EPDK: Elektrik faturasında rastgele bir artırım kelam konusu değil

semaver

New member
Toplumsal medyada elektrik faturalarının yüksek geldiği argümanlarına ait Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) bir açıklama geldi.

ELEKTRİK FATURALARININ YÜKSEK GELDİĞİ ARGÜMANLARINA KARŞILIK VERİLDİ

EPDK’dan “elektrik faturası” açıklaması yapıldı. EPDK’nın elektrik faturalarının yüksek geldiği argümanlarına ait yaptığı açıklamada, “Herhangi bir artış ya da bâtın artırım kelam konusu değildir.” dendi.

EPDK’ın yaptığı açıklama şöyleki:

EN SON 1 TEMMUZ 2021 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE YÜZDE 15 ORANINDA ARTIŞ YAPILDI

“Bilindiği üzere Kurumumuz tarafınca, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları sebebi ile 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere son elektrik satış fiyatlarında tüm abone kümeleri için yüzde 15 oranında artış yapılmıştır. Bu kapsamda, mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik gücü için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 91,56 Türk Lirası ödenmektedir.

KELAM KONUSU FİYATLANDIRMA TÜRKİYE’NİN TAMAMI VE BÜTÜN MESKEN ABONELERİ İÇİN GEÇERLİ

Öncelikle vurgulamak gerekir ki kelam konusu fiyatlandırma Türkiye’nin tamamı ve bütün mesken aboneleri için geçerlidir.

DAĞITIM YA DA PERAKENDE ŞİRKETİ VATANDAŞA GÖNDERDİĞİ FATURAYA RASTGELE BİR BEDEL ARTIŞI YANSITAMAZ

hiç bir dağıtım ya da perakende şirketi vatandaşlarımıza gönderdiği faturaya rastgele bir bedel artışı yansıtamaz, fatura kalemlerinde rastgele bir oynama yapamaz.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN HİSSESİ YIL SONUNA KADAR TIPKI

Ayrıyeten elektrik faturalarında dağıtım şirketlerinin hissesi 2020 yılında belirlenmiştir ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yıl uzunluğu geçerlidir. Bu hissede da bir artış yapılmamıştır. Dağıtım şirketlerinin EPDK’dan bu hissenin arttırılmasına yönelik bir talebi olmadığı üzere yasal mevzuata ters bu biçimde bir talebin gelmesi halinde kabul edilmesi de kelam konusu olamaz.

HAVA SICAKLIKLARINDAKİ ARTIŞLARA BAĞLI OLARAK KULLANILAN AYGITLARIN TESİRİ

Her yıl bilhassa Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklıklarındaki artışlara bağlı olarak (klima, soğutucu, vb mamüllerin ağır kullanması ile) rekor düzeylere ulaşan elektrik kullanmasından kaynaklı artış elektrik faturalarına da yansımaktadır.

KURUMUN RASTGELE BİR ARTIŞI YOK

Fakat elektrik faturasını oluşturan kalemlerde, Kurumumuz tarafınca belirlenen oranların haricinde (dağıtım bedeli ya da vergi oranlarında) rastgele bir artış ya da bâtın artırım kelam konusu değildir.

FATURALARIN HESAPLANMASINDA TARİFELERİN YANILGISIZ BİR HALDE UYGULANMASINI TAKİP ETMEK VAZİFEMİZ

Vatandaşlarımızı müsterih olmalı ve bilmelidir ki EPDK olarak bakılırsavimiz yalnızca tarifeleri belirlemek değil bununla birlikte faturaların hesaplanmasında bu tarifelerin yanılgısız bir biçimde uygulanmasını titizlikle takip etmek ve denetlemektir.

FATURALARIN DENETİM EDİLECEĞİ ADRES

Ayrıyeten Kurumumuz internet sitesinde yer alan elektrik faturası hesaplama modülünden de https://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/online/tarifeFatura/tarifeFatura.xhtml bütün vatandaşlarımız faturalarını her ay denetim edebilirler.”