Ezel Kelimesini Kullanmak Caiz Mi ?

Melis

New member
Ezel Kelimesi Caiz Mi? O Huzurlu Tartışma Başlasın!

Selam Forumdaşlar! Bugün biraz kafamda deli sorularla dolaşıyorum ve sizlerle paylaşıp bir türlü çözemediğim bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Evet, başlıktan tahmin ettiğiniz gibi… "Ezel" kelimesi caiz mi? Yoksa bu kelimeyi kullanmak dinî açıdan günah mı? Hepimizin kafasında beliren aynı korku: "Acaba Ezel'den önce gelen her şey yasak mı?" :)

Sizlere, bu kadim kelimenin aslında ne kadar derin bir anlam taşıdığını anlatmak yerine, biraz mizahi bir açıdan yaklaşmayı tercih ettim. Hadi, gelin birlikte hem gülelim, hem de “Ezel” kelimesinin ne kadar tehlikeli bir kelime olduğunu tartışalım. Ciddi anlamda tehlikeli, yani bildiğiniz o klasik dizinin kötü adamı gibi!

Ezel’in Özeti: Herkesin Güvenli Bölgesi

Öncelikle, başlamak gerekirse... “Ezel” kelimesi, aslında bir zamanlar Türk televizyonlarının vazgeçilmezi olan ve bizleri ekran başına kilitleyen dizinin adıydı. Tabii, “Ezel”i hafızamızda öyle bir yere koyduk ki, bazılarımız bu kelimeyi bir insan ismi olarak bile kullanıyor olabilir (mesela: "Ezel, seni ne kadar özledim!").

Ama şimdi konuyu daha ciddiye alalım. Gerçekten, bu kelimeyi kullanmak caiz mi? Dinî açıdan, bu kelimenin anlamı üzerine herhangi bir tartışma var mı? Hepimiz biliyoruz ki, kelimelerin niyetle birlikte gücü de vardır. Yani kelimenin anlamı ne olursa olsun, niyetimiz önemli! Ama bir sorun var: Ezel’i o şekilde anlamadığınızda, "Ezel"de karşımıza bir tür "gizemli kahraman" metaforu çıkıyor ve işin içine felsefe giriyor. O zaman biz de tam olarak hangi perspektiften bakmamız gerektiğini sorgulamaya başlıyoruz.

Erkekler, Stratejik Düşünür, Ama Empatiye Yer Yok!

Şimdi, forumda gözlemlerime dayanarak, erkeklerin bu gibi sorulara nasıl yaklaşacaklarını tahmin edebiliyorum. Erkekler, çözüm odaklıdır! Çalışma hayatında nasıl strateji geliştirmek gerekiyorsa, aynı şekilde "Ezel" kelimesine yaklaşırken de bir plan yapacaklardır. “Ezel kelimesini kullanmak caiz mi?” sorusuna gelen yanıtları şöyle sıralayabilirim:
1. Dini açıdan bir sorun yok, bu kelimenin kullanımı yasaklanmamış! (Çünkü hani, Allah her şeyin en iyisini bilir değil mi? Gönül rahatlığıyla kullanabiliriz.)
2. Ama kullanmasak da olur ya, ne gerek var böyle kelimelere! (Gerçekten, bir "Ezel" kelimesine takılmak… Bence aslında konuyu unutalım ve hemen yeni bir dizi açalım!)

Evet, bu kadar basit! Erkekler, durumu her zaman çözmek istedikleri için, çoğu zaman bir kelimenin caiz olup olmadığını dinî bir otoriteye sormaktan çok, bunu kafalarında netleştirip rahatça kullanabiliyorlar. Ama belki de çok derin bir şey kaçırıyoruz? Ya da belki de, biz erkekler biraz fazla "soğukkanlı"yız!

Kadınlar, O Empatik ve Duygusal Yaklaşım!

Kadınlar ise, hiç kuşkusuz, daha empatik bir bakış açısına sahip! Eğer bir kadın, “Ezel kelimesini caiz mi?” diye sorarsa, bu soru aslında "Bununla kimseyi kırmaz mıyız?" ve “Kelimeler insanları incitir mi?” gibi derin bir sorgulama başlatır. Şu şekilde cevaplar alabiliriz:
1. “Bence Ezel kelimesini kullanmak çok da doğru değil. Hadi gel, başka bir kelime bulalım!” (Çünkü evet, kelimeler bir şekilde kalpleri kırabilir ve biz kalp kırmayı pek sevmeyiz.)
2. “Ama bence de, mesele kelimede değil, niyette! Yani 'Ezel' kelimesini sadece bir karakter olarak düşünürsek… Ayy, belki de bu konuda düşünmeye devam etmeliyiz!” (Evet, kadınların en sevdiği şey: Durumun duygusal boyutunu sorgulamak!)

Kadınlar, aslında kelimenin arkasındaki anlamdan çok, kelimenin kişisel ve toplumsal etkilerini düşünüp, doğru bir şekilde hareket etmeyi tercih ederler. Yani, belki de “Ezel” kelimesinin altında yatan bir takım derin anlamları keşfetmeye başlamalıyız. Ama sonuçta, biz bu forumda hep birlikte eğleniyoruz, değil mi?

Bir Yorumda Hepimizin Düşünce Dalgası!

Şimdi size soruyorum: Eğer “Ezel” kelimesini gerçekten yasaklasak, hayatta ne yapardınız? Tüm sohbetlerde “Ezel” kelimesi geçerse ne olurdu? Kitaplarda bu kelimeyi okur muyduk? Dizi önerilerinde, "Başka bir isimle başla" diyerek dizileri değiştirmek mi gerekirdi?

Hadi, hep birlikte bu soruları eğlenceli bir şekilde tartışalım. Her birinizin yorumunu merak ediyorum! Ve eğer şüpheleriniz varsa, belki de “Ezel”i yasaklamak yerine, kendi kendimize başka yaratıcı kelimeler bulmak en iyisi olabilir. “Güzel” dedik, “Ezel” dedik… Bakalım bir süre sonra hepimiz kendi Ezel kelimemizi yaratıp kullanmaya başlasak, bu neye benzerdi?

Ne dersiniz, forumdaşlar? Ezel mi, Efsane mi? Fikirlerinizi duymak için sabırsızlanıyorum! :)