Beethoven’ın mektubu açık artırmada: Ünlü müzisyen adil bir ödeme istiyor

Bakec

New member
Ortaya çıkan dört sayfalık bir mektupta Ludwig van Beethoven, yaptığı işin karşılığını adil bir biçimde alamadığından şikayet ederken, teklif edilen fiyatı kabul etmesi halinde kaybeden olacağını söylüyor. Ünlü müzisyenin, hakkını aradığı mektup, artık açık artırmada.

1815’te Beethoven tarafınca yazıldığı düşünülen mektup, bu ay müzayedede satılacak ve en az 50.000 sterlin (yaklaşık 962 bin lira) alması bekleniyor. Alman şair ve libretto (opera ve müzikal üzere yapıtlardaki metinler) müellifi Georg Friedrich Treitschke’ye hitap eden Beethoven, arkadaşından planlı bir opera için kendisine iki yüz altın duka ödemesini sağlamasını istiyor.

Mesleğinin büyük kısmında Viyana’da yaşayan Treitschke, 1814’te Avusturya’nın başşehrinde prömiyeri yapılan tek operası Fidelio’nun librettosunu revize etmek için Beethoven ile birlikte çalıştı. Buna karşılık Beethoven, Treitschke’nin üretimlerinden biri için müzik besteleyeceğini söylemiş oldu.

Lakin plan, Beethoven’ın düşük fiyat oranına itiraz etmesi niçiniyle suya düştü. Ünlü müzisyen mektupta, Londra’da daha fazla kazanabileceğini belirterek Treitschke’yi Viyana’daki tiyatro idaresine müdahale etmeye ve müzakere etmeye çağırır.

BEETHOVEN’IN MEKTUBU

“Bu hafta seni görmem mümkün değildi, bugün bile yavaş yavaş kaybolan hoş havanın tadını çıkarmak ve yarı kuruyan ormanlarda dolaşmak için epey meşgulüm. Romulus’unuzla başladım, ancak tiyatro idaresi bana bu biçimde bir iş için sadece bir akşamlık makbuz verecek ve sanatım uğruna isteyerek ne kadar fedakarlık yapsam da bu biçimde bir şartla nitekim epeyce şey kaybediyorum. Örneğin, yalnızca yarım akşam yahut yalnızca 1 saat 9 dakika süren Zeytin Dağındaki İsa üzere bir oratoryo için 200 duka altın alıyorum…

Almanya’daki yahut öbür bir yerdeki rastgele bir yerin bana en az öteki adamlar kadar düzgün ödeme yapacağına mutlaka inanıyorum. Romulus için tiyatro idaresinden 200 duka altın ve bir akşamın makbuzunu istedim.

Sevgili Tr,
Onları daha onurlu şartlar yaratabilmem için elinizden geleni yapın. Ayrıyeten başka bestelerim için fiyat olarak ne aldığımı onlara söyleseydim, sizi temin ederim ki, bir opera için bahsetmiş olduğum ve kararlaştırdığım şartları fahiş bulmayacaklardır. Bu niçinle, N.N. ile dostça bir biçimde konuşmanızı rica ediyorum; kaybeden olmamı isteyemezler. Operayı yazmaya başlamak ve en geç Şubat ya da Mart ayında sahneye hazırlamak için belirlediğim şartlarda pek hazırım. Karşılık için size geleceğim Perşembe gününe kadar dört gün olacak. Büsbütün fiyatsız yazabilmekten daha fazlaca seveceğim bir şey yok, lakin mevcut durumda bu biçimde bir şey bir Alman için ya da daha epey Avusturyalı bir sanatçı için güç olurdu!”

Mektup, Amerikan şirketi RR Auction tarafınca çevrimiçi olarak satılıyor ve satış önümüzdeki perşembe günü sona erecek.