Hububat fiyatıyla ve kalitesiyle sevindirdi

semaver

New member
Konya, 700 bini sulanabilir 2 milyon 500 bin hektar tarım toprağına sahip. Kent, hasadın tamamlandığı hububatta, nisan-mayıs aylarının yağışsız geçmesiyle kurak dönemi geride bıraktı.

KIRAÇ ALANLARDA EKİLEN ARPA REKOLTESİ YÜZDE 40-50 ORTASINDA DÜŞTÜ

Konya Ticaret Borsası Lideri Hüseyin Çevik, “Sulanamayan kıraç alanlarda ekilen arpa rekoltesinde yüzde 40-50 içinde düşüş oldu. Konya’nın 2 milyon 500 bin ton hububat üretimi var. Geçen yıl 1 milyon 100 bin ton arpa üretimi gerçekleşti. Bu yıl 500 bin ton civarında üretim olduğunu varsayım ediyorum. Buğdayda ise Konya’nın kuzeyinde randıman düşük. Altınekin, Çumra ve güney kesitlerinde, sulak alanlarda rekolte ve kalite yüksek. Kalite, eksikliği kapattı. Buğdayın da 1 milyon 500 bin tonun altına düşeceğini sanmıyorum.”

“HUBUBAT ÜRETİMİ 16-17 MİLYON TON OLACAK”

Çevik, Türkiye’nin geçen yıl hububat üretiminin 21 milyon ton civarında gerçekleştiğini anımsatarak, “Bu yıl 16-17 milyon ton içinde gerçekleşecek üzere görünüyor. 8 milyon 500 bin ton olan arpa üretimi ise bu yıl 4 milyon civarında. İddialarım bu tarafta.” diye konuştu.

“REKOLTEDE KAYIP VAR FAKAT KALİTE YÜKSEK”

Konya ve etrafında kuraklığa bağlı rekoltedeki kayıpların, ülke genelini kapsamadığına işaret eden Çevik, “Rekoltede kayıp kelam konusu lakin kalite yüksek. Ayrıyeten Trakya ve güneyde rekolte geçen yıla nazaran yüksek. Eser kalitesi üst düzeyde. Geçen senelerda 70-75 olan hektolitre (buğday kalitesini belirtmede kullanılan ölçü) bu yıl 80-83 içinde görünüyor. Protein olarak geçen yıl 10-10,5 içindeki kıymet, bu yıl 13,5-14,5 içinde görülüyor. bunlar kıymetli faktör.” sözlerini kullandı.

“HUBUBAT FİYATI YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE ARTIŞLA 2 BİN 250 LİRA OLDU”

Çevik, hububata geçen yıla bakılırsa yüzde 30’un üzerinde artışla 2 bin 250 lira fiyat verildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

“Sezona girerken satış fiyatı da belirtildi; 2 bin 450 lira. Bugün borsamızda en düşük süreç goren buğdayın fiyatı 2,5 lira civarında. En üst de 3 lira civarında süreç görüyor. Ortadaki fark da kaliteyle ilgili. Un endüstrisinin kaliteli buğdaya talebi fazla oluyor. Üreticinin alın terini de bu sanayicimiz fiyat artışıyla destekliyor.”