Afgan direktör Sahraa Karimi, Taliban idaresinden kaçışını anlattı

Bakec

New member
Afgan sinema imalcisi ve ulusal sinema şirketi Afgan Sinema Genel Müdürü Sahraa Karimi, ülkesi Taliban isyanına yenik düşerken dünyanın dört bir yanındaki sinema topluluklarının dayanağı için davette bulunmuştu. Karimi; Slovakya, Türkiye ve Ukrayna hükümetlerinin sayesinde salı gecesi geç saatlerde ailesiyle birlikte Kabil’den kaçmayı başardı. Artık Kiev’de inançta ve sağlıklı.

Kiev’den WhatsApp aracılığıyla konuşan Karimi, The Hollywood Reporter’a verdiği demeçte, şu açıklamaları yaptı: “Ukrayna Cumhurbaşkanı, Türk büyükelçiliği ve Slovak Sinema ve Televizyon Akademisi daima bir arada çıkmamıza yardım etti. Onlara son derece müteşekkiriz. Artık düzgünüm ve olanları unutmaya çalışıyorum.”

KAÇIŞINI INSTAGRAM’DA YAYINLAMIŞTI

Karimi, Taliban’ın hücumları başlatmış olduğu haberi geldiğinde bir bankada para çekmeye çalıştığını söylemiş oldu:

“Silah sesleri başlamıştı. Bankanın müdürü bana Taliban’ın Kabil’i kuşattığını ve kente girmekte olduğunu söylemiş oldu. Beni art kapıdan sokağa çıkardı. Taksiye binmek istedim ancak taksi yoktu. Bu yüzden koştum.”

Karimi, kaçış anlarını Instagram’dan da görüntü yayınlayarak paylaşmıştı. Slovakya’da direktörlük üzerine okuyan Karimi, konutuna ulaştığında Slovak Sinema ve Televizyon Akademisi’ni aradı:

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Sahraa Karimi صحرا كريمي (@sahraakarimi)’in paylaştığı bir gönderi

“Slovak Sinema ve Televizyon Akademisi lideri Wanda Hrycova’yı aradım ve ona durumumu anlattım. Bana Ukrayna’ya bir uçuş olduğunu ve Ukrayna cumhurbaşkanlığı ofisiyle konuştuğunu ve bana ve aileme yardım edeceklerini söylemiş oldu. Havaalanına vardığımızda ortalık kaostu. Birinci uçuşu kaçırdık. ABD Ordusu havaalanına gittik fakat uçağa binmemize müsaade vermediler. Vahimdi, bizi geri çevirdiler.”

Karimi ailesiyle (erkek kardeşi ve 2, 7, 11, 14 ve 20 yaştaki yeğenlerinin yanı sıra Afghan Film’den iki asistanı da dahil olmak üzere toplam 12 kişi) sivil havaalanına geri döndüğünü anlatıyor:

BAYANLARDAN İNTİKAM ALACAKLAR

“Türk büyükelçiliği, bizi uçağa bindirmek için Ukrayna’dan onay aldıklarını söylemiş oldu. Artık burada 36 Afgan sinema yapımcısını ve ailelerini çıkarmak için Ukrayna ile birlikte çalışıyoruz, vize ve uçuş ayarlamak için çalışıyoruz.”

Karimi, milletlerarası sinema topluluğunu Afganistan’daki sinema imalcileri ve sanatkarların durumu hakkında sessiz kalmamaya ve hala ülkede bulunanların dışarı çıkmalarına yardım etmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyor. Artık ülkeyi denetim eden Taliban’ın lokal sanatkarlardan, bilhassa de bayan sanatkarlardan intikam alacağından korkuyor:

TALİBAN DEĞİŞMEDİ, TAŞ DEVRİ’NDE YAŞIYORLAR

“Taliban sanat aksisi, sinema aksisi ve bayan aksisi. Bayan direktörlere karşı olduklarını nazaranbilirsiniz. Ve memleketler arası toplum harekete geçmezse, bu sinema üretimcileri ve sanatkarlar için bir soykırım olacak. Şu anda fırtına öncesi bir sessizlik yaşanıyor; ancak Taliban değişmedi. İdeolojik olarak Taş Devri’nde yaşıyorlar.”

Karimi, Taliban’ın barış istediği ile ilgili savları da reddediyor:

ÖLDÜRMEK İÇİN KURŞUN SIKMALARI GEREKMİYOR

“Kadınların dövülmesi, kızların okuldan alınmasıyla ilgili birfazlaca kıssa duyuyoruz. Seni sahiden öldürmeseler bile çalışmana, sanat yapmana, kendini söz etmene müsaade vermiyorlar. Öldürmek yalnızca başa bir kurşun sıkmak demek değil.”

Karimi, Afghan Film’in devlet sinema organı lideri olarak istifa etmediğini ve Taliban rejimine karşı sesini yükseltmeye devam edeceğini belirtiyor. Başarılı ve milletlerarası kabul görmüş bir sinema imalcisi olarak Karimi, Avrupa’da ve diğer yerlerde sinema yapmaya devam edebileceğini söylüyor:

“Ama ülkemin ve halkımın kıssalarını anlatmak ve Afganistan’ın anlatısını değiştirmek için Afganistan’a geri döndüm ve yapmaya devam etmek istediğim şey bu. Taliban çalışmamıza müsaade vermezse öykülerimizi anlatamayacağız demek; lakin bir daha de bir yolunu bulmaya çalışacağım.”