Van’da yabancı asıllı ve Türk kursiyerler “İstihdam Fuarı”nda patronlarla buluştu

Bakec

New member
Van’da yabancı asıllı ve Türk kursiyerler “İstihdam Fuarı”nda patronlarla buluştu
VAN (AA) – ” Türkiye‘de Süreksiz Muhafaza Altındaki Suriyeliler ile Mesken Sahipler Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” projesi kapsamında Van‘da açılan kurslara katılan İran, Irak, Afganistan, Suriye asıllı ve Türk kursiyerler, “İstihdam Fuarı”nda patronlarla bir ortaya geldi.

Türkiye ve Avrupa Birliğinin finansal dayanağı, Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütünün (FAO) uzmanlığı, Tarım ve Orman ile Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler bakanlıklarının iş birliğiyle hayata geçirilen proje devam ediyor.

Bu kapsamda çeşitli tarihlerde Van’da başlatılan kurslara katılarak başarılı olan birden fazla bayan 200 kursiyere, kentte bir otelde düzenlenen programda sertifikaları verildi.

Programa katılan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Lideri Mehmet Ergün, ziraî üretimde başta Suriyeliler olmak üzere göçmen ve mültecilerin, ziraî iş gücünün değerli aktörleri olma yolunda ilerlediklerini söylemiş oldu.

Kimi mamüllerin hasadında göçmen iş gücünün yerli iş gücüyle ortak çalıştığını belirten Ergün, şunları kaydetti:

“Çay üzere kimi mamüllerin hasadında göçmenler tek personel kümesi olarak çalışmaktadır. Kırsaldaki ağır göçmen iş gücü ve nüfusu gerçeğinden hareketle, kentlerde olduğu kadar kırsalda da toplumsal ahenge dönük siyasetlere tartı vermek ehemmiyet arz etmektedir. Bu kapsamda FAO ve Bakanlığımız iş birliğinde yürütülen sosyo-ekonomik entegrasyona yönelik bu çeşit projeler, ülkemizin tesirli ve kapsayıcı göç siyasetlerine olumlu tesirde bulunacağı üzere, tarımda vasıflı iş gücü yaratarak sürdürülebilir kırsal kalkınma için de kıymet arz etmektedir. Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak istihdama yönelik eğitim ve yayım faaliyetlerini önemsiyor, kırsalda istihdam yaratmak maksadıyla meslek ve iş alanlarında bilhassa dezavantajlı kısımlar için çalışmalar yapıyoruz. Bu projede mesleksel yahut teorik eğitimlerden, kooperatifleşme ve istihdam fuarlarına kadar yer alan tüm faaliyetleri başkanlığımızın yakından takip ettiği son derece verimli çalışmalardır.”

“Yıllık 5,95 milyar lira pahasında ziraî üretim gerçekleştiriliyor”

Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İbrahim bakılırsantaş da tarım kesiminin ülkenin ekonomik ve toplumsal gelişmesine değerli katkılar sağladığını tabir etti.

Türkiye’nin sahip olduğu büyük tarım potansiyeliyle dünya tarımında kıymetli bir yer tuttuğunu anlatan gorentaş, şöyleki konuştu:

“Van’ın iktisadında tarım dalı değerli bir yere sahip. Nüfusunun yarısına yakınının tarımla uğraştığı vilayetimizde, yıllık 5,95 milyar lira bedelinde ziraî üretim gerçekleştiriliyor. Bu kıymet vilayet iktisadının yaklaşık yüzde 16’sını oluşturuyor. İlimiz bu projeye 2020 yılında dahil oldu. Proje kapsamında mahallî halk ile muhafaza altında bulunan Suriye, İran ve Afganistan asıllı 200 şahsa zerzevat yetiştiriciliği, sürü idaresi elemanı ve ekmek üretimi eğitimleri verildi. Eğitimini tamamlayan kursiyerlerden 103’ünün hayvancılık, besin, hizmet ve sanayi üzere farklı kesimlerde istihdamları sağlandı. 103 kursiyerden 43’ü müdafaa altındaki mültecilerden oluşmaktadır.”

“Bu faaliyetler istihdamı desteklemek için yapıldı”

FAO Saha Koordinatörü Baran Kenan Polat da Türkiye’nin Suriye’deki iç savaştan kaçan 3,7 milyondan fazla Suriyeliye konut sahipliği yaptığını aktardı.

FAO olarak Türkiye’ye sığınan mültecilere ve mesken sahibi topluluklara daha güzel bir gelecek hazırlayabilmek ismine tüm taraflarla yakın çalışmalar yürüttüklerini belirten Polat, “Yaptığımız araştırmalarda, Suriyeli mülteciler için en uygun geçim kaynağının tarım ve besin dalı olduğu kararına ulaştık. Bu araştırmalar Türkiye’de tarım ve besin dalındaki nitelikli iş gücüne olan muhtaçlığı da gözler önüne serdi. Çalışmalardan hareketle proje kapsamına yalnızca Suriyeli mültecileri değil, kırılgan durumdaki konut sahibi toplulukları da dahil ettik. Muhtaçlık halindeki bu toplulukların evvela tarım bölümünde tesirli eğitim alabilmeleri için çalışmalarımıza başladık. Türkiye’nin farklı bölgelerinde 10 vilayetimizde uygulamalı çiftçi okullarıyla patronlarımızı, mesleksel eğitimler ve marifet geliştirme programlarıyla çalışanlarımıza eğitimler verdik. Bu faaliyetler istihdamı desteklemek için yapıldı.” tabirlerini kullandı.

Konuşmaların akabinde sertifikalarını alan kursiyerler, programa katılan patron temsilcileriyle teğe bir görüşme gerçekleştirdi.

Programa, İŞKUR Vilayet Müdürü Hidayet Kişi, kurum amirleri katıldı.

💵
Yıl sonu #dolar tahmininiz nedir?

18.50 itibariyla güncel Dolar kuru:

1 Dolar = 12,73 Türk Lirası

— Haberler (@Haberler) November 23, 2021

AA / Emre Ilıkan – İktisat Haberleri