/Microgen, Stock.adobe.com
Berlin – Federal Sağlık Bakanlığı'nın (BMG) bugün sunduğu Sağlık Hizmetlerini Güçlendirme Yasası (GSVG) tasarısında, akıl hastası kişilerin bakımını iyileştirmeyi ve aynı zamanda gelecek nesil psikoterapistleri yetiştirmeyi amaçlayan bazı yenilikler var. . Ancak psikoterapi alanında ileri eğitimin finansmanına ilişkin özel düzenlemeler bulunmamaktadır.
Özel plan, “kişisel ve sosyal yaşam koşulları nedeniyle bakıma erişimi zor olan kişilerin” bakıma erişimini iyileştirmektir. Bunlara yeni bir yetki oluşturulmalı.
Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), ciddi akıl hastalıkları olan veya uyuşturucu bağımlısı kişileri örnek olarak gösterdi. Lauterbach bugün basına verdiği demeçte, “Özel ihtiyaç onayları aracılığıyla, psikoterapistlere özellikle bu insanları tedavi etme yetkisi vermek istiyoruz.” dedi.
Ayrıca ağırlıklı olarak veya yalnızca çocuk ve ergenleri tedavi eden psikoterapötik doktorların ve psikoterapistlerin gelecekte kendi ihtiyaç planlama gruplarını oluşturmaları gerekmektedir. Bu, psikoterapötik bakıma erişimde çocukların ve gençlerin özel bakım ihtiyaçlarının dikkate alınmasını amaçlamaktadır. Bu düzenleme GVSG'nin önceki versiyonunda zaten yer alıyordu.
BMG'ye göre, ek ayakta tedavi seçenekleri, yasal sağlık sigortasının “2026'dan itibaren her yıl düşük ila orta çift haneli milyon tutarda ek harcama yapmasına” neden olabilir.
Ayrıca psikoterapötik hizmetlerin sağlanması da basitleştirilmelidir. “Psikoterapi tedavisinin anlaşmalı doktor yönlendirmesiyle yapılması ve dolayısıyla bedensel muayenenin yapılmış olması halinde, gelecekte danışma raporu alınmasına gerek kalmayacağı öngörülüyor.”
Buna ek olarak, Federal Ortak Komite'ye yasama organı tarafından kısa süreli terapiye başvuru için başvuru sürecini daha önce iki aşamalı olan süreçten tek aşamalı bir sürece değiştirmesi talimatı verildi.
Psikoterapistlik mesleğinin uzun süredir beklediği psikoterapötik eğitimin finansmanına ilişkin düzenlemeler ise tam tersine kanun tasarısında hâlâ yer almıyor. Metinde şöyle deniyor: “Eğitim polikliniklerinin, eğitim katılımcılarının sunduğu hizmetler karşılığında sağlık sigortası şirketlerinden aldıkları ücretin bir kısmının aktarılmasına ilişkin yasal gereklilikler geçerliliğini yitirmiştir ve bu nedenle silinmelidir.”
“İleri eğitim ayakta tedavi klinikleri” terimi yasama organı tarafından yeni bir yasal tanım olarak tanıtıldı ve “psikoterapistlerin veya doktorların psikoterapötik uzmanlık alanlarında ileri eğitimi için eyalet yasalarına göre onaylanmış kurumlardaki ayakta tedavi klinikleri” anlamına geliyor.
Yasa koyucuya göre, gelişmiş ayakta tedavi kliniklerinin konumu, “ücretlerini sağlık sigortası şirketleriyle bizzat müzakere etme fırsatına sahip olmaları” gerçeğiyle güçlendiriliyor. Ve ayrıca: “Polikliniklerde ileri eğitim ve ileri eğitim alan psikoterapistlere yönelik mevcut ücret düzenlemeleri, ilgili ileri eğitim düzenlemeleri dikkate alınarak ayarlanmalıdır.”
Federal Psikoterapistler Odası (BPtK), psikoterapide ileri eğitime ilişkin yasal düzenlemelere “tam bir anlayışsızlıkla” tepki gösteriyor. BPtK Başkanı Andrea Benecke, “Daha ileri eğitimin yeterli finansmanını açıkça önleyen bir düzenlemenin oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyoruz” dedi.
Polikliniklerin ileri eğitimine yönelik yasal bir tanımın getirilmesi ve ileri eğitimdeki psikoterapistler için geçerli olmayan ücret düzenlemesinin kaldırılması gibi ilave değişiklikler “tamamen kozmetiktir”.
Benecke, “GVSG muayenehanelerde ileri eğitim pozisyonları, ayakta tedavi klinikleri ve kliniklerde ileri eğitim için yeterli fon sağlamıyor” diye eleştiriyor. “GVSG genç psikoterapötik yetenekleri güvence altına alma hedefine kendini adamıştır. Bu ancak GVSG'nin parlamento yasama sürecinde önemli ölçüde iyileştirilmesiyle başarılabilir.”
Federal Sağlık Bakanı Lauterbach'a göre GVSG'nin yaz tatilinden önce okunması gerekiyor. © PB/Haberler