‘Cumhuriyetimizin Öncü Kadınları’ bu stantta

Bakec

New member
Kültür ve Toplumsal İşler Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği ve Cumhuriyet’e taraf veren 159 Türk hanımının fotoğraflarının yer aldığı standın açılışını Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş gerçekleştirdi. Lider Yavaş, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı standın açılış kurdelesini Atatürk hayranı muharrir ve iş insanı Hanri Benazus ile bir arada kesti.

Latife Hanım’dan Sabiha Gökçen’e, Halide Edip Adıvar’dan Sezen Aksu’ya ve Gül Esen Aydın’dan Adile Ayda’ya kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir epey muvaffakiyete imza atmış bayanın fotoğraflarının yer aldığı stant 10 Eylül 2021’de saat 17.00’a kadar ziyarete açık olacak.

“BURAYI MEYDAN HALİNE GETİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Açılış merasiminde kısa bir konuşma yapan Lider Mansur Yavaş, “Bulunduğumuz bu yer Zafer Çarşısı. her insanın gelip gittiği bir yer lakin bakıyoruz Ulus ve Kızılay ile buralar da bir çöküntü haline geliyor. Bizim bir projemiz var; Dışkapı’dan Kuğulu’ya kadar, Tandoğan Meydanı’ndan da Cebeci’ye kadar dış cepheleri yenileyerek, buraları tekrar birinci yapıldığı anki misyonlarına dönmesini istiyoruz. Bunun için de Zafer Çarşısı’nın üstünü bir daha meydan olarak tasarlayıp, şu anda dükkan olarak kullanılan yerin kira mühleti bitti orayı da inşallah gençlerin kullanmasına açacağız. Burayı tekrar bir meydan haline getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Bir kentin hafızasını kaybetmesinin mümkün olmadığını kaydeden Yavaş, şu biçimde devam etti:

“ötürüsıyla bizim hafızamız olan bütün bedelleri de Ulus’tan başlayarak yine canlandırmaya çalışıyoruz. Kızılay’a giderken de evvelden insan seli olarak, belirli saatlerden daha sonra ağır olarak kullanılan bir caddenin vakit içerisinde diğer yerlere kaydığını, cazibesini kaybettiğini görüyoruz. Buraların da tekrar canlanması için bir yarış açarak, proje hazırlığına girişiyoruz. Bir yangın kararı yok olan Çağdaş Çarşı’nın yerine bir sanat merkezi, kültür merkezi yapmıştık. Orada da söylemiş oldum. Bunların ne ehemmiyeti var? St. Petersburg biliyorsunuz fazlaca vahim sayıda turist çekiyor. Oraya gidenler kentin hoşluğunun yanında kesinlikle müzelerini de geziyor. Küçük çocukların daima o stantları gezdiğini gördüm. Bir de kentin yapısına baktığınız vakit ister istemez şunu görüyorsunuz; bu kadar sanatla, estetikle büyüyen bir çocuğun ileride kentin her yerinde binalar 5 katken onun yanına kalkıp da 20 kat yapmayı düşünmesi mümkün değil. Zira gözüne batacaktır. Bizde maalesef gözümüze batmıyor bu tıp şeyler. O camlı büyük binaları daima zannettik ki medeniyetin yapıtı lakin maalesef onların hem kentin yapısını bozduğunu, külçeşidini, trafiğini bozduğunu, yaşanabilirliğini ortadan kaldırdığını yeni yeni fark ediyoruz. Kendi kentimizi yok ediyoruz.”

ATATÜRK’ÜN TALİMATIYLA YAPILAN BU PLANI…”

Ankara planlanırken uygulanan Jansen Planı’na da değinen Yavaş, “Jansen Planı ile yapılan Ankara çok düzenliyken işte biz maalesef bu hale getirdik. Biz Cumhuriyet’in kuruluş senelerındaki üzere şahsen Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yapılan bu planı, hiç şayet olmazsa yok olmayan kısımlarını, ayakta tutmaya kararlıyız. Bu çarşı da bu biçimde planlan bir yer. ötürüsıyla geçmişimize, kültürümüze sahip çıkarak hem Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği kentin merkezini korumak tıpkı vakitte hayat usulüyle da dünyadaki gelişmiş ülkeler içinde en ön sıraya çıkması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ankara’da stant salonları için çalışmalara başladık. İnşallah daima bir arada sıhhatle yaşarken hem kültürümüzü hem sanatımızı sahip çıkmayı, sürdürmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

“HER MESLEĞİN BİRİNCİ BAYANI VAR”

On binlerce Atatürk fotoğrafından oluşan koleksiyonu ile bilinen müellif ve iş insanı Hanri Benazus ise şunları söylemiş oldu:

“Başkanımızın ve öteki kısımların müdürlerinin ricasıyla seri stantlar açmaya ve gerisinden da bir müze kurmaya karar verdik. Birinci açılışı bilhassa Cumhuriyetimizin anıt bayanları olarak açmayı düşündük. niçini de; liderimizin bayanlarla ilgili görüşünü epey âlâ biliyorum. Onların ezilmişliklerinden Cumhuriyet ile varabildikleri noktayı en âlâ takdir edenlerden biri olduğunu biliyorum. Onun için benim yaptığım Cumhuriyet ile bayanlara verilen imkanları kullanarak, bayanlarımızın nereye kadar yükseldiğini anlatmaktı. Burada her mesleğin Cumhuriyet ile her mesleğin birinci bayanı var. Bundan daha sonra bir daha liderimizin dileğiyle her biçimde, bir yığın daha stantlar açmaya hazırım. Zannediyorum Karayalçın’ın bir yeri var. Orası hazırlanırsa müzeyi de orada kurarız. Liderimizin keyfi değil, amaç olarak koyduğu şey epey şükür Ankara’nın bütün hudutlarını aştı. Onun kişiliğiyle, tutumlarıyla, hiç bir şeyi polemik yapmadan getirip de sonuçlandırmasıyla sahiden bütün Türkiye’nin yüreğinde yer aldı. Bende şu anda 10 bine yakın Atatürk fotoğrafı var. Ben bu işin kesinlikle Türkiye’de kalması gerektiğine inanıyorum. Bunlar Türk toplumunun sahip olduğu bir şeylerdir. Atatürk bana Türklük onurunu verdi. Ölünceye kadar devam ettireceğim.”