/Maybaum
Essen Birçok hastanede eğitim gören doktorlara halen eğitimleri için bir program verilmiyor. 13 devlet tabipler birliğinde mevcut ileri eğitim değerlendirmesine göre, ankete katılan doktorların yüzde 61,9’u kendilerine bir program verilmediğini söyledi.
Sadece yüzde 26’sı bir programa sahipti, 11.123 katılımcının yüzde 12’si bu konuda bilgi vermedi.
Bu aslında bir skandal çünkü ileri eğitim yönetmeliği aslında bir ileri eğitim programının dağıtılmasını sağlıyor. 127. Alman Tabipler Birliği’nde Henrik Hermann ile birlikte Federal Tabipler Odası Sürekli Tıp Eğitimi Daimi Konferansı’na başkanlık eden Johannes-Albert Gehle, odalar olarak buna çok yakından bakmaya devam etmeliyiz, dedi.
Bir programın olduğu yerde, plana yüzde 75 oranında uyulur. Düzenli ileri eğitim görüşmeleri olup olmadığı sorusuna da yüzde 62,5 yanıt verirken, yüzde 26,3 hiç görüşme yapmadı.
eLogbook’ta öğrenilen becerilerin belgelenmesiyle birlikte, eğitimdeki doktorların yüzde 42’si elektronik belgelemeyi kullanıyor, yüzde 39,5’i kullanmıyor.
Bununla birlikte, belgelenen beceriler vakaların yüzde 35,1’inde yalnızca eLogbook’ta eğitmen tarafından onaylanıyor. eLogbook şimdi 17 eyalet tıp birliğinin 15’inde tanıtıldı. Son Doktorlar Günü’ne kıyasla iki oda daha eklendi.
Anketin sonuçları yakında daha ayrıntılı olarak sunulacaktır. Değerlendirmeye 13 oda katılmıştır ve 12 odanın sonuçları mevcuttur. Tüm odaların eğitimde doktorlara sorduğu kilit sorular vardı. Odalar da ankete kendi konularını ekleyebildi.
Sürekli eğitimin değerlendirmesini iyileştirmek ve pekiştirmek için 127. Alman Tabipler Birliği, Federal Tabipler Odası’nı ve Tıbbi Sürekli Eğitim Daimi Konferansı’nı sürekli eğitimin tek tip ve nitelikli bir değerlendirmesini gelecek yıl sunmak üzere geliştirmeye çağırdı.
Hessian Eyalet Tabipler Odası üyesi Wolf Andreas Fach, tek tip bir değerlendirmenin, sürekli eğitimdeki zayıflıkları erken bir aşamada belirleyebileceğini ve öngörülebilir sonuçları olmayan analizlerden kaçınabileceğini söyledi. Ona göre tıp mesleğinin giderek farklılaşması, tıp eğitiminin de yeni bir yapılanmasını gerektiriyor.
Gelecekte delegeler, e-log kullanımının Almanya genelinde mümkün olduğunca tek tip olmasını talep ettiler. Doktorlar için ileri eğitimin içeriği ve zamanlarının belgelenmesi açık ve karşılaştırılabilir kurallara göre yönetilmelidir.
Fach’a göre, eLogbook’un bireysel bölgesel tıp birliklerinde kullanımı şu anda hala çok farklı. Bu farklılıklar üzerinde yoğun bir şekilde çalışılmalıdır. Daha ileri eğitim düzenlemelerinin çözülmesine izin vermemeliyiz, diye vurguladı. Bu, (model) ileri eğitim yönetmeliği (MWBO) 2018’de belirtilen yeterliliklerin ülke çapında tanınmasını ve kalitesini sağlamanın tek yoludur.
Ayrıca, Doktorlar Derneği eLogbook’u ileri eğitimin merkezi dokümantasyonu olarak ilgili ileri kursiyerin kişisel alanına tahsis etmeye karar verdi. Eğitim gören doktor, yetkili tabip ve yetkili devlet tabip birliği arasındaki arayüzdür ve öncelikle eğitim gören doktorun veri egemenliğine tabi olan kişisel sertifika niteliğindedir.
Bununla birlikte, eLogbook kural olarak edinilen becerileri doğrulamaya yetkili kişiler ve bazı durumlarda yetkili devlet tabipler birliği için yayınlanacaktır.
Aynı zamanda, delegeler Federal Tabipler Birliği’nden eLogbook’u daha kullanıcı dostu hale getirmesini istedi. Kuzey Ren Tabip Odası’ndan Sven C. Dreyer, özellikle ileri eğitim belgeleri olarak düzenli kullanımın iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Buna ek olarak, bugün 127. Alman Doktorlar Konferansı, ileri eğitim komitelerinde “tam zamanlı” teriminin yorumlanmasına ilişkin bir anlaşma lehinde konuştu. Şimdiye kadar, ileri eğitimin tamamlanması için hangi saatlerin tam zamanlı olarak sayıldığı açık değildi.
Örneğin, Kuzey Ren Tabipler Odası üyesi Sebastian Exner, Saksonya-Anhalt Eyalet Tabip Odası’nın haftada 35 saati tam zamanlı ileri eğitim olarak kabul ettiğini söyledi. Diğer odalar ise iş sözleşmelerindeki tam gün tanımlarına yöneldiler.
Kursiyerler için bu, oda değiştirmeleri halinde eğitim süresinin uzaması anlamına gelebilir. Bu, daha fazla planlama güvenliği gerektirir.
Ayrıca, 2023’teki 127. Alman Doktorlar Konferansı, federal ve eyalet düzeyinde yapılacak hastane reformları bağlamında tıp eğitiminin kalitesinin sağlanması çağrısında bulundu. Reform sürecinde yer alan herkesi tıp eğitimini hastane reformunun temel bir parçası olarak görmeye çağırdı. © bee/ER/Haberler