Eşi, gibisi olmayan bir ‘yıldız’ fabrikası

Bakec

New member
Yaklaşık kırk yıl önceydi. Türk Tiyatrosu’nun büyük üstadı Müjdat Gezen, 1981 yılından itibaren öğretmenlik yaptığı İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı koridorlarında dalgın ve gerilimli bir genci fark etti. “Neyin var delikanlı” diye sordu. “Harç parası çıkışmadığı için imtihana giremiyorum hocam” yanıtını aldı. Çıkardı cebinden imtihan parasını, delikanlıya verdi. Yüreğini sızlatan bu olay hafızasına mıh üzere çakıldı Müjdat Gezen’in. “Bir gün” dedi, “Bir sanat okulu kuracağım ve yetenekli gençleri fiyatsız okutacağım.”

Ve varını ağırı ortaya koyarak, sanattan aldığını sanata vererek kelamını tuttu. 1991 yılında, Kadıköy Ziverbey’de satın aldığı tarihi köşkte, tarihe altın harflerle geçecek Müjdat Gezen Sanat Merkezi MSM’yi kurdu. Tiyatro oyunculuğu eğitiminin yanı sıra, müelliflik, müzik, televizyon kısımları de oluşturdu.

MSM TARİHE GEÇTİ

ömrü boyunca para biriktirmek yerine insan biriktiren Müjdat Gezen’in hümanist mefkuresine dostları da ortak oldu. Hocalar içinde kimler yoktu ki… Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Aliye Uzunatağan, Kemal Sunal, Toron Karacaoğlu, Cevat Çapan, Ali Özgentürk, Kandemir Konduk, Cenk Koray, Macit Koper, Seçkin Selvi, Çetin Etili, Göksel Kortay, Engin Cezzar, Ali Nesin, Oğuz Aral, Haldun Dormen ve daha niceleri… Onlar da fiyat almadan istekli olarak eğitim verdi. Zira bu bir sevgi okuluydu.

Usta sanatçı Müjdat Gezen, “Beni hayatımda en keyifli eden olayların birincisi MSM’yi açtığım gündür” dedi. Arkadaşımız Gökmen Ulu’ya vasiyetini deklare etti: Öldüğümde okulumun bahçesine gömülmek isterim.

Türlü çeşitli kuvvetliklerle karşılaştı. Kimi gün maddi kaynak sağlamakta zorlandı, kimi gün okulu kapatmak ve hatta yakmak isteyenler oldu. “Bana mısın” demedi, asla vazgeçmedi ve aydınlanma yuvası birçok gence ışık saçtı. Dünyada emsali olmayan MSM bir yıldız fabrikasına dönüştü.

Sevinç Erbulak’tan Ahmet Saraçoğlu’na, Gonca Vuslateri’den Kıvanç Tiner’e, Petek Güney’den İstek Sönmez’e, Hasret Türkad’tan Cem Cücenoğlu’na, Serdar Orçin’den, Derya Karadaş’a, Barış Dinçel’den Ahu Türkpençe’ye, Mustafa Üstündağ’dan Şeyla Halis’e, Onur Ay’dan Ceren Erginsoy’a kadar kaç sanatkarın yıldız ışığı MSM’de parıldadı. Öğrencileri, mezun oldukları okulu ve başöğretmenleri Müjdat Gezen’i, direktörlüğünü Gökmen Ulu’nun yaptığı belgeselde anlattı.

Günay Karacaoğlu: Bilk evvel Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı imtihanına girmiştim. Ama, Cihan Ünal, benim gözümde bir sorun gördüğü için heyet sonucu ile alınmadığımı söylemiş oldu. MSM imtihanına girdim. Parçalarımı oynadıktan daha sonra, “Hocam, benim gözümde bir sorun var, öbür okula o yüzden alınmadım, baştan söyleyeyim de dert olmasın daha sonra” dedim. Müjdat Hoca, “Kızım” dedi, “Biz, oyuncunun gözüne, yüzüne, kaşına, uzunluğuna posuna bakmıyoruz. Biz oyuncunun yüreğine bakıyoruz” dedi. MSM’de öğrendiklerim her vakit kulağımda rehber, ayaklarımda iz oldu. Hafızama kazınan ve mihenk taşı olan cümlesi şudur: Âlâ beşerden, güzel oyuncu olur. MSM kardeşliği dediğimiz bir kültürümüz vardır. Sloganımız; tıpkı köşkün çocuklarıyız.

