Bilimsel araştırma sürecinin ilk adımı nedir ?

Melis

New member
Bilimsel Araştırma Sürecinin İlk Adımı: Kahve İçmek mi, Yoksa Soruyu Sormak mı?

Merhaba forumdaşlar! Bugün size hepimizin bir şekilde tanıştığı ama belki de en çok "unuttuğu" bir konu üzerine mizahi bir yazı hazırladım. Bilimsel araştırma sürecine adım atarken, acaba ilk yapmamız gereken şey gerçekten daha derin bir soru sormak mı? Yoksa ilk iş olarak kafamıza bir kahve alıp, hayata "derin" bir bakış açısıyla mı başlamalıyız? Kim bilir, belki de bilimin başlangıcı tam da burada, yani bizim en büyük korkularımızla yüzleştiğimiz o kahve fincanında yatıyordur… O zaman gelin, bilimsel araştırmanın ilk adımını eğlenceli bir bakış açısıyla keşfetmeye başlayalım!

Bilimsel Araştırma: Sadece Kahve ile Olmaz!

Hepimiz, bilimsel bir araştırma yapmaya karar verdiğimizde, ilk olarak zihnimizde büyük bir “Eureka!” anı yaşarız, değil mi? Ancak, her şeyden önce bir soru sormamız gerektiğini kabul edelim. Çünkü her büyük araştırma, aslında ilk başta sadece bir soru ile başlar.

Evet, doğru duydunuz! Bir soru… Ama ne kadar basit görünse de, işin içinde büyük bir strateji var! Erkekler genellikle şöyle der: "İlk adım, problem çözmek için doğru soruyu bulmaktır!" Evet, tam olarak doğru! Ama burada şunu eklemeliyim, bazen doğru soruyu bulmak, evde kaybolan çorapları bulmaktan bile daha zor olabilir!

Bir soruyu belirledikten sonra, tabii ki o sorunun peşinden gitmek için bir strateji oluşturmak gerekecek. Hangi veri toplanacak? Nasıl analiz edilecek? Çay içerek mi yoksa tam bir bilim insanı gibi kahve mi içilerek araştırmaya başlanacak? Sorularımızı çözerken bu süreç, aslında erkeklerin pratik ve çözüm odaklı bakış açılarıyla şekilleniyor.

Ama ya bir kadın bir araştırmaya başlamışsa? O zaman işler biraz daha derinleşir! Kadınların daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşımlarını düşündüğümüzde, onlar "Soru sormak önemli, ama acaba bu soruyu hangi bağlamda soruyorum? İnsanları nasıl etkiler?" diye düşünürler. O yüzden sorularını sorarken bazen bir grup sohbetine de başlamak gerekebilir! Çünkü bilimsel araştırma sadece rakamlardan ibaret değil, insan faktörü de çok önemli, değil mi?

Bilimsel Araştırma İçin İlk Adım: Bütün O Soruları Bir Araya Getirelim!

Biliyorsunuz, araştırma sürecinin en kritik kısmı soru sormakla başlar. Ancak bu soruları bulmak her zaman kolay değil. Erkekler bu noktada "Çözüm odaklı düşünmeme izin verin, bu soruyu kısa ve öz hale getireceğim!" diyebilirler. Belki de bilimsel soruları gerçekten doğru bir şekilde formüle edebilmenin en hızlı yolu, soruyu tek cümlede bulmak olabilir. Ama burada dikkat edilmesi gereken bir şey var! Kısa ve öz olmak, bazen önemli bağlamlardan yoksun kalmamıza da neden olabilir. İşte bu noktada, kadınların empatik yaklaşımı devreye girer: "Tamam, ama bu soru sadece beni mi ilgilendiriyor? Bunu daha geniş bir toplumsal bağlamda nasıl ele alabiliriz?"

Kadınlar, her zaman sorunun çevresindeki küçük detayları sorgularlar. Bu bağlamda, büyük bir bilimsel soruyu ele alırken, küçük ama kritik "duygusal" unsurları da göz önünde bulundururlar. Yani, her büyük araştırma sorusunun derinliklerinde, bir ilişkiler ağı da bulunur.

Peki, soruyu buldunuz, kahvenizi içtiniz ve stratejinizi oluşturuyorsunuz... Ama unutmamanız gereken bir şey var: O kadar çok soru var ki, bazen birine odaklanmak zordur. Neyse ki, bilimsel araştırma sürecinin başlangıcında bir şeyi doğru yapmamız gerektiğini hepimiz biliriz: Not almak!

Not Almak: Bir Bilim İnsanı İçin En Büyük Gizem!

Bilimsel araştırmalara başlamak, sadece “evet, bu konuyu araştıracağım” demekle bitmez. O araştırmayı yürütmek için gerçekten dikkatli bir şekilde notlar almak gerekir. Erkekler burada stratejik yaklaşırlar: "Not alırken kesinlikle yazılı olarak kaydetmeliyim, her şeyi düzenli yapmalıyım. Hiçbir veri kaybolmamalı!" Düzgün bir şekilde not almak, gerçekten çok önemli. Ama kadınlar da bu sürece biraz daha renk katar: "Bunu yazdım ama bence bu araştırmanın insanları nasıl etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmalıyım. Bu veriyi aldım ama acaba bence bu veriler toplumsal bir anlam taşıyor mu?"

Tabii, her şey not almakla bitmiyor. Düşüncelerinizi kağıda döktükten sonra, o kağıtlar bir anlam ifade etmelidir! Birileri yazdıklarını okuduğunda “Aha, bu ne demek istiyor?” sorusunu sormalıdır.

Soruları Hep Birlikte Soralım!

- Bilimsel araştırma sürecinin ilk adımı sizce nedir? Soruyu sormak mı, yoksa kahve almak mı?

- Erkeklerin ve kadınların araştırma sürecindeki farklı bakış açıları hakkında ne düşünüyorsunuz?

- İlk adımda strateji mi, empati mi daha önemli? Hangisinin daha fazla etkisi vardır?

Bilimsel araştırmaya başlamak, gerçekten de bir yolculuk gibidir. Her adımda yeni bir şey öğreniriz. O yüzden forumda bu konuda ne düşündüğünüzü duymak gerçekten çok heyecan verici! Yorumlarınızı bekliyorum!