Vanlı besiciler, hayvanları için kışın zorluklarına göğüs geriyor

Bakec

New member
Vanlı besiciler, hayvanları için kışın zorluklarına göğüs geriyor
VAN (AA) – Türkiye‘de küçükbaş varlığında birinci sırada yer alan Van’da besiciler, yazın tarlalarda biçerek biriktirdikleri otları kızakla taşıyıp, ezdikleri karın üzerine sererek hayvanlarını yemliyor.

Gürpınar ilçesinin yüksek bölümlerindeki yerleşim yerlerinde yaşayan besiciler, tek geçim kaynakları hayvanları için kar kalınlığının yer yer yarım metreyi geçtiği kırsal mahallelerde tüm zorluklara göğüs geriyor.

İlçe merkezine 75 kilometre uzaklıkta Topçudeğirmeni Mahallesi’nde günün birinci ışıklarıyla işe koyulan besiciler, karla kaplı yerlerde daha evvel biçip istifledikleri otları, at ve eşeklere bağladıkları kızaklarla taşıyarak hayvanlarını besledikleri alana getiriyor.

Otu, ezdikleri karın üzerine seren besiciler, ağılda beklettikleri hayvanlarını bu alana getirerek gün boyunca yemliyor.

“kimi vakit atlarla kimi vakit de sırtımızda otları taşıyoruz”

Besicilik yapan 5 çocuk annesi Şekernaz Şen, AA muhabirine, epeyce güç bir coğrafyada çiftçilik yaparak geçimlerini sağladıklarını anlattı.

Her gün saat 04.00’te kalktığını belirten Şen, şunları kaydetti:

“Namazımı kılıp kahvaltı yapıyorum. çabucak sonrasında kar üstünde hazırladığımız alana otları taşıyoruz. Hava aydınlık olunca da hayvanlarımızı besliyoruz. Akabinde da suyunu veriyoruz. Öğlen ve akşam saatlerinde de tıpkı işleri yapıyoruz. Tüm gün ömrümüz bu biçimde geçiyor. Çok güç oluyor lakin buna mecburuz. Hayat koşulları epey ağır. Bu koyunlarımız olmasa yaşayamayız. Eşim çalışamadığı için tüm yük omuzlarımda. Konutun her işini ben yapıyorum. Burada nisana kadar kar ortasında yaşıyoruz. Hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz.”

Besici Erkan Şen de “Burada herkes çiftçilikle uğraşıyor. Bu yıl kuraklık bizi fazlaca etkiledi. Evvelki yıl kar yağmadı. Bu yıl erken yağan kar bizi umutlandırdı. kimi vakit atlarla kimi vakit de sırtımızda otları taşıyoruz. Her gün birebir işle uğraşmak sıkıntı. Kar kalınlığı artıyor. Kurtlarla da çaba ediyoruz. Yakında koyunların yavrulama periyodu başlayacak, yükümüz daha da artacak.” tabirlerini kullandı.

AA / Mesut Varol – Son Dakika Haberleri