ÜSLUP VE AHLAK ÖĞRETTİLER

Alper Kul:
Ailem tiyatrocu olmama hiç sıcak bakmıyordu. MSM imtihanına kapalı saklı girdim. Orada yeni bir hayata başladım. Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel bana soluk verdiler. Olağanda ulaşmamın imkansız olduğu hayli pahalı hocalardan eğitim aldım, birebir vakitte bilabedel. Bizi aldılar sokaktan, yol yordam öğrettiler, üslup ve ahlak öğrettiler, hepimizi bir yerlere getirdiler. Her ders duyduğum cümlelerdir: Ahlaklı olun, seyirciniz velinimetiniz, hürmette kusur etmeyin, mesleğinize karşı sorumluluklarınızı yerine getirin. Klâsik Türk Tiyatrosu hocamız Müjdat Gezen’den öğrendiklerim yardımıyla para kazanıyorum. Dizayncısı olduğum Güldür Güldür projesini Müjdat Gezen’in ders notlarından kolaj yaparak oluşturdum. Benim kahramanımdır.

FAKİR LAKİN KEYİFLİ ÇOCUKLARDIK

Ezgi Mola:
Aile etrafımdaki herkes benden, ben de hayattan fazlaca umutsuzdum. MSM’nin sımsıcak yuvası beni hayata döndürdü. Hocalarımızın birbirleri ile şakalaşmaları, dinlemeye doyamadığımız anıları, yüzlerinden eksik olmayan tebessüm ve şefkati şahaneydi. Bir aile ortamıydı. Bir gün meddahlık dersi oynadığımda sınıfta herkes bana gülünce bozuldum, “Oynamıyorum hocam. Herkes bana gülüyor” dedim. Müjdat Hoca “Daha ne istiyorsun” dedi. Öğrencilerin kendine has olma özelliğini önemser. Fakir lakin keyifli çocuklardık. Yemeğimiz önümüze gelirdi, İstanbul haricinden gelenlere kalacak yer bulunurdu. Mükemmel prensipleri olan bir okuldur. Bunu lakin laik, demokrat, Atatürkçü bir kişi yapabilir diye düşünürüm. Müjdat Hoca’nın hakkını hiç bir biçimde ödeyemem.

ZIPLAMA TAHTASI OLDU

Çağlar Çorumlu:
Elimde Eskişehir Üniversitesi Turizm ve Otelcilik diplomam vardı. Fakat isteğim oyuncu olmaktı. 23 yaşında bavulumu aldım, Türk sinemalarındaki üzere, İstanbul’a, ablamın yanına geldim. Ne yapacağımı bilmez bir biçimde… MSM’ye gittim, Aktör Stüdyo kurslarına başladım. Özgüven kazandığım, ömrümü değiştiren bir zıplama tahtası oldu. Okul fazlaca sağlam temeller üzerine konseyi. Konservatif eğitimin yanında, tahminen de haricinde, alternatif bir müfredatı var. Daha gelenekselci, daha bize yakın. Türk Tiyatrosu için hayli âlâ oyuncular ve fikirler üretiyor. Müjdat Hoca bilgi saklamaz. Bilgiyi yalnızca öğrencileri ile değil, meslektaşları ve öbür konservatuvarlar ile de paylaşır. Bu epeyce bedelli bir nitelik. Müjdat Gezen Sanat Merkezi bu memlekete yapılan en büyük hizmetlerden biridir.

AKILLICI TAKLİDİNİ YAPARSAN BAYILIR

Şevket Çoruh:
Okulumuz; doğal, özgür, özgün, soru soran, ömür uzunluğu daima eğitim prensiplerinin üzerine heyetidir. En başta düzgün insan olmamız önemsenir. Müjdat Hoca’nın “İlke” şiiri bize verdiği derslerin en büyüğüdür. Dünyanın en şeker, en şakacı insanıdır. Bizim okulda Müjdat Hoca’nın taklidi yapılır, acayip keyifli olur, zekice taklidini yapsan bayılır. Kendi ile barışıktır. Bize kazandırdığı hislerin başında vefa duygusu var. Onu bize epey yumuşak ve insani halde öğretti. Bir dağcı kılavuzu üzeredir. Müjdat Hoca’nın arkadaşlarının da fedakarlığı fazlaca büyüktür. Süper hocalardan otuzdan fazla ders aldık. Eskrim, dans, dramaturji, mitoloji, sanat tarihi… Bir bombardıman ortasında. MSM kocaman bir aile.

MÜJDAT HOCA ÖZGÜR BIRAKIR

Şebnem Bozoklu:
MSM hocaları imtihan yapmayı hayli güzel bilir. Çok basamaklıdır imtihan. Dram oynarsınız, güldürü oynarsınız, şiir okursunuz, daha sonra şan imtihanına girersiniz, dans imtihanına girersiniz, doğaçlama imtihanına girersiniz… Adildir. Müjdat Hoca’nın Klâsik Türk Tiyatrosu’nu yaşatmasından, bu coğrafyanın kıssa anlatma biçimlerinden yola çıkarak, klasikten çağdaşa hakikat ilerlemesinden hayli etkilendim. Özgür bırakır. “Şuradan oyna evladım, bu biçimde düşün çocuğum”dan epeyce size kaynakları verir, kendi yolunu bul ister. Yalnızca sanata dair değil, hayata dair de epeyce şey öğretti bize. her insanın yolunun haricinde da öbür şeyler, öbür hoşluklar, diğer incelikler bulunabileceğine dair bir model olmuştur.

BU OKULDA OKUMAK BİR HAYALİN İÇİNDE OLMAK ÜZEREDİR

İlker Ayrık:
Çocukların harika kahramanları olur. Kimisi Batman’cidir, kimisi Süperman’cidir. Ben Müjdat’çıyım. Şayet ki bir tişört yaptıracak olsaydım burada bu biçimde bir “M” harfi olan tişört yaptırırdım. Ben evlenmeye karar verdiğimde Müjdat Hoca’yı aradım, “Hocam; parasız okuttun, yedirdin, içirdin, ideolojide ‘bana balık verme, balık tutmayı öğret’ var ya, onu da yaptın fakat bakılırsavin bitmedi. Zira kız isteyeceğiz, babam merhum, gelip kızı istemen lazım” dedim. Kız isteme merasimine giderken, “Hocam, epeyce heyecanlıyım, güya ömrümde yeni bir perde açılıyor” deyince, birden döndü, “Aaa? İlker, perde kapanıyor” dedi. Mezun olduktan daha sonra hocalığı, babalığı devam eder. Bu okulda okumak bir hayalin ortasında olmak üzeredir. MSM okul kılıklı bir dünyadır.

ÖĞRETTİKLERİ DAİMA KULAĞIMA KÜPEDİR

Dolunay Soysert:
Sanatçı olmak bütünlük içerir. O seyahat yalnızca tiyatro üzerine değil, sizin donanımlı bir sanatçı olmanız için hedeflenmiş büyük programdı. Müjdat Hoca, “Sanatçının bir duruşu olmalı” demiştir ve bize de bunu kazandırmıştır. Bize özel çocuklar olduğumuz hissettirildi, özel yetiştirileceğimiz söylendi ve o yapıldı. Müjdat Hoca öğrencilerinin önüne doneleri koyar, siz seçimler yapmaya başlayıp oluşurken kaymalar olursa onları da düzeltir fakat sizin kendi duruşunuzu ellemez. Bilhassa Türk Tiyatrosu’nda epeyce başarılı oyuncuların birçoklarının MSM mezunu olduğunu görürsünüz. kimi vakit bir şey ile karşılaşırsınız, “Aaa? Bunu Müjdat hoca bize yirmi yıl evvel anlatmıştı” dersiniz. Bu fazlaca yaşanır. Öğrettikleri daima kulağıma küpedir.