Harry Potter muharriri bu kere da antisemitizmle suçlanıyor

Bakec

New member
Harry Potter serisinin muharriri J.K. Rowling transfobik olarak adlandırıldıktan daha sonra artık de Yahudi aksisi olmakla suçlanıyor. Seride goblinleri tasvir ettiği için Rowling, antisemitizmle suçlanıyor.

Harry Potter serisinin birinci sinemasının 20. yıl dönümüne özel olarak Hogwarts’a Dönüş yayınlanırken bir yandan da J.K. Rowling’e yönelik suçlamaların da gerisi ardı kesilmiyor.

Rowling geçtiğimiz aylarda transfobik olarak maksat alınırken artık de The Daily Show’un eski sunucusu Jon Stewart tarafınca Yahudi aykırısı olarak isimlendiriliyor.

Stewart, Harry Potter sinema serisinde Gringotts bankasını yöneten goblinleri Yahudi zıddı bir mecaz olarak görüyor. Yahudi olan Stewart, insanların ejderhalara binip baykuş besleyebildiği kurgusal bir dünyada Rowling’in niye yeraltı bankasını işletmek için Musevileri seçtiğini sorguladı.

“niçin MUSEVİLER YERALTINDAKİ BİR BANKAYI YÖNETİYORLAR?”

59 yaşındaki Stewart, bankacı goblin karakterlerinin, antisemitik metin olan The Protocols of the Elders of Zion’daki Musevilerin karikatürlerine dayandığını söylüyor. Kısımda Stewart, konuştuğu bireylerin benzerliği kabul etmekte isteksiz olduklarından yakınıyor:
“Sana yalnızca bir karikatür göstermek istiyorum. Oh, şuna bak, bu Harry Potter’dan! Ve Yahudi aykırısı bir edebiyat modülünden bir Yahudi karikatürü üzere.”

Harry Potter wiki’sinde serinin goblinleri; büyücü dünyasıyla bir ortada var olan, uzun parmakları ve ayakları olan, son derece zeki, küçük, büyülü insansı varlıklar olarak tanımlanıyor. Et, kök ve mantar ile besleniyorlar. Goblinler Gobbledegook olarak bilinen bir lisanda konuşurlar ve gümüş işçiliğiyle tanınan usta demircilerdir; hatta büyücülük para ünitesi için madeni paralar basıyorlar. Para ve finans konusundaki hünerleri niçiniyle, büyücülük iktisadını büyük ölçüde denetim ediyorlar ve Gringotts Büyücülük Bankası’nı yönetiyorlar.

Goblinlerden yakınan tek kişi Stewart değil. 2020’de Saturday Night Live komedyeni Pete Davidson da misal hayal kırıklıklarını lisana getirdi:

“Harry Potter kitaplarında ve sinemalarında, ormanlar sentorlar tarafınca denetim edilir, okullar büyücüler ve hayaletler tarafınca yönetilir, lakin bankaları kim denetim ediyor? Museviler. Açıkçası; küçük dev burunlu Yahudi Goblinler.”