde olağan serviste devam ediyor.

Nefes almakta, yürümekte zorlanan ve hastalığın en ağır semptomlarını yaşayan Dinç ve Taş, yaşadıkları sorunları ve aşı olmadıkları için duydukları pişmanlığı AA muhabirine anlattı.

“Bir aydır bu hastalığı çekiyorum”

Hastanede tedavisi devam eden Dinç, nefes darlığı ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurduğunu, denetimlerde Kovid-19 testinin olumlu çıktığını söylemiş oldu.

Aşı olmadığını, daima ertelediğini belirten Dinç, şu biçimde konuştu:

“Tüm etrafıma aşı yaptırdım ama eşime ve kendime yaptırmadım. İşlerimdeki yoğunluktan dolayı ertelerken Kovid-19’a yakalandım. Bu hastalıkla uğraşın aşısız olmayacağını her insanın bilmesi lazım. Aşı yaptıranlar hastalığı ayakta atlatıyor. Bir aydır bu hastalığı çekiyorum. Nefes alamıyorum. Lavaboya oksijen tüpü olmadan gidemiyorum, yürüyemiyorum. Her tarafıma kramplar giriyor. Hayatta karşılaşabileceğiniz en güç kuralları yaşıyorsunuz. Herkes lütfen aşısını yaptırsın. Aşının bir ziyanı yok. Etrafımda aşı yaptıranlar bu hastalığı rahat atlatıyor. Ben epey zorlanıyorum. Bir hafta ağır bakımda kaldım. Tedavim devam ediyor. Hastane idaresinden, sıhhat çalışanlarından Allah razı olsun. Onların ilgileri bize moral oluyor.”

“Söylenenlerin palavra olduğunu gördüm””

Hastanede 12 gündür tedavisi süren 40 yaşındaki Süleyman Taş da yüksek ateş, eklem ağrısı ve teneffüs badiresi çektiğini anlattı.

Aşı yaptırmamanın pişmanlığını yaşadığını belirten Taş, “Kovid-19’la çaba ediyorum. Tedavim devam ediyor. Herkese bir an evvel aşı yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Aşı olup da Kovid-19’a yakalananlar fazlaca rahat atlatıyor. Aşı olmadığım için hayli şiddetli bir müddetç geçiriyorum. Herkes aşısını olsun. Aşı yaptıranla yaptırmayan içinde fazlaca fark var. Bunu kendi gözlerimle gördüm. Aşıya karşı kuşkularım vardı. Farklı şeyler söyleniyordu. Bunların tamamının palavra olduğunu gördüm. Hekimler bizimle fazlaca ilgileniyor. Allah onlardan razı olsun.” tabirlerini kullandı.

“Kimse yaşına güvenmesin”

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden de sıhhat çalışanları olarak Kovid-19 salgınına karşı verdikleri uğraşın devam ettiğini söylemiş oldu.

“Hasta yoğunluğunun artması niçiniyle vilayet genelinde hem Valiliğimiz birebir vakitte Vilayet Sıhhat Müdürlüğümüzün takviyeleriyle aşılama oranında artışlar yakaladık. Son vakit içinderda aşı olmayan gençlerin hastaneye yatışlarının arttığını görüyoruz. Aşı, tüm yaş kümelerine önerilmektedir. Bilhassa ergenlerde aşılanma oranı artarsa hastaneye yatışlar ve sıhhat çalışanlarının yükü azalacak, meskende tedavi mümkün olacaktır. Van üzere genç nüfusun fazlaca fazla olduğu bir bölgede aşı oranının artırılmasında gençlere büyük misyon düşüyor. Kovid-19’u ağır geçiren, bununla birlikte kaybettiğimiz genç hastalarımız oluyor. Kimse yaşına, ek hastalığının olmamasına güvenmesin. Kovid-19 pandemisinde virüsün akciğer tutulumundan daha sonra teneffüs ve organ yetmezliğine niye olurak genç hastalarda vefata niye olduğunu sık sık görüyoruz. Bu manada gençlerin aşılanmasının epey kıymetli olduğunu belirtmek istiyoruz.”

“Genç yaş kümesinde vefatlar var”

YYÜ Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Ali İrfan Baran, hastanelerinin Kovid-19 ağır bakımında ve servislerinde aşısız gençlerin sayısının arttığını lisana getirdi.

Van’da aşılama oranının ülke geneline nazaran düşük olduğunu, çabucak hemen istenilen düzeye ulaşılmadığını söz eden Baran, şu ikazlarda bulundu:

“Özellikle ergenlerde aşılama oranımız hayli düşük. Serviste yatanların ortalama yaşları 30-40 civarında. Şu an ağır bakımda genç hastalarımız var. Gençlerin ağır bakıma gidişi nispeten daha az ancak şu an serviste 22, 27, 30 yaşlarında hastalığı ağır geçirenler var. Aşı olmadıkları için büyük pişmanlık yaşıyorlar. Genç yaş kümesinde vefatlar var. Kötüleşip ağır bakıma gittiğinde ‘Keşke aşı olsaydım’ diyen hastalar vardı. Pişmanlığı ziyadesiyle duyuyorlar. her insanın kesinlikle en yakın vakitte aşısını olması gerekiyor. Aşının koruyuculuğunu görüyoruz. Sıhhat çalışanlarında eskisi kadar vefatları görmüyoruz artık. Bunda aşının epey büyük tesiri var.”

Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Ilıkan