Van’daki balık ölümlerinin sebebi ‘ötrofikasyon’

Bakec

New member
Van’daki balık ölümlerinin sebebi ‘ötrofikasyon’
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Eserleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Erciş ilçesinde Koçköprü baraj gölündeki balık ölümlerinin niçininin ötrofikasyon (büyük su kitlelerinde gerçekleşen plankton ve alg artışı) olduğunu söylemiş oldu.

Koçköprü ve Sarımehmet baraj göllerinde balık vefatları devam ediyor. Bunun üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Eserleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, bölgeye giderek balık vefatlarını araştırdı. Akkuş, balık ölümlerinin ötrofikasyona bağlı göl üzere rastgele bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli niçinlerle besin unsurlarının büyük oranda artması kararı, plankton ve alg varlığının çok biçimde çoğalmasından dolayı meydana geldiğini söylemiş oldu.

Son günlerde Van Gölü havzasından kuraklık ve baraj göllerinden balık vefatı haberler i gelmeye başladığının altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “İçerisinde bulunduğumuz Eylül ayı prestiji ile birlikte bu bölgede bilhassa fazlaca önemli ötrofikasyon hadisesinin olduğunu görüyoruz. Yani suya azot fosfat girdisi ile birlikte buradaki mikro algler, ipliksi algler çoğalaraktan buradaki balıkların solungaçları çıkıyor ve burada balık vefatları gerçekleşiyor. Şu anda bulunmuş olduğumuzu Koçköprü Baraj Gölü’nde tipik bir ötrofikasyon hadisesi yaşıyoruz. Göl büsbütün neredeyse koyu yeşil bir hale dönmüş, suyu çok bulanık. Oksijen düzeyi haliyle düşüyor ve binlerce balığın öldüğüne şahitlik ediyoruz. Pekala geçen senelerda bunu yamadık ta bu sene niye yaşıyoruz. Bu sene kuraklıktan dolayı baraj göllerinde su düzeylerinde inanılmaz bir düşüş meydana geldi. Tahminen de tarihinde hiç olmadığı kadar baraj göllerinde ki su düzeyi alçaldı. Önümüzdeki aylarda meydana gelecek olan yağmur yağışları ile birlikte umuyoruz ki yenidendan barajlarda su girdi soracak su düzeyleri yükselecek ve balık ölümlerinin bitmiş olduğine şahitlik edeceğiz” dedi.

(Şükrü Akyüz – Murat Kalkan/İHA)

Üniversiteyi ailenizin yanında mı okumayı tercih edersiniz öbür bir kentte mi?

— Haberler.com (@Haberler) September 16, 2021