Borsada hisse aldıktan sonra ne olur ?

Tolga

New member
Borsada Hisse Aldıktan Sonra Ne Olur? Aşk mı, Felaket mi?

Herkese merhaba, dostlar!

Bugün sizlere borsada hisse aldıktan sonra neler olabileceğiyle ilgili oldukça eğlenceli bir yazı yazacağım. Hadi gelin, şu borsa dünyasının gizemli yollarına bir göz atalım. Tam olarak "borsa" dendiğinde ne düşünüyoruz? Zenginlik, borsa çılgınları, patlayan grafikler… Ama sonrasında ne oluyor? Bu dünyada hisse aldıktan sonra başımıza gelenler, birkaç dakika boyunca zenginlik hayalleri kurarken ardından yaşadığımız 15 dakikalık korku krizinden başka ne olabilir ki?

Hadi şimdi başlıyoruz! Hazır olun, çünkü işin içine biraz mizah katacağız!

Hisseyi Aldık, Artık Zenginim(!)

Borsada ilk hisseyi aldığınız an, o "zengin olacağım" hissi tam bir terapi gibi gelir. Satın alırken “Aa bu hisseyi alırsam şu kadar kazanırım!” diye hayaller kurarken, piyasa açıldığında her şey değişir. Yatırımcı arkadaşlar, biz hisseyi aldığımızda ellerimiz titrer, kalbimiz hızla çarpar. Sonra piyasa açılır, grafikte yukarıya doğru bir hareket görürüz ve "İşte bu, biliyordum!" diye bağırırız. Ama hemen ardından, eğer hisse biraz da olsa aşağıya giderse, aynı hızla kalp krizi geçiririz. Hisse düşerken, gözlerimizin sulandığını görmemiz an meselesidir.

Erkekler genellikle çözüm odaklıdır, değil mi? Yani, stratejik bir şekilde 'hemen çıkalım, zararı durduralım' diyen erkek yatırımcılar, genellikle paniğe kapılmazlar. Hisse düşerken, stratejilerini hemen kurarlar: "Şimdi, şu grafik bu kadar düştüyse, şu seviyeyi görünce tekrar alırım. Zaten borsada sürekli kaybetmek de kazanmanın parçasıdır!"

Kadınlar ise bu konuda biraz daha empatik ve ilişki odaklıdır. Hisseyi aldıktan sonra, "Ama ya düşerse, ya kaybedersem, ya borsa bana ihanet ederse?" diye düşünürken, bir yandan da hisseyi sevdiklerini, ona bağlandıklarını hissederler. Borsada en büyük kaybı yaparken, "Bir daha yatırım yapacak mıyım?" diye sormak, sadece finansal bir soru olmaktan çıkar, kalpten bir sorgulamaya dönüşür.

Yatırımcı Duygusal Durumu: Gelgitler, Panikler ve Çılgın Mutluluklar

Evet, dostlar, borsa duygusal bir rollercoaster’dır! Borsada hisse alıp, o küçük kutuda hareket eden fiyatı izlemek, tam bir gerilim filmi gibidir. Bazen "Hah! İşte zengin oldum!" derken, ertesi gün "Beni niye borsa denilen bir şeye bulaştırdınız?" diye düşünürsünüz. Öyle bir yere gelirsiniz ki, gece yatarken dahi elinizdeki telefona bakmaktan kendinizi alamazsınız. Yatmadan önce "Bir bakayım, ne olmuş?" diye açtığınızda, sabaha kadar uykusuz kalabilir, hatta sabah uyanınca fiyatın ne olduğunu görmek için önce telefonunuza bakarsınız. "Peki bu düşüş ne demek, bir şey mi kaçırdım?" sorusu, beyninizi sardığında bir daha uyuyamazsınız.

Kadın yatırımcılar, hisseye duygusal bir bağ kurar, böylece fiyatlar yukarı çıkınca "Bak, ben bunu almıştım, doğru seçim yaptım!" diye gururlanır, fiyat düşerse de “Borsa beni terk etti!” diyerek bu olayın içinden bir türlü çıkamazlar. Borsada herkesin hisseyi sevmesi gerektiği gibi, onunla vakit geçirmek de ciddi bir bağ kurmayı gerektirir.

Hisse Satmak: "Ben Şimdi Ne Yapmalıyım?"

Hisseleriniz düştü, karınız da çok değil. "Şimdi ne yapmalıyım?" sorusuna cevap vermek için bir süre donakalırsınız. Kadınlar, genellikle bu soruyu çözmeye çalışırken “Bu hisseyi bırakmak çok zor. Belki de daha da yükselecek, onu bekleyeyim...” diyerek bir süre beklerler. Ama sonunda, duygusal bir şekilde "Hayır! Ben bu hisseyi bırakmalıyım, kaybettiğim parayı telafi etmeliyim!" diyerek satışa yönelirler.

Erkek yatırımcılar, durumu çok stratejik bir şekilde ele alır. "Fiyatlar daha da düşerse, kaybım daha fazla olacak. Zaten trend aşağıya gidiyor. Çık, çık, çık!" diye düşünürler. Duygusal olarak hemen bir çıkış yapar, kayıpları minimize etmeye çalışırlar.

Borsada yatırım yaparken, duyguların devreye girmesi çok normal. Fakat asıl mesele, aldığınız hisseyi satarken strateji belirlemekte yatıyor. Hangi noktada çıkmalı, hangi noktada devam etmelisiniz? Bunu doğru belirleyebilmek, yatırımcının başarısının sırrıdır.

Sonuç: Hisse Aldıktan Sonra Hayatınızda Ne Olur?

Borsa, bazen sabır gerektiren bir oyun bazen de hızlı kararlar almanız gereken bir arenadır. Hisse aldıktan sonra duygusal olarak birbirinden farklı iki dünyada kaybolmuş gibi hissedebilirsiniz. Bir yanda kayıplar, diğer yanda kazançlar sizi bekliyor. Yani, aslında borsada hisse aldıktan sonra yaşamaya başlarsınız! Gerçekten... Hem keyifli, hem de bir o kadar kalp krizine sebep olabilen bir yolculuktur.

O yüzden borsa dünyasına adım atmak, biraz cesaret, biraz strateji ve biraz da sabır gerektirir. Herkesin farklı yatırım stratejileri olsa da, her birinin sonunda bir "borsa aşkı" bulunur.

Siz borsada hisse alıp bu duygusal yolda neler yaşadınız? Yatırım yaparken kaybettiğiniz paralar mı, kazandığınızlar mı aklınızda daha çok? Yorumlarda görüşlerinizi paylaşın, bir borsa gurusu ya da borsa trajedisi kurbanı olun! :)