Yasal sağlık sigortası şirketleri primlerdeki artışların daha da yüksek olduğu konusunda uyarıyor…

Hasan

New member

/YK, hisse senedi.adobe.com

Berlin – Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Birliği (GKV-Spitzenverband), yıl başında sağlık sigortası primlerinin beklenenden daha hızlı artacağı konusunda uyarıyor.

CEO Doris Pfeiffer, çoğu durumda, her bir fon tarafından talep edilen ek katkının, federal hükümetin planladığı ortalama yüzde 2,5'i önemli ölçüde aşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Augsburg Genel bugünden itibaren.

“Sağlık sigortası şirketleri gelecek yıl artış yapma konusunda ciddi bir baskı altında.” Çoğu sağlık sigortası şirketinin “artık gelecek yıl prim artışlarını önlemek veya hatta hafifletmek için herhangi bir rezervi yok.”

Örneğin geçtiğimiz günlerde IKK Classic ve Knappschaft'ın yönetim kurulunun aldığı karar insanların dikkatini çekti: IKK Classic ek katkısını yüzde 2,19'dan yüzde 3,4'e çıkaracak. Knappschaft yüzde 2,7'den 4,4'e çıkıyor ve bu nedenle toplam yüzde 19'luk katkı payı ile en pahalı sağlık sigortası şirketlerinden biri. Bu yılda yaklaşık 24 sağlık sigortası şirketi bireysel sigorta primlerini artırmıştı.

AOK Nordwest'in yönetim kurulu da bir artışa karar vermişti: Bireysel ek katkının yüzde 1,89'dan yüzde 2,79'a çıkması gerekiyor. Genel olarak, ek katkı yüzde 17,39'dur. Diğer sağlık sigortası şirketleri, örneğin IKK – Yenilikçi Sağlık Sigortası Fonu, nispeten yüksek olan yüzde 3,1'lik bireysel ek katkı payını bırakacak ve toplam katkı payı yüzde 17,1 olacak.

Hatırlatmak gerekirse: 2015 yılından bu yana yasal sağlık sigorta şirketlerinin genel katkı payı oranı yüzde 14,6 olarak gerçekleşti. İşveren ve çalışan bunun yarısını (yüzde 7,3) paylaşıyor. Ancak sağlık sigortası şirketleri, sağlık fonundan ayrılan ödeneğin masrafları karşılamaya yetmemesi durumunda ek katkı payı da talep etmektedir.

Pfeiffer, “Katkı oranlarında yaklaşan artışlarla birlikte, sigortalı kişilerin ve işverenlerin mali dayanıklılığı giderek daha fazla sınırlarına kadar zorlanacak” uyarısında bulundu. Politikacıların “yasal sağlık sigortası olan milyonlarca insan ve onların işverenleri için artan ek prim oranlarına alışmış göründükleri ve bunları kayıtsızlıkla kabul ettikleri görülüyor” diye ekledi.

Gelecek yıl sağlık sigortası şirketlerinin katkı paylarının ne kadar yüksek olacağı önümüzdeki hafta netleşecek: Büyük sağlık sigortası şirketlerinin çoğunun yönetim kurulları daha sonra ek katkı payına karar vermek için toplanacak.

Gelecek hafta Salı günü işler ilginç olacak, örneğin şu anda ülke çapında açılan en ucuz sağlık sigortası şirketlerinin (Bremen'den HKK) yönetim kurulu toplandığında. Şu ana kadar ek katkı yüzde 0,98 oldu. Aynı gün Bremen, Aşağı Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Baden-Württemberg'deki AOKen de konuyla ilgili bir araya gelecek.

Önümüzdeki günler de heyecan vaat ediyor: AOK Hessen ve AOK Plus'ın yönetim kurulları Çarşamba günü toplanıyor. Mali açıdan en güçlü sağlık sigortası şirketlerinden biri olan Techniker Krankenkasse'nin yönetim kurulu da Çarşamba günü ek katkıya karar verecek. Şu ana kadar TK'da bu oran yüzde 1,2'dir.

AOK Rheinland/Hamburg ve AOK Bayern Perşembe günü bir karar verecek. Daha sonra DAK Yönetim Kurulu'na da sıra gelecek. Cuma günü, Barmer ve AOK Nordost ek katkısına karar verecek. Bu iki sağlık sigortası şirketi, geçen yıl sektörde beklenenden çok daha yüksek ek katkı paylarına karar verilmesiyle ortalığı karıştırmıştı. © bee/afp/Haberler