Coğrafik işaretli kilimde bulundu… 100 yıllık!

Bakec

New member
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde asırlardır yapılan coğrafik işaretli Kelkit Zilli Kilimi’nde 100 yıllık olduğu bedellendirilen yeni bir desen bulundu.

Kelkit ilçesinde Orta Asya’dan günümüze kadar gelen ve en âlâ ustanın bile 15 günde 3 metrekare dokuyabildiği Kelkit Zilli Kilimi’nde 100 yıllık olduğu bedellendirilen yeni bir desen keşfedildi.

Yalnızca koyun yünü ve kök boya ile renklendirilerek yapılan ve bu sayede yüzseneler boyunca hiç eskimeden kullanılan Zilli Kilimi’nin üzerine işlenen desen sayısı yeni keşifle 29’a çıktı.

Kelkit İlçe Halk Eğitim Merkezi usta öğreticileri tarafınca ilçeye bağlı Yeşilyurt köyünde tesadüfen bulunan bir kilim üzerinde yer alan desenin, bölgede şu ana kadar hiç bir kilim üzerine işlenmediği ve tarihinin 100 yıl öncesine dayanabileceği tabir edildi.

Kelkit İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafınca yalnızca işlenmesinin bile 2,5 hafta sürdüğü desenin patentinin alınması için çalışma başlatılacak.

“HİÇ ÇALIŞILMAMIŞ BİR KİLİM DESENİ İLE KARŞILAŞTIK”

Kelkit Zilli Kilimi üzerine işlenilen desen sayısının yeni keşifle 29’a çıktığını söyleyen Kelkit İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Özgür Yıldıray Meral, şunları söylemiş oldu:

“Güzel coğrafyamızın bu hoş Kelkit Zilli Kilimi’nde usta öğreticilerimiz 28 desen üzerinde çalışıyor. Çalışmalar devam ederken Yeşilyurt köyümüzden sipariş almak üzere usta öğreticilerimizle gittiğimizde orada daha evvel bölgemizde hiç çalışılmamış desen ile karşılaştık ve bunu Zilli Kilimi’mize uyarladık. 29’uncu desen olarak vilayetimizin plakasını da yakalamış olmaktan memnunuz.”

“ÇOK HEYECANLANDIK”

Kelkit İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde el sanatları usta öğreticisi olan Sema Fındık ise Kelkit Zilli Kilimi’nde birinci kere bu biçimde bir desenle karşılaştığını ve fazlaca heyecanlandığını söylemiş oldu.

Fındık, “İstek üzerine, farklı boyutlarda bayraklar ve kilimler dokuyoruz. Daha epey sipariş üzerine çalışıyoruz. Kelkit Zilli Kilimi’nde birinci kere karşılaştığımız bir desen geldi bize. Çok heyecanlandık sonuçta 100 yıllık bir desenden bahsediyoruz. Hiç görülmemiş bir desen. Birinci ben yapmak istedim. Hocalarımızla birinci olarak projelendirmesini gerçekleştirdik. Bu yeni deseni art planda bırakmayacak bir kombine de muhtaçlık vardı. çabucak sonrasında renk kombinini yaptık. Daha çabuk bitmesi ve eseri erkenden görmek için heyecanlanıyorsunuz. Daha fazla örme isteği uyandırıyor. Önümüzde örnek hali var lakin yeni bir deseni tekrar ortaya çıkarmak heyecanlandırıyor. Buradaki bütün arkadaşlarım da daima başıma gelerek haydi bitir de nazaranlim diyordu. Yalnızca yeni bulunan desenin imali 2 buçuk hafta sürüyor” dedi.

(İHA